szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saláta és vitamintörténelem

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 28.


Mikor terjedt el a saláta fogyasztása? Honnan ered a vitamin elnevezés. Ez csak két érdekesség, amire választ kapunk a cikkben.

Saláta és vitamintörténelem

Ahány nemzet, annyiféleképpen kerül az asztalára a saláta. Az angolok étkezés előtt eszik, hogy növelje az étvágyukat. A franciák pecsenye után, hogy elősegítse az emésztésüket. A svédek gyakori ebédje egy-két salátával megrakott szendvics. Amerikában pedig a legnagyobb divat a saláta-parti, ahol a meghívottakat számtalan hússal, rákkal, hallal, sajttal kombinált salátával, de csak salátával vendégelik meg.

A múlt század elején, Magyarországon még csodálkoztak, ha valaki nyers zöldpaprikát vagy paradicsomot evett. Savanyúságot is csak húsételhez tálaltak. Később ünnepi lakomák már elfogadták, de csak az utóbbi 50 évben vált divatossá reggel, délben, este salátát enni. Most, amikor már kiszámítható, hogy melyik élelmiszer mit tartalmaz, és szervezetünknek mire van szüksége, már nemcsak az étvágyunk, de az eszünk is a saláták mellett dönt. Különösen érvényes azokra, akik meg akarják tartani karcsúságukat.

A saláták népszerűségének különösen kedvezett a vitaminok felfedezése és az a felismerés, hogy nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Megfigyelték ezt már az egyszerű emberek és a hajósok is, de a tudományos vizsgálatokat csak később kezdték el. Nagyot lendített a kutatások menetén a lengyel Funk, akitől a vitamin elnevezés származik.

A hatóanyag összetételének vizsgálatakor „amin” jellegű nitrogéntartalmú vegyületet talált. Ezt a szót kapcsolta össze a latin „vita” szóval. Mivel ez már egyértelműen bebizonyosodott, hogy az élet fenntartása lehetetlen ezek nélkül. Így született meg a „vitamin” elnevezés. A kutatások során világossá vált, hogy nem egyféle, hanem nagyon sokféle vegyületről van szó, így betűjelzésekkel látták el az egyes fajtákat.

Folytatása: Vitaminiskola közérthetően

Kapcsolódó cikk:

Mi a teendő velük? Babérfa, babérsom, gránátalma

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!