szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Romantikus, praktikus, kényelmes – alkossunk hintaágyat!

Scheftsik Tamás, 2014. aug. 12.


Ha igazi kertőrültek vagyunk, de akkor is, ha csak szeretünk a szabadban ücsörögni, akkor szinte kötelező darab egy hintaágy. De minek vennénk meg, ha az ízlésünknek tökéletesen megfelelő darabokat is alkothatunk, ráadásul nem is kell hozzá sok dolog.

Romantikus, praktikus, kényelmes – alkossunk hintaágyat!

Textillel

Ha végiggondoljuk, akkor a hintaágy elkészítése nem egy nagy ördöngösség. Alapesetben nem kell hozzá más, csak két nagyobb darab erős kötél, és egy megfelelő méretű, strapabíró anyag. Meg persze nem árt két fa, ami közé ki tudjuk majd feszíteni az ágyunkat. A köteleket a téglalap alakú anyag két végére kell kötni, jó erősen, hogy ne tudjanak onnan lejönni. Ezután a kötelek másik végét a fákhoz erősíthetjük (érdemes a kötél alá anyagot, vagy kisebb fa lapokat tenni, hogy ne sértsék meg a fát), és már pihenhetünk is.

Ennél egyetlen lépéssel bonyolultabb, de sokkal kényelmesebb, ha egy fa seprűnyelet félbevágunk, és azt a téglalap két végére erősítjük. Így az ágyunknak tartása lesz. A nyelek széleibe csavarjunk akasztókat, és a kötelet ezekhez rögzítsük. Ha szélesebb ágyat szeretnénk, akkor két seprűnyelet használjunk. Az anyag rögzítését megoldhatjuk közvetlenül is, úgy, hogy áthajtjuk a nyélen, majd erősen levarrjuk. De akár bőrből is készíthetünk rá akasztókat, amikbe egy kötelet belefűzve sokkal mutatósabban rögzíthetjük a nyélhez az ágyat.

Raklappal

Napjainkban az egyik legkeresettebb hobbytárgy lett a raklap. Hiszen annyira sok mindenre lehet használni, ráadásul a végeredmény is mutatós, hogy lassan nem is lesz olyan háztartás, ahol legalább egyvalami ne raklapból lenne. Ne maradjunk hát ki mi sem, készítsünk belőle hintaágyat. Igazából nincs más dolgunk, mint alaposan lepucolni, akár le is festeni a raklapot. Egy másikat vágjunk félbe, és erősítsük hozzá háttámla gyanánt. Ezt érdemes két – három merevítővel is megerősíteni, hogy biztosan tartson. A maradék fél raklapból – újabb felezéssel – kartámaszokat is készíthetünk, amit ugyanúgy tudunk rögzíteni, mint a háttámlát. Ha ezzel is megvagyunk, akkor fúrjuk meg az alsó raklap széleit, és horgas, esősen rögzíthető, anyacsavaros csavarokat hajtsunk bele. Erre azért van szükség, hogy nehogy leszakadjon a művünk. A horgokba tegyünk teherbíró láncot, vagy hajókötelet, és akasszuk fel a hintaágyat. A tetejére mehetnek párnák, az aljára pedig egy szélesebb szivacs, és már készen is vagyunk.

Pad újragondolva

A raklapos megoldás fiataloknak ajánlott, mivel igen széles, a lábunkat felhúzva kényelmes rajta az ülés. A klasszikus megoldáshoz egyszerűbb, ha egy más nem használt padot megszabadítunk a lábaitól. Szépen csiszoljuk le, és akár fessük át a fát, majd a raklapos megoldáshoz hasonlóan hajtsunk bele strapabíró horgas csavarokat. Ezután csak fel kell akasztani, és készen is vagyunk.

Aki szeretné, az akár két székkel is megoldhatja a hintaágyat. Ebben az esetben két vastagabb szálfa képezi az alapot. Erre csavarozzuk a székeket és ebbe hajtjuk bele a horgas csavarokat. Ha szeretnénk, a közepére egy kis asztalkát is építhetünk, a két szék közé, így a frissítőnek is lesz helye.

Kapcsolódó cikk: Készítsünk egyedi napszemüveget!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!