szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rózsa 1X1

Scheftsik Tamás, 2012. jún. 07.


A rózsa egy olyan növény, amelyet senkinek nem kell külön bemutatni. Mivel egyes fajai az igen szélsőséges körülményekhez is képesek alkalmazkodni, így a világ csaknem minden területén találkozhatunk a képviselőivel. Sőt, egyes kultúrákban komoly hagyománya van a rózsaültetésnek. Lássunk néhány tudnivalót erről a szimbolikus jelentésekkel is bőven rendelkező, gyönyörű virágról.

 

Rózsa 1X1

Népszerűség

 

Ha arra lennénk kíváncsiak, hogy melyik az a növény, amely majdnem minden kertben megtalálható, akkor a legnagyobb valószínűséggel a rózsa lenne a nyertes. Ez a növény egy gyűjtőnév, egészen pontosan egy nemzettség (Rosa) illetve a rózsafélékhez tartozó növények széles skálájának virágait értjük alatta. Hogy mennyire széles is az a bizonyos skála, azt remekül jellemzi, hogy az egyes fajokat botanikailag besorolni szinte lehetetlen, ezért azokat gyakorlati csoportokba rendezik díszértékük és felhasználásuk szerint.

 

Azt megállapítani, hogy vajon mikor is kezdődött a növény termesztése, szinte lehetetlen, hiszen olyan régóta van jelen az emberi történelemben, hogy eredetét homály fedi. Szerepe a kultúra fejlődésében vitathatatlan, hiszen olyan sok költőt, írót, festőt és dalszerzőt ihlettek meg a gyönyörű fejek, hogy már egész gyermekkorunk óta az életünk részei lesznek. Gondoljunk csak Hófehérke ajkára, mely olyan, mint a feslő rózsa, vagy Shakespeare királydrámájára, a rózsák háborújára, de akár említhetjük Umberto Eco: A rózsa neve című művét is.

 

Csoportjai

 

Az első csoportba az olyan növények kerültek be, melyek vadon nőnek. Itt olyan fajokkal találkozhatunk, mint a Gyepűrózsa, a védett Szentendrei rózsa, vagy éppen a Japán rózsa. A következő csoport a park- és középkori rózsák. Ezek közös tulajdonsága, hogy a nemesítés közepes szintjén állnak, valamivel igényesebbek a vad fajtáknál, ám különösebb odafigyelést, vagy rendszeres törődést egyik képviselőjük sem igényel. Ebbe a csoportba tartoznak például a Káposztarózsa, vagy éppen a Gall rózsa. A harmadik egység képviselői a kerti és virágágyi, vagy nemes rózsák. Ezek a növények a nemesítés magas fokát képviselik, jellemzően az utóbbi néhány száz évben lettek kitenyésztve.

 

Érzékenységüket tekintve messze több törődést igényelnek, mind a vad fajták, a téli hideget, a forróságot nehezen viselik, a kártevőkkel és betegségekkel szemben kevésbé ellenállóak. Az egyik legnépszerűbb csoport a kúszó rózsák, melyek azonban önmaguktól nem képesek kapaszkodni, mindenképpen támasztékot kell nekik biztosítani, sőt, kötözést is igényelnek. Napjaink egyik nagy kedvencei a minirózsák, melyek közös jellemzője, hogy max. 30-40 cm-es magasságig nőnek és virágaik is apróak. Az utolsó nagy csoport a talajtakaró rózsák, melyek szintén nem túl nagyok (60-100cm) ellenben igen agresszív növekedésűek, és viszonylag edzettek a környezettel és a kártevőkkel szemben.

 

Hatások

 

A rózsa nem csak a szépségével, hanem az illatával is hódít, ráadásul, azon túl, hogy igen kellemes az aroma, az agyat is serkenti. Ha tanulás, vagy az azt követő alvás közben erős aromájú rózsákkal vesszük körül magunkat, akkor az anyag jobban rögzül, nagyobb mennyiségre emlékszünk belőle. A gyógyításban régóta használ aromák között is találkozhatunk ennek a növénynek a kivonatával. Remek görcsoldó, bőrápoló és hatással van az emésztésre is. Többségében azonban inkább lelki problémákra használják, mert így csak kis mennyiség kell belőle, ugyanis az ára igen magas, ml-enként 3500 Ft körül mozog. A csipkerózsa termését, a közismert csipkebogyót szintén régóta fogyasztják az emberek, mert C-vitamin tartalma nagy, és igazán finom csemege.
 

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyünk, hogy újra bimbós és virágos legyen rózsafánk?

Tippek kertészkedőknek

Rózsaromantika rózsaszínben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!