szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sakkozzunk a dézsás növényekkel!

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 17.


Ha  elég ügyesek vagyunk és a beültetendő növényeinket a virágos és örökzöld növények választékából megfelelően állítjuk össze, akkor dézsakertünk egész vegetációs időszakban vonzza majd a tekinteteket.

Sakkozzunk a dézsás növényekkel!

Elméletileg minden növényt lehet cserépbe is nevelni, feltéve, ha elég nagy edénybe ültetjük őket, valamint a talaj és a fény kielégíti az igényüket.

A gyakorlatban figyelnünk kell arra, elsősorban kevésbé erőteljes növekedésű fajokat ültessünk. Nagyobb bokros és fák ugyanis hamar kinövik az edényeket. Érdemes a dézsakertet amennyire csak lehet sokrétűen beültetni, hogy minden évszakban látványos legyen.

Növekedésükkel és életformájukkal a növényfajokat a következő csoportokba soroljuk:

Az egy és kétéves növények virágzásuk után elpusztulnak. Idetartoznak a jellegzetes balkonnövények is, melyek hazájukban évelő növények, de a mi teleinket nem vészelik át.

Az évelők több évig élő lágyszárú növények, amelyeknek a föld feletti része ősszel többnyire elpusztul.

A hagymás, gumós növények a tavaszi élénk színű virágaikkal díszítenek. Némelyik trópusi növény, mint pl. a kék szerelemvirág, és a liliom, edénybe ültetve könnyebben nevelhető, mint ágyásban.

A dézsás növények ellenálló, de fagyérzékeny fajok. Ahhoz, hogy több éven át díszítsenek, szükség van egy teleltető helyiségre is.

A fás-szárú növények fák vagy bokrok, amelyek fajtól függően ősszel a lombjukat megtartják vagy elvesztik.
Az örökzöldek, pl. a törpe fenyők és a hibiszkusz, szinte nélkülözhetetlenek a dézsakertek tagjaként.

A kúszó-kapaszkodó növények akár az egynyári, akár az évelő fajokról van szó, különböző kapaszkodási technikákkal hódítják meg a levegősebb magaslatokat. Ezáltal a zöld falakat, korlátokat varázsolhatunk velük. Több közülük erőteljes növekedésével örvendeztet meg bennünket.

Az edényben termesztett gyümölcsök és zöldségek ízletesek, bár a termés mennyisége kevesebb, mint a kertben ültetett fajoknál.

A gyógynövények friss fűszert szolgáltatnak az ételekhez. A déli és hazai származású fajok is könnyen termeszthetők dézsában.

Hol és mikor vásároljunk?

A választék tavasszal a leggazdagabb, amikor a növekedési időszak kezdődik. A fagyos téli időszak kivételével a legtöbb faj bármikor telepíthető egész év során. A kertészetekben azért jó vásárolni, mert ott megnézhetjük, megszagolhatjuk azt a növényt, amelyet be szeretnénk szerezni. Fontos szempont ez az illatos növényeknél.

Speciális kertészetek egy-egy növénycsoport termesztésére specializálódnak. Aki esetleg egy bizonyos citrusfélét vagy rózsafajtát szeretne megvásárolni, az ilyen kertészetekben hamarabb talál rá a ritkaságokra.
A magtasakok a leginkább költségkímélő megoldások, hogy a dézsakertünket megtöltsük növényekkel. Mindenesetre ilyenkor türelmesnek kell lenni, és a palántanevelést megfelelően kell végezni.

Mire ügyeljünk a vásárlásnál!

Vásárlásnál vizsgáljuk meg a növényeket, hogy egészségesek-e. A leveleken, virágokon nem lehet elszíneződés vagy folt. Nézzük meg a levelek hátoldalát is, gyakran kártevőket fedezhetünk fel a növényeken. Az ágak, hajtások nem lehetnek sérültek.

A gyökerek a talajt jól szőjék át anélkül, hogy kinövekednének a cserépből. A földlabda ne legyen túl vizes, de száraz sem. Figyeljünk oda, hogy az egész növény egyenletesen ágazzon el.

Kapcsolódó cikk:

Így teleltesd a dézsás növényeket!

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia