szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 08.


Az igazi mediterrán kertekhez sok minden hozzátartozik. Az illatok, a látvány, és persze a megfelelő növények kiválasztása. Ez pedig elképzelhetetlen egy szépséges olajfa nélkül. Ez a növény ráadásul nem csak mutatós, hanem a virágzási időszakában bódító aromákkal árasztja el a kertet, jókedvet csalva minden közelben elhaladó ember lelkébe.

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!

Gondozása

 

Ez az egyik legjobb, az olajfában: gyakorlatilag semmit nem kell vele csinálni. Na jó, persze öntözni kell, ha cserépben neveljük, de azt sem kell túlzásba vinni. Nagyon strapabíró növény, ez egyetlen gond az lehet vele, hogy a beporzása elég esetleges. Ezt ugyanis a szél végzi, így ha az hiányzik, és szeretnénk, hogy bogyókat is találjunk rajta, akkor bizony egy ecsetet kell ragadnunk, és nekünk kell elvégezni ezt a műveletet. Az, aki a kertjében tartja az olajfát, viszonylag kis eséllyel szüretelhet róla bogyókat. Persze, ha sikerül számára egy napos, és meleg zugot találni, ahol kellően jól érzi magát, akkor ez is előfordulhat, de sajnos hazánkban egyáltalán nem jellemző. Ha kapunk is termést, azt általában 2-3 évente adja a fa, és a mi klímánkon nem érik be annyira, hogy érdemben foglalkozni lehessen vele.

 

Metszése

 

Az olajfa igencsak terebélyes teremtmény, akár 2 méteresre is nőhet. Először mindenképpen érdemes cserépben nevelni, és ha már kellően megerősödött, csak akkor ültessük ki a kertbe. A legjobb, ha olyan fajt választunk, aminek inkább a díszértéke a magas, ám sokkal jobban tűri a nálunk uralkodó időjárási viszonyokat. Az olajfa remekül alakítható – ráadásul ezt elhanyagolni sem érdemes, mert a lombkorona nagyon széles lehet, ezzel árnyékot vetve a kertre. Hogy mikor érdemes kicsit visszavágni a fát? Gyakorlatilag akármikor, kivéve talán a telet. Ha lakásban tartjuk, akkor viszont még ez sem lehet akadály. Mivel ennyire jól alakítható, és a metszést ráadásul jól is tűri, így kiváló alapanyaga lehet a bonsai nevelésnek.

 

Szaporítása

 

Az olajfát kétféleképpen lehet szaporítani: magról, vagy dugványról. Ez utóbbi egyszerűbb, bár a gyökeresedési arány alacsony, így érdemes vagy hormonporral, vagy néhány fűzfavesszővel megtámogatni a folyamatot. A dugvány lehet teljesen zöld, de a félfás és fás részek is gyökeresedésre bírhatóak. A legjobb, ha úgy vágjuk vissza az új olajfánk kezdeményét, ha víz alá tesszük. Így nem juthat oxigén a szövetekbe, ami valószínűbbé teszi a sikerünket.

 

Ha magról szaporítjuk, akkor bizony fel kell kötni a nadrágunkat. Az olajfa magjai nagyon kemények, így az eredmény érdekében érdemes megkarcolni a felületüket. Ezt csak óvatosan tegyük, egyrészt, hogy ne sérüljön a kezünk, másrészt, hogy a mag se szenvedjen semmilyen kárt. Ha ez megvan, akkor két napra meleg vízbe kell áztatni, majd mehet a csíráztató tálba. És innen lesz szükségünk a kitartásra, mivel akár több hónapig is eltarthat, amíg csírázik. Eközben a földjét tartsuk nedvesen, de ne öntözzük túl, mert akkor a mag megfullad. Az így nevelt olajfák – a dugványozottakkal ellentétben – sajnos csak nagyon későn hoznak termést, ez elhúzódhat akár 12 éves korukig is.
 
Hozzászólások (1)

Éva Shenandoah Barna
2014. márc. 19. (3 066 napja)
Tisztelt segítőink!
Nagyon régóta szeretnék, ha az kell vásárolni olajfa dugványt, mert nagyon szeretem a bogyóját, valamint magát a fát is, mint minden fát, cserjét és virágot felülmúlhatatlanúl értékesnek tartok, hiszen ők a mi orvosaink és a legnemesebb barátaink! Ők fogyasztják el a kilélegzett szénmonoxidot, (ezért egyre több erdőt és gyümölcsöst kell létrehozni az embernek) melyért cserébe széndioxidot bocsátanak ki magukból az élők számára. Ezt valószínűleg már sokan tudhatják, ha nem, akkor köszönöm, hogy felnyitottam a szemeket és kinyíthattam a füleket. Köszönettel veszem, ha valakitől értesítést kapok a kérésemet illetően az alábbi e.mail. címre: eva.barna.533@freemail.hu, vagy az alábbi telefonra: +36-20-2939-105 Köszönettel a segítő és jólelkű embereknek: Éva Shenandoah Barna


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia