szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saganói bambuszliget – a zenélő erdő

Orbán Krisztina, 2014. szept. 05.


Japán egyik legcsodálatosabb természeti látványosságát, a varázslatos hangulatú saganói bambuszligetet a japán kormány az ország száz megőrzendő természeti hangja közé választotta.

Saganói bambuszliget – a zenélő erdő

A város központjától mindössze félórányira fekvő Arashiyama lenyűgöző szépségű vidéke Kyoto második legkedveltebb turistacélpontja. A vidék felfedezésére érdemes az ide látogatóknak gyalog, illetve a helyszínen is bérelhető biciklin elindulniuk, hiszen itt lépten-nyomon látványosságokba ütközik az ember: az Arashiyama jelképévé vált Togestukyo híd mellett régi magánvillák, teaházak, majomkert, eredeti formában megőrzött vidéki házak, díszkertek, tavak, valamint pagodák, szentélyek és templomok egész sora tarkítja a gyönyörű erdővel borított hegyoldalakat. Utóbbiak közül is kiemelkedik a csinos kertekkel és ösvényekkel övezett, 1339-ben alapított Tenryu-ji zen buddhista templom, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

A saganói bambuszliget Arashiyama látványosságai között is kiemelkedő helyet foglal el. A közepén végigfutó ösvény éppen a Tenryu-ji templom északi kapujánál indul, és lehetséges, hogy a liget már a templom helyének megválasztásában is szerepet játszott, hiszen a japánok gyakran építették templomaikat és szentélyeiket bambuszligetek közelébe, mégpedig egyes vélekedések szerint abban a hitben, hogy ezek segítik őket a gonosz erők elűzésében. Arashiyama azonban már csak természeti adottságainál, csodás látványánál fogva is méltó színhelynek bizonyult nemcsak az egyház, de a IX. századtól kezdve már a nemesség építkezéseihez is, míg maga a bambuszerdő napjainkban rendezvényeknek, például esküvőknek biztosít egyedülálló díszletet. A magas bambuszok között finoman átszűrődő nap vékony fényszálakat vetít az ösvényre, s a liget fény-árnyék játéka, valamint a bambuszok között végigszaladó könnyű szellő által finoman mozgásba hozott magas szárak összekoccanása és a levelek zizegő muzsikája által keltett mesebeli hangjáték pedig még a növények szépségétől függetlenül, önmagukban is páratlan élményt nyújtanak. A bambuszliget semmihez sem hasonlatos hangját Japán immár hivatalosan is az ország megőrzendő természeti kincsei között tartja számon.

A liget másik különlegessége, hogy a közepén végigfutó, mindössze kétszáz méter hosszú ösvényt szegélyező korlátokat is a helyi bambuszok kiszáradt példányaiból, illetve elhullajtott darabjaiból állították össze.

Az utóbbi évtizedekben a liget örvendetes módon nemzetközi szinten is közkedvelt úti céllá vált, így egyre többen csodálkozhatnak rá e különleges vidék szépségeire. Az érdeklődés folyamatos növekedése ugyanakkor ahhoz vezetett, hogy az ösvényt ma már ténylegesen ellepik a turisták, olyannyira, hogy azoknak, akik a tömeget el kívánják kerülni, már csak kora reggel, vagy az esti órákban érdemes kilátogatniuk a ligetbe. Egy hűvös séta azonban e fenséges növények között bármikor jólesik, amikor pedig az ösvény túlsó végénél álló Okochi Sanso villa kivilágításra kerül, vagy mikor az ösvény megvilágítására szolgáló lámpások felgyulladnak, a bambuszliget oly sejtelmes látványt nyújt, mintha az ember egy másik bolygón járna.

A saganói bambuszliget egész Kyoto egyik leggyakrabban fényképezett látványossága. Azon szerencsések azonban, akik e különleges helyet személyesen is felkereshették, egybehangzóan állítják, hogy egy bármily jól sikerült felvétel sem adhatja vissza azt az érzést, amely az embert e fenséges bambuszliget közepén állva eltölti, s amely a saganói bambuszligetet minden más általunk ismert parktól és erdőtől annyira különbözővé teszi.

Kapcsolódó cikk: Changi Airport - a repülőtér, amelyért önmagában is érdemes Szingapúrba utazni
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!