szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sásliliom - egy karakteres évelő

Topor Erika, 2012. aug. 20.


Előzménye: Kedvelt és hálás évelő növény a sásliliom

Az egyik legstrapabíróbb virágzó évelőnk a sásliliom (Hemerocallis). Ennek köszönhetően még utcafrontokra is kiültetik, mert kibírja az állandó megpróbáltatást: a kutyák, járókelők károkozásait.

Sásliliom - egy  karakteres évelő

A Hemerocallis sásszerű levelei vízpartimitátor növénnyé teszik. Házikertekben, parkokban a mesterséges tavak köré gyakorta ültetik. Legalapvetőbb fajuk a Hemerocallis fulva, vagyis a vöröslő sásliliom. Ez a kelet-ázsiai származású évelő a nedves hegyi réteken él természetes élőhelyén. Nálunk kivadult. Erőteljes növekedésű rizómáival gyorsan terjed, ezért olyan helyre ültessük, ahol nem tehet kárt más évelőkben, mert hamar elnyomja őket. Hosszú életű növény, ezért mi is hosszútávra tervezzünk vele. Gyepek közepére színfoltnak is kiváló, évelőágyásokba a hátsó sorokban ideális magassága miatt. Levelei 60-70 cm hosszúak, sásszerűen bókolók, 3-5 cm szélesek. Élénk, vörösessárga virágaiban sötétebb sávok csíkozódnak. Impozáns virágának egy hiányossága, hogy illatmentesek. Egy virágszáron 6-12 virág is nyílhat ágakban. Jó szerkezetű, humuszos, tápanyagban gazdag, üde talajban gyorsan terjed.


Számtalan fajtája kapható már hazánk kertészeteiben is, illetve hagymaküldő szolgálatokon keresztül akár külföldről is rendelhetünk a különleges fajtákból.