szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sárgabarackkal a hosszú életért

Sulyok Józsefné, 2010. júl. 30.


A sárgabarack az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, bár idényben néhány hétig fogyasztható csupán, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok sokszor nem kedveznek a termésnek. Így a sárgabarackban bővelkedő esztendőt jól meg kell becsülni azzal, hogy bőségesen eszünk belőle, illetve eltesszük befőttként, aszalva, fagyasztva vagy lekvárt készítünk belőle. Sokan a sárgabaracklekvárt tartják a lekvárok királynőjének.

Sárgabarackkal a hosszú életért

4000 évvel ezelőtt Kínában már ismerték és termesztették a gyümölcsöt, valahol a mai orosz határon, a későbbi Nagyfal közelében a hegyek között. Valószínűleg a kínaiak úgy gondolták, hogy fogyasztása biztosítja a termékenységet az asszonyok számára.

A perzsákon és az örményeken keresztül jutott el a Római Birodalomba. Akkoriban azt hitték, hogy eredetileg Örményországból származik, ezért lett a latin neve „örmény szilva”. A rómaiak i.e. 70-60 tájékán vitték el Itáliába és Görögországba, majd később pedig Európa északabbi területeire is. Amerikában pedig valószínűleg több hullámban az angol telepesek és a spanyol misszionáriusok juttatták el a növényt.

 

A középkorban a nőiesség szimbóluma volt. A gyümölcs gyógyhatását már korán felismerték, pl. az 1600-as évek Angliájában olaját daganatok kezelésére használták, de egyes írások szerint azt tartották, hogy a sárgabarack magban levő anyagok rákellenes hatással bírnak.
Hazánkban több fajtáját termesztik, az egyes fajták zamata valamelyest különbözik, tápanyagaik azonban lényegében ugyanazok.

 

Nemcsak a gyümölcs, hanem csonthéjas magja is rendkívül népszerű kellemes, kesernyés íze a mandulához hasonlít. Ügyeljünk arra, hogy magját a gyerekek egyáltalán ne egyék, valamint vigyázni kell a mennyiségre is, hiszen a benne lévő cianidok, melyek részét alkotják aromájának, könnyen mérgezést okozhatnak felnőtteknél is. Ezen kívül a gyümölcshús savassága oldhatja a fogzománcot.

 

A gyümölcs rendkívül gazdag vitaminokban, elsősorban A-, E-, vitaminban, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben. A néphagyomány sok hatást tulajdonít neki, melyekből csak néhányat sikerült alátámasztani az eddigi vizsgálatok alapján.

 

Általában az élénk színű gyümölcsre jellemző, hogy jó antioxidáns védelmet nyújtanak a szervezetet károsító szabadgyökökkel szemben. Különösen erős az antioxidáns hatása az aszalt sárgabaracknak, hiszen az aszalással a benne lévő hatóanyagok még inkább bekoncentrálódnak. Így télen rendszeres sárgabarack fogyasztással nagymértékben védhetjük egészségünket.

 

Elméletileg a gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet daganatellenes gyógyszeres terápiát. A magja is feltételezett rákellenes hatással bír. A sárgabarack kitűnő káliumforrás, így fogyasztása minden korosztálynak ajánlott. Többféle betegség gyógyítására használják.

 

Közismert tapasztalat, hogy néhány sárgabarack elfogyasztása serkenti a székletürítést.
Úgy tartják, hogy a gyümölcs meghosszabbítja az életet, mivel az ázsiai Hunza-völgyben élő emberek magas életkorról híresek. Életmódjuk szerves része a hegyekben termő sárgabarack mindennapos fogyasztása. A hosszú életkor nyilván nem csak a sárgabarackon múlik, de valószínűleg az is hozzájárul.

 

Látásjavító hatást is tulajdonítanak neki, ami magas A-vitamin tartalmával magyarázható. Úgy tartják, hogy a gyümölcsnek haj és körömerősítő képessége is van, amit magas kéntartalmával magyaráznak. Ezen kívül májbetegségekben, valamint érrendszeri betegségek kezelésére is javasolja a népi hagyomány. 

 

Kapcsolódó cikkek:

ITT

Sárgabarack lekvár

 

Kapcsolódó könyv:

Befőzés
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!