Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Rózsa

A rózsa a díszcserjék közül a legismertebbek közé tartozik, amit a nagy fajszámának és fajtáinak folyamatosan megújuló sokaságának egyaránt köszönhet. Szabadföldi és vágottvirágként is közkedvelt, ennek köszönhető, hogy a rózsák kultusza ma is igen nagy a virágkedvelők és a nagyközönség körében.

 

Hajtásfúró rózsadarázs

A hajtáscsúcs hervad, a hajtás felső harmada a tél beálltáig nem érik be, elszárad. Ha a vesszőt hosszirányba felvágjuk, belsejében megtaláljuk a lárvajáratot, a károsított vesszőn a levélnyelek tövi részén a tojásrakási helyek lencse nagyságú szemölcs formájában láthatók. A károsító elsősorban védett, meleg fekvésű területeken gyakori, a száraz időjárás különösen kedvez a tömeges elszaporodásuknak. 

A lárvák és az imágók ellen azok megjelenésétől Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant, 1-5g /10 l víz) készítménnyel védekezhetünk.

 


Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Takácsatka

Szabad szemmel nem vagy alig látható, változatos (zöld, sárga, piros) színű pókra emlékeztető állatok, mely a fenyőféléken ugyanúgy előfordul, mint a lomblevelűeken. Szívogatásuk nyomán a levelek az érzugokból kiindúlva sárgulnak, bronzosodnak, barnulnak vagy lehullanak. Leggyakrabban a takácsatka kártételével találkozunk, melyek a levelek fonákán pókszerű szövedéket készítenek.

Tél végi olajos lemosó permetezéssel az áttelelő egyedeket jelentősen gyéríthetjük, vagy súlyos fertőzés esetén speciális atkaölő szerekkel történő kezelést kell alkalmazni (pl: Abamektin hatóanyagú készítmények).


Levéltetű (dísznövény)

Zöld, barna, szürke vagy fekete testű 2-8 mm nagyságú, szúró-szívó szájszervű rovarok tartoznak ide, melyek növényi nedvekkel táplálkoznak. Szívásuk hatására a level bepödrődik, a hajtás elsatnyul a termés deformálódik és a virag lehullik. Ezek a kártevők a nyár elején jelennek meg tömegesen, több gazdanövényük van, ezért folyamatosan a fagyokig képesek a növényeket károsítani.

A téli tápnövényen lévő kártevők ellen a vegetáció végén alkalmazhatók az olajos lemosó készítmények, melyeket bő léfelhasználásával végezzünk el. Felszívódó hatású szerrel a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant, 1-5g /10 l víz) készítménnyel védekezhetünk, ami kisebb növényeknél (kb. 1,5 m-es magasságig) akár beöntözéssel is kijuttatható, hiszen a gyökéren kersztül is eljut a hajtáscsúcsokig.


Fehéröves levéldarázs

A fiatal lárvák a leveleket hámozgatják, az idősebbek pedig a leveleket lyuggatják. A károsított leveleken a kirágott lyuk körül a vastagabb levélerek megmaradnak. Kifejlett lárva alakban, gubón belül, a növénymaradványok között vagy a talaj felső rétegében telel.

Védekezni csak tömeges elszaporodásu esetén van szükség. A lárvák ellen Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant, 1-5g /10 l víz) készítménnyel védekezhetünk.

 


Baktériumos rák

A törzsön és az ágakon kezdetben enyhén besüppedő sebet találunk, ami később az egész hajtást átöleli, akkor a baktériumos rák fertőzésével találkozunk. A kórokozó az őszi csapadékos időben elszaporodik és friss sebeken át jut be a növény háncsszövetébe és kambiumába. A fertőzött rügyek tavasszal nem hajtanak ki, körülöttük a fás rész elhal, először besüppedő, később rákos sebek alakulnak ki.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítani és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) növényvédőszerrel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Csillagpenész/diplokarponos levélfoltosság

A rózsa diplokarponos levélfoltossága, más néven csillagpenész a tavaszi és az őszi hűvös, csapadékos időszakban fertőzi a rózsa levelét. Kezdetben a levél színén 5-10 mm-es átmérőjű, sötétbarna, csipkézett szegélyű foltok jelentkeznek, erős fertőzés esetén ezek a levelek elsárgulnak, majd le hullanak.

