szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rovar, amely rágalomban él

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 19.


Mindenki nyugodjon meg, a fülbemászók nem másznak a fülbe, ez csak tévhit. Nem lehet tudni, hogy miért is ez a nevük. 

Rovar, amely rágalomban él

A bogyók közül, az érett szőlőfürtből, a leesett barackból, almából, a dáliák szirmai közül barna rovarok, a fülbemászók szaladnak elő.

De nézzük is meg milyenek tulajdonképpen ezek a rovarok.

A testük 1-2 cm hosszú, fényes gesztenyebarna, lapos, a szív alakú fejük világosabb, a lábuk sárga. A potrohon feltűnő a kétszarvú fartoldalék, ami hosszú és könnyedén meg lehet fogni. A hímek fogószerve görbe, belső oldalkán egy-egy foggal, a nőstényeké egyenes.

Ha nem a fülbe másznak, akkor mivel is töltik az idejüket?

Elsősorban a növények leveleiből szirmaiból, terméseiből eszegetnek, ekkor nem nagyon örülünk nekik, de ezen kívül levéltetvekkel, csigákkal, hernyókkal, rovartetemekkel, rovartojásokkal is táplálkoznak, amivel viszont nekünk hasznot hajtanak.

Gyakran láthatjuk rágásnyomaikat és mellettük szemcsés ürüléküket is a dáliákon, rózsákon, krizantémon, szegfűkön. Ezeknek a növények a szirmait és a leveleit is elfogyasztják. A lédús gyümölcsök közül megrágják az almát, őszibarackot, körtét, szőlőt, és az epret is.

A zöldségek közül a káposztát, salátát, sárgarépát és a retket kedvelik. Főleg a túlérett, hibás, más kártevők által már megrágott zöldségekből, gyümölcsökből lakmározik.

Éjszaka táplálkoznak, ezért viszonylag ritkán látjuk őket. Nappal, a fák kérge mögé, kövek alá, a sűrű növénytakaró, avar alá bújnak. Csoportosan élnek és kedvelik a párás helyet.

A nőstények tavasszal költőjáratot vájnak a földbe és abba 20-80 tojást raknak. Ezután a nőstények nem hagyják magukra a petéket, őrzik, tisztogatják, nyalogatják, forgatják őket. Az állatvilágban ezeknél a rovaroknál figyelhetjük meg először, hogy gondoskodnak az utódjaikról.

A tojásokból 3-4 hét múlva kelnek ki a lárvák, amelyek ugyan hasonlítanak a kifejlett egyedekre, csak szárnytalanok, kisebb a fogószervük és világosabb barnák.

Ha nagyon elszaporodnak, a kertgazda egy mesterséges búvóhelyet készít nekik. A rovarok félbevágott krumpli, nedves rongy vagy egy deszkadarab alatt is összegyűlnek, aztán a gazdára van bízva a további sorsuk.

A fülbemászók fogószerve elsősorban más rovarok elleni elijesztésre szolgál. A megragadott táplálékot ezekkel emelik a szájukhoz, ezen kívül a fedőszárnyak alatt lévő, jól összehajtogatott hártyás szárnyaikat bogozzák, bontogatják ki velük. 

Kapcsolódó cikk: Ezért pusztul a bolti fűszernövény
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia