szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Rózsás kaland a kertben – 4 szépséggel

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 16.


A rózsa színes, mutatós, romantikus virágaival egész nyáron a kertünk dísze lehet. De milyen rózsát ültessünk és hogyan gondozzuk, hogy szépségében ragyoghasson?

Rózsás kaland a kertben – 4 szépséggel

A régi időkben a rózsák szinte minden kert nélkülözhetetlen lakója volt. Sajnos mára már megritkultak, pedig nem is olyan bonyolult a gondozása. A rózsák fő ültetési ideje március-április. Ekkor a szabadgyökerű rózsákat felhasználásuktól és fajtájuktól függően megfelelő térbe ültetjük. Később már csak konténeresen, vagyis földlabdásan ültethetők.

Készítsük el a gödröt előre. Ássunk elég nagyot, az aljára komposztált marhatrágya kerüljön, arra 1-2 lapát föld, majd tegyük bele a rózsatövet. Ezután alaposan iszapoljuk be. Az ültetés évében rendszeresen öntözzük, hogy erős gyökereket fejlesszen.

A rózsákat ősszel érdemes felkupacolni a körülötte lévő földdel, a téli fagyok miatt. Ha ezt nem tudjuk megtenni, mert füves a terület, akkor általános földkeverék vagy komposztált trágya keverékével kupacoljuk fel. Ebből a trágyából az esőzések során a tápanyag bemosódik a gyökerekhez. A földkupacot márciusban szétgereblyézhetjük a fűre, kevés nem árt neki. Óvatosak legyünk, mert ha a rügyei már megpattantak, és látszanak a hajtáskezdemények, le ne törjük őket, mert elhalnak.

Magas-törzsű rózsák

Bár dekoratív, de nagy odafigyelést igénylő rózsák. Törzsük vadrózsa, amely az alany szerepét tölti be. Változó magasságban oltják rá a dekoratív virágokkal rendelkező fajtát, a nemest. Már fagy ellen is nehéz védeni őket, hiszen amit védeni kell magasan van a talaj felett. Télen általában papírzsákot csomagolnak köré, kikarózzák, hogy az elázott csomagolás ne törje ki a törzset. Tavasszal ezt le kell szedni, és a rózsát a kívánt módon meg kell metszeni. Ha gömb, akkor minden irányba hagyjunk vesszőket 3-5 rügyesre vágjuk vissza. Ha hosszabbra hagyjuk, széthajlik a korona, esetleg el is hasadhat. Ha hosszú hatásrendszerű, csüngő koronájú a rózsa, akkor a csüngő vezérágakból és az azokon lévő oldalágakból válogassunk, ritkítsunk. A törzs nem mindig tudja megtartani a koronát, ezért mindig karózzuk ki.

Futórózsák

Az elnevezés csalóka, ugyanis önálló kapaszkodásra nem, hosszú, elágazó hajtásnevelésre viszont alkalmasak. Épp ezért csak tám-rendszerrel nevelhető. Fontos időben metszeni, mert ha már kihajtott, nehéz úgy rögzíteni, befűzni a tám-rendszerbe, hogy a hajtás ne sérüljön meg. Hajlamosak a tősarjra nevelésére is. Mivel ezek a növények oltványok, a tősarjak az alanyból törnek elő,

így ezeket tőből le kell vágni. A hajtásokat kb. a felükre vágjuk vissza, hogy ne kopaszítsuk le a tám-rendszert. Ha többszöri virágzást szeretnénk elérni, csípjük le az elnyílt virágokat, ösztönzően hat rájuk.

Talajtakaró rózsák

Az egyik legjobb fajtacsoport tagja. Nem nőnek magasra, virágaikat csokrosan hozzák, de hosszú hajtásrendszerük elterül a földön, így szőnyegszerűen betakarja a területet. Ideálisak rézsűbe ültetve, vagy ágyáskiültetésre is. Sokféleképpen lehet metszeni. Van akit nem zavar, hogy átláthatatlan szegély jön létre, fűnyíróval egyszerűen levágja a hajtások felületét. Ennek az a hátránya, hogy a levágott hajtások beszorulnak, és ott vannak addig amíg be nem takarja a újra kilombosodó növény. A másik megoldás, hogy egyesével ollóval levágjuk a hajtásokat annyira, hogy épp szétválasszuk a töveket egymástól, és ki tudjuk szedni közülük.

Tearózsák

Az egyik legrégebbi fajtacsoport, régen a parasztházak udvaráról nem maradhatott volna ki, az erős illatú, nagy virágú bokor. Metszéskor figyeljük oda, hogy három irányba tereljük a hatásokat, így lesz szép, gömbölyű a formája. Hogy mennyire kell visszavágni a vesszőket, nincs rá szabály, attól függ, hogy kinek mennye hely áll rendelkezésére. Fontos, hogy az erőteljesebb vesszőket hagyjuk hosszabbra, a véknyabbakat, ha egyáltalán szükség van rá, rövidebbre. A megmaradt vesszőn a legfelső rügy hajt ki erőteljesebben, így annak metszésével irányíthatjuk, hogy adott évben merre hajtson a bokor.

Metszés után ne maradjon el a lemosó permetezés, réztartalmú szerrel, mert így csökkenthetjük a gombás megbetegedések lehetőségét. Nyáron először a levéltetű lepi el a bimbókat. Esős időjárás esetén a peronoszpóra, lisztharmat, rozsda fogja károsítani. Permetezzünk gombaölő szerrel. Törekedjünk arra, ha öntözünk, reggel tegyük meg, hogy estére megszáradjon a növény, így csökkenthetjük a gombás fertőzés veszélyét. 

Kapcsolódó cikk: Kerti segítőnk a házi veréb
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!