szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

Topor Erika, 2013. jún. 19.


Alig várjuk, hogy a saláta fejesedjen, és szomorúan tapasztaljuk, hogy rajtunk kívül valaki más is igencsak szereti fellakmározni a fejes salátát. Nézzük meg, kik vagy mik lehetnek a gyanúsak a témában!

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!

A legszembetűnőbb a leveleken és a hajtásokon esett sérelmek. A levéltetvek előszeretettel károsítják a fejes salátát. Ilyenkor a hajtáscsúcsok leszáradnak, a levelek fodrosodnak. Ha közelebb hajolunk, könnyen észrevehetőek a zöld vagy vörös színű levéltetvek. Védekezni ellene kétféle módon lehet. Ha már fogyasztható lenne a saláta, akkor szüreteljük le a fejeket és nagy vízsugárral mossuk le róla a levéltetveket. Amennyiben még a fejet szeretnénk nőni hagyni, akkor levéltetű elleni szerrel permetezzünk, de minden esetben figyeljük meg a szükséges egészségügyi várakozási időt!

Gyakori probléma – mely ráadásul eléggé rontja a látványt is, ha ragacsos és/vagy fénylő nyálkanyomok vannak a levelek mentén, ráadásul imitt-amott még bele is rágtak a levelekbe. Ez biztos a csigák kártételére utaló nyomok.

Amennyiben még a növények csak palánta korban vannak, megjelenhet a palántadőlés, és hervadás. Ezt a Phytium nevű gomba okozza, és bio-védekezésként a palánták gyökerének agyagpépbe vagy zsurlólébe való áztatása ajánlott.

A barna peronoszpóra szintén egy gombafaj, mely a salátát előszeretettel pusztítja. Jele a levelek színén a sárgás beszáradó foltok jelenléte. A fonákon szürkés bevonat is megfigyelhető. Réztartalmú szerekkel védekezünk ellene.

A szürkepenész, feketerothadás, fehérpenészes rothadás mind gomba okozta kár. Jellemző rá a gátolt fejesedés, barna, ernyedt levelek, a gyökérnyakon fehér penészgyep, és a talajhoz érő levelek lerothadása.

Amennyiben a levélszéle a károsodott, akkor többnyire az időjárásra vagy magunkra kell gyanakodni. Az időjárás okozta károk közé tartozik a Nap perzselése, és az időjárási változások, viszont a túltrágyázásnál magunkat okolhatjuk a barna levélszélekért.

A föld alatti részeket is szeretik sokan. A lerágott gyökerekért felelőssé tehetők a drótférgek, a bagolylepke (un. mocskos pajorok), a hernyók, pajorok, egerek és a lótetű. A drótférgek elleni bio-módszer a félbevágott burgonya kihelyezése az ágyásba.

Nem utolsó sorban a gyökértetvek is károkat okozhatnak a salátánkban, ilyenkor elhúzódik, vagy teljesen leáll a növekedés, és gyenge a fejesedés. Bio-módszer: a szabaddá tett gyökereket gyakorta öntözzük be gilisztaűző varádics levével. 

Kapcsolódó cikk:

Tippek a zöldségfélék termesztéséhez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia