szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárga és lila virágharmónia

Sulyok Józsefné, 2012. júl. 18.


Visszafogott színek

A sárga és az ibolya a színkörben egymással ellentétes színek. Szemünk az egyiket a legvilágosabbnak, a másikat a legsötétebbnek látja. Ez a kontraszt akkor is megmarad, ha mindkettőnek halvány, tompított változatát használjuk. A két szín még ilyen gyengített formában is kiemeli egymás hatását.

Sárga és lila virágharmónia

Ez a virágok méretétől független, természetes színhatás. A sárga liliomok például csillagokként ragyognak ibolyaszínű virágok között. Ugyanígy világítanak a százszorszépek, a margaréták is az ibolyák vagy más lila balkonvirágok, például a vasfű, a lobélia vagy a petúniák között. A különböző árnyalatú ibolyák mélységet adnak, s ebből a környezetből szinte világítva emelkednek ki a sárga virágok.

 

A nyár virágainak ilyen játékával a tavaszt idézhetjük meg. Tavasszal érezzük a színeket ilyen üdének, frissnek, vidámnak, bár a tavaszi virágok jó része is erős, telt színekkel hívja fel magára a figyelmünket. Mivel a cserepekben és a ládákban a felsorolt növények is szépen díszlenek, használjuk ki a lehetőséget, hogy eljátszunk a színek kontrasztba állításával. Már egyetlen edényben, ládában vagy cserépben létrehozhatjuk ezt a különleges színvarázst.

 

Így járjunk el

 

Ha ablakra, erkélyrácsra vagy falra szereljük fel a virágládát, kívülre és enyhén abban az irányban döntve ültessük a csüngő növényeket, amely irányban szeretnénk, hogy növekedjen. Hogyha ezek közé egyenesen felfelé növő vagy bokros növényeket is szeretnénk tenni, azokat ültessük ezektől hátrább, ugyanabba a ládába.


Minél szélesebb a ládánk, annál könnyebb a helyzetünk. A 25-30 cm széles ládában akár két sorban is ültethetünk növényeket. Ha a növények kifejlődtek, és dúsan növekszenek, gondosan ügyeljünk a vízellátásukra. A ládában szorosan ültetett növények nagyon gyorsan elhasználják a talaj nedvességtartalmát, ezért akár naponta többször is pótolnunk kell a vizet. Az egyszer már kiszáradt növények többnyire nem térnek többé magukhoz.

 

Akinek lehetősége van arra, hogy az egész erkélyt vagy balkont annak legalább egy sarkát betelepítse, még több lehetőség között válogathat. A nagyobb edényekben, nagyobb növényeket is tarthatunk. Kis talajtakaró növényekből hangulatos kis párnákat, virággyepet alakíthatunk ki a nagyobb növények töve körül. Ezek a kistermetű növények nemcsak dekoratívak, de rendkívül takarják is a talajt, ami nem lebecsülendő előny. Néhány liliom például hűvösebb „lábat” kíván, miközben a virág „feje” fürdik a napfényben. De még a trópusokról vagy a mediterrán vidékekről származó növények is meghálálják ezt a módszert. Ládáinkban nagyobb, sárga virágú fajok közül a dáliákat, margarétákat, bokros margarétákat, a sétányrózsát vagy a mimózát ültethetjük a pasztellibolya virágú afrikai szerelemfűvel vagy az erős lila virágú trópusi ibolyákkal vagy az ibolyaszínű mályvafélékkel. Aljnövénynek alkalmas a kék libavirág vagy a csüngő lobéliák.

 

A hatás fokozható

 

Még ha a célunk a kifejezetten visszafogott színválaszték alkalmazása lenne is, nem árt egy-két erősebb tónust belekombinálni az összképbe. Nagyobb virág-együttesben igen jól mutatnak az egyéb szórványszínek is, melyek élénkítik a kontrasztot, például a sárgászöld vagy a narancssárga, a kék vagy a bíborvörös. 

 

Kapcsolódó cikk:
Balkondivat, a tűzpirostól a vérvörösig 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!