A beteg leveleket távolítsuk el, majd kontakt réz tartalmú Cuproxat® (30-50 mg/10 l víz), erős ferztőzés esetén Manfil® (20 g/10 l víz) szerrel permetezzük le a növényt.

 


Peronoszpóra

A levél színén szegletes, erekkel határolt, sárgászöld vagy bíborvörös foltok láthatók. A fonákon elszórtan, apró csoportokban, nehezen észrevehető szürkésbarna foltok jelennek meg. A hajtáscsúcson fejlődő fiatal levélkék a fonákuk felé kanalasodnak. Ősszel és tavasszal a nagy hőmérsékletingadozás és sok hulló csapadék időszakában súlyos járványok alakulhatnak ki.

A beteg leveleket távolítsuk el, majd kontakt réz tartalmú szerrel, Cuproxat® FW (30-50 ml/10 l víz) termékkel, permetezzük le a növényt. Súlyosabb esetben  Kupfer Fusilan® WG (25-30g/10lvíz), vagy Acrobat MZ® WG (20g/10l víz) készítménnyel permetezzünk, mivel ezek a réz tartalmuk mellet felszívódó, azaz gyógyító hatóanyagot is tartalmaznak (a perzselés veszélye miatt mindíg tartsuk be a csomagoláson előírt dózisokat!). Kiváló peronoszpóra elleni hatása  van a Proplant® (15-25ml/10l víz) készítménynek is de e mellé kell a Cuprxat® FW (30-50ml/10l  víz) vagy Manfil® 75 WG (21g/10l víz) kiegészítés is.

 


Agrobaktériumos gyökérgolyva

A növény gyökerén mogyoró-alma nagyságú megfásodott “daganat” mutatja a gyökérgolyva tünetét. Gyakorlatilag minden fás szárú növényen előfordul a betegség, sőt néhány lágy szárú növényen is.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítni és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) termékkel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Rozsda

A rozsdagombák a növényeken sárga, barna vagy fekete port tartalmazó pontok vagy kisebb foltok alakjában jelenik meg. A lomblevelű növényeknek általában a levelén, ritkán a hajtásán szokott fellépni, a fenyőféléknél pedig inkább a kérgen és a törzsön fordul elő. Ezek a növényi részek a fertőzés következtében nagyrészt elhalnak.

A leghatékonyabb védekezés, ha a fertőzött fás részeket kivágjuk és elégetjük vagy fertőzés észlelésekor a rozsdagombák ellen hatásos Cuproxat® (30-50 mg/10 l víz), Manfil® (20 g/10 l víz) vagy felszívódó szerként Talentum® (15-20ml/ 10l víz) termékkel permetezzük a növényt.


Lisztharmat

A lisztharmat az egész vegetációs időben fertőzheti a fákat cserjéket, de legerősebben július-szeptember közötti időszakban lép fel. Az első tünetekkel már a beteg rügyekből kifejlődő hajtásokon rügypattanáskor találkozhatunk. Felületükön finom, szürkésfehér lisztes bevonat jelenik meg, amely később egyre erőteljesebben látható. Erős fertőzés esetén a levelek kanalasodnak, a hajtás meggörbül és a viragok torzulnak. A lisztharmat járványszerű fertőzésének elsősorban a meleg, csapadékos időjárás kedvez.

Mivel a lisztharmat a vesszőkben és a levelekben is áttelelhet és elsősorban az új hajtások fertőzőnek meg, ezért az ellene való védekezésben legfontosabb az őszi metszés során a beteg növényi részek eltávolítása. Az első növényvédőszeres védekezést már lombfakadás előtt el kell kezdeni kén tartalmú Cosavet® (30-50 g/10l víz) szerrel. Erős fetőzés esetén pedig szeptember végéig folyamatosan permetezzük a növényeket felszívódó Talentum® (15-20 ml/10l víz) készítménnyel.


