szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sajtmaradék felhasználása

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. febr. 18.


Kérdéssel kezdem. Valóban keletkezik maradék? A mai árak mellett ez aligha történhet meg, hiszen éppen annyit vásárolunk, amennyi el is fogy.  De ha még is! Akkor készítsünk belőle sajtkrém levest!
 

Sajtmaradék felhasználása

Hozzávalók: bármilyen sajtmaradék, akár többféle is.
Olívaolaj, liszt, tej és víz, ételízesítő vagy leveskocka.
Fűszerek: tört fokhagyma feltétlenül, só, bors, zöldfűszerekből bármelyik, de leginkább a zsálya illik a sajthoz, de jó a kakukkfű, oregánó, vagy akár vegyesen is, ízlés szerint.

 

Az elkészítése egyszerű. Az olíva olajon (vagy más olajon) kicsit megpirítjuk a lisztet. Óvatosan, apránként felengedjük annyi tejjel és vízzel, amennyi levest szeretnénk. A többi hozzávalót is beletesszük, és addig kevergetjük, amíg a sajt el nem olvad, és egyet forr. Ha kemény sajtot is használunk, azt aprítsuk fel, hogy könnyebben el tudjon olvadni. Ha sűrű lenne, további tej vagy víz hozzáadásával hígítjuk, esetleg fűszerezzük.

 

Tálalhatjuk, apróra vágott és pirított zsemlekockával, vagy fokhagymás pirítóssal, amit kenyérpirítóban vagy akár szendvicssütőben is készíthetünk, és reszelt sajttal. Ebben az esetben a maradék kenyeret is hasznosítani tudjuk.

A levest stílusosan csészében (vagy akár müzlis tálban) kínáljuk, tetejére szórhatunk még friss petrezselyemzöldet is, vagy mást, pl. apróra vágott hagymaszárat.
 

 

Kapcsolódó cikk:

Fűszernövények a lakásban

Tök-ölés
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!