Rózsaszörp – készítse el otthon
Topor Erika, 2016. júl. 08.
A rózsaszörp igazi kulinária, fenséges fűszerességével, illatával magával ragad és még a borongós télen is a nyarat juttatja eszünkbe.

Ahogy elkezdenek a rózsák virágozni kertünkben, az illatosabbakból elkezdünk szörpöt készíteni. Egy tévhit, hogy az elnyílottakból és elbarnult, elszáradt szirmokból készítsük a szörpöt, hiszen a virágoknak teljes nyílásban van a legjobban illatuk, vagyis az illatanyagok koncentrációja ekkor a legmagasabb. A finom, minőségi rózsaszörpöt csak friss, egészséges virágokból illik készíteni.
Milyen rózsából készül a rózsaszörp?
A legillatosabb rózsák a tearózsák között találhatók, így elsősorban ezekből a fajtákból készítjük. A rózsaszörp készítésekor igyekszünk a pirosas, rózsaszínes árnyalatúakból dolgozni, mert így a szörpnek is lesz egy kellemes színe.
Rózsaszörp és lekvár
A rózsaszörphöz a friss szirmokat szedjük le, óvatosan mossuk meg tiszta (tisztított) vízzel, de ne áztassuk. Egy nagy lábasba tegyünk tisztított vizet, abba szórjuk bele a virágszirmokat, majd adjunk hozzá megfelelő mennyiségű cukrot. A tartósítást a cukor fogja végezni, de aki biztosra akar menni, az rakhat hozzá tartósítószert – de mi nem szoktunk.
A biztos recept rózsaszörphöz
2 marék illatos rózsa szirma
4 liter víz (tisztított)
1 citrom leve
1 evőkanál citromsav
1 kg cukor
Ha felszabadult a kovászos uborkás üveg, akkor a rózsaszörpnek ideális lesz. Egy ötliteres üvegbe tegyük bele a hozzávalókat és fedjük le. Ne tegyük napra, elég ha a konyhapulton hagyjuk. Hagyjuk két napig állni, de időnként keverjük meg alaposan, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Két nappal később szűrjük le, és a virágszirmokat alaposan nyomkodjuk ki.
Töltsük az elkészült szörpöt üvegekbe, majd következik a nedves dunsztolás: forrástól számított 20 percig gőzöljük, majd ha kihűlt, hűvös helyen és sötétben tároljuk. Felbontás után viszont hűtőben tároljuk.
A rózsalekvár nagy kedvenc lett
Kipróbált receptünk a következő: 50 dkg illatos rózsasziromhoz 50 dkg cukor és két citrom leve kell. A szirmokat öblítsük le, és a szirmok tövénél lévő sárgás-fehér részt tépjük le. 3 dl vizet forraljunk fel, tegyük bele a szirmokat, újabb 5 percig forraljuk. Ezután adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és lassú tűzön főzzük sűrűre. Még forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le rögtön. Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, mert különleges ízvilágának köszönhetően sokkal kevesebb fogy el belőle egyszerre, mint a klasszikus barack vagy szilvalekvárból. Száraz dunsztolással tartósítjuk, és felbontás után hűtőben tárolható.
Kapcsolódó cikk: Így kandírozzuk a rózsaszirmot!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23