Szürkerothadás/botritisz

A fertőzött lombos növények levelén, hajtásán, virágán, termésén nedves időben sárga majd barnuló folt jelenik meg. A fenyők fiatal hajtása elbarnul és lefelé lóg. A megtámadott növényi részeken nedves időben néhány nap alatt dús, világosszürke penészbevonat jelenik meg. Minden növényen előfordulhat a betegség, amelyik meleg, párás viszonyok között van.

A beteg részeket távolítsuk el, majd Cuproxat® (30-50 mg/10 l víz), Manfil® (20 g/10 l víz) illetve a felszívódó Cabrio Top® (20-22 g/10 l víz)  készítménnyel permetezzük le.

 


Tápanyagellátás (dísznövény)

A dísznövények esetében fokozottan figyelni kell a harmónikus tápanyagellátásra, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket okozhat. Ez pedig kedvezőtlenül hat a termék értékesítésekor, hiszen a habitus, a levelek nagysága és színe, virágainak szépsége az elsőrendű tényező, mert a dísznövények fő funkciója, hogy díszítsenek, szépségükkel hassanak az emberekre

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Wuxal® Virág granulált műtrágya 6-10 m2 virág és dísznövény ágyás egyszeri kezelésére elegendő. Talajba keverés esetén (balkonláda, virágcserép) 3-6 dkg műtrágyát kell 10 liter virágföldhöz keverni.

Agriplant® 1 nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya, főleg a levéldísznövényeknél. (NPK 20–5–10 + mikroelemek) tartalma a  zöldtömeg növekedésének gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m adagban. Dísznövénytermesztésben az ültetés utáni intenzív zöldtömeg növekedés idején ajánljuk.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) virágzás és terméskötődés  elősegítésére  0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban, palántanevelésnél a palánták generatív jellegének erősítésére, az erős, vastag szárú palánta előállítására javasoljuk. Dísznövénytermesztésben az átcserepezéskor a begyökeresedés elősegítésére és a virágzás indukálására.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható. Szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág vetéskor vagy ültetéskor alaptrágyaként 1,0–3,0 kg/100 m2, fejtrágyaként 8–10 naponta 1,0–1,5 kg/100 m2 dózisban a talajra szórva, majd beöntözve, levéltrágyaként 0,3 %-os töménységben a növényvédelmi munkákkal egy menetben juttatható. Csepegtető öntözéssel kijuttatva 0,2–0,33 g/l töménységben alkalmazható, 7–10 naponta. Cserepes és levéldísznövények táplálására: Kiültetéskor, tavasszal a virágzásig történő belocsolásra 0,1 %-os oldattal (10 liter vízhez egy csapott evőkanálnyi), majd virágzás idején belocsolásra 0,05 %-os oldattal (10 liter vízhez egy kávéskanálnyi).

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Dísznövények palántázása előtt a talajra szórva, majd bedolgozva, fásszárú dísznövények telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Dísznövények a növények fejlettségi állapotától függően 0,05–0,5 %-os, (5-50 ml/10 l víz) tápoldatozásra 0,05–0,1 %-os (5-10 ml/10 l víz) töménységben alkalmazható.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol stressztűrőképesség és ellenállóképesség fokozására, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz dózisban alkalmazható.

Yeald Plus® begyökeresedést elősegítő folyékony növénykondicionáló készítmény, amely a dísznövények gyökértömeg növekedését segíti.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot, a nitrogén mellett ként és magnéziumot is tartalmaz, mely tápanyagok egymás hatását erősítik.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag valamint foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.

Wuxal® K-40 kálium-hiánytünetek megelőzésére, illetve gyors és hatékony gyógyítására alkalmas termék, melyek speciális adalékanyagai révén javítják a növényvédő szerek hatékonyságát is.

A Wuxal® Boron Max megújult formulációjú- és összetételű  szuszpenzió, emelt bórtartalommal. Javasolt stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

Wuxal® Kalcium kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózissal.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére javasolt 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro vashiány megelőzésére, kezelésére,10–25 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

 


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek