szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rózsák háborúja: 1:1

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 19.


Rózsakertet létrehozni nem olyan nagy feladat, de szépen karbantartani, és persze a növényeket megóvni a különböző betegségektől és kártevőktől már közel sem ilyen egyszerű. Az igazán szép kerthez pedig az is elengedhetetlen, hogy ne csak egyetlen féle szépséggel próbálkozzunk, hiszen a rózsa – mint az egyik legkedveltebb virágzó növény – elképesztően sok színben, növekedési kivitelben és virágformában létezik. Tehát ha igazán impozáns kertet szeretnénk létrehozni, akkor mindenképpen tartsuk szem előtt a következőeket:

 

Rózsák háborúja: 1:1

Fejforma

 

A legromantikusabb virágnak kikiáltott rózsák nem csak a klasszikus virágfej kinézetben léteznek, így nem csak ezt az egy típust érdemes beszerezni. Vannak közöttük olyanok, melyek még messziről sem emlékeztetnek a viszonylag zárt virágfejekre, és olyanok is, melyeknek dús szirmai között esélyünk sincs megpillantani a bibét, vagy akár a porzókat. Az angol tearózsák egy kissé előkelő, dús változatai a megszokottnak, a vadabb, cserjés Purple Haze pedig sokkal inkább hasonlít egy egyszerű réti virágra, mint a hagyományos rózsákra. Nem is véletlen, hogy ez a növény ilyen népszerű lett, hiszen gyakorlatilag mindenki megtalálhatja azt a változatot, ami neki a leginkább tetszik.

 

Prototípus

 

Az igazán változatos megjelenés biztosításához szerencsére ez a virág elég sok változatban létezik – a növekedés irányát és mikéntjét tekintve is. Az egyik leginkább kedvelt kivitele a futórózsa. Ez a bőven virágzó változat az, aminek a segítségével a romantikus lugasokat, és a hangulatos oszlopokat lehet létrehozni. A cserjés változat inkább magasabb, sövényszerűen ültetett rózsákat takarhat, melyek fejei nem éppen a megszokott formát mutatják.

 

De persze sövényszerűen a parkrózsákat is lehet ültetni. Ezek azok a fajok, melyek júliustól a fagyokig virágoznak, persze gondos ápolás mellett, és remek ágyásszegélyként is funkcionálnak. Szintén ezek azok a virágok, melyeknél- egy kis időráfordítással – elérhető, hogy fának neveljük őket. Ezenkívül ültethetünk talajtakaró fajokat is, amik egy szépen, szintenként megkomponált kertnek elengedhetetlen tartozékai. És persze nem szabad megfeledkezni az apróságokról sem, amiket főleg cserepes kivitelben szoktak nevelni, de kiültetve sem lesznek sokkal nagyobbak, mint a lakásban.

 

Cserepekben

 

A rózsafajok szerencsére jól viselik a cserepes tartást is, így azzal sincsen semmi gond, ha lakásunk erkélyén szeretnénk nevelni őket. Egy – egy nagyobb dézsában a futó kivitelek is megmaradnak, és némi télisítéssel elfagyni sem fognak. Arra azonban mindenképpen érdemes figyelni, hogy ezek a növények vonzzák a kártevőket, így könnyen megfertőzhetik az erkélyek és kertek többi lakóját is.

 

Védekezés

 

A rózsákat rendszeresen permetezni kell, ellenkező esetben nagyon elterjedhetnek rajtuk a tetvek. A legnagyobb ellenségeik ezek a csöppnyi rovarok, amik ellen azonban jól lehet védekezni. Ha nem szeretnénk annyi vegyszert kijuttatni a növényeinkre, akkor szerezzünk be egy másik nagyon népszerű, és illatos virágot: levendulát. Ennek a szépségnek ugyanis annyira erőteljes aromája van, amit már nem viselnek a tetvek, így ha a rózsáink közelébe ültetünk belőle, akkor azokat is elkerülik.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia