szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárgabarackból készült dzsem

Sulyok Józsefné, 2012. júl. 15.


Most van itt az ideje a lekvárfőzésnek. Nem csak sárgabarackból, hanem elvileg mindenféle gyümölcsből készíthetünk házilag dzsemet. Én most a barackkal bíbelődtem.

Sárgabarackból készült dzsem

Ha valaki gyanútlanul ránéz a kezemre, rögtön rájön, miről árulkodnak az égett foltok. Hiába húztam fel kifogó kesztyűt, bizonyos szintig megvédte a kezemet, de sajnos ez is kevés volt. Igaz kényelmesebb lenne a boltban megvásárolni a lekvárt, de amikor a gyümölcs saját kertünkben megterem, és az ember saját maga elkészítheti, ez mindennél többet ér, az égett pöttyöket a kezünkön egy-két nap alatt elfelejtjük.


Várjuk meg, amíg a barack jól megérik, annál könnyebb vele dolgozni. Talán nem is kellene mondanom, alaposan mossuk meg, magját szedjük ki. A gyümölcsöt lehet turmixgéppel összetörni, de én húsdarálóval ledaráltam. Feltettem főni, felfőzéstől számítva kb. egy órán keresztül főztem, és ebből adódik, hogy ez idő alatt állandóan kevergettem. Nem is attól kellett tartani, hogy az alja odaég, hanem a rotyogástól nagyon fröcsög a lekvár. Azzal ne törődjünk, hogy a csempe lekváros lesz, azt le lehet mosni, a kezünkre koncentráljunk.

 

A családom cukor nélküli főzést kért, így kevéske cukrot sem tettem bele. Mivel jó érett volt a barack, elég édesnek bizonyult a gyümölcs, így adja ki az igazi gyümölcsízt. De aki cukrot szeretne beletenni, az csak a vége felé tegye bele és olvassza el. Így a lekvár szép világossárga színű marad. A legvégén a leírásnak megfelelően tettem bele kocsonyásító és tartósítót, illetve kipróbáltam dzsem fixálót is. Annyi kivétellel, hogy a cukrot kihagytam belőle. Mind a kettőt kipróbáltam és bevált. Jól összefőztem, majd elzártam alatta a gázt.


Az üvegek már készen állnak, szép tisztára ki vannak mosva és megfelelően kiszárítottam. Merőkanállal teleraktam az üvegeket, a tetejére háztartási fóliát tettem, de lehet használni a régről ismert celofánpapírt, majd rácsavartam az üveg kupakját. Meleg dunsztba raktam, plédek közzé. Nagyanyáink idején a dunnába rakták, és ott hagyták pár napig, amíg kihűlt. De ez csak annak idején megszokás volt. Másnapra kihűl a lekvár, kiszedhetjük a pléd közül, az üvegeket egy kis nedves ruhával töröljük át, és felrakhatjuk a kamra polcára.

 

Kapcsolódó cikk:

Sárgabarackkal a hosszú életért

Nemcsak a nagyanyák lekvárja!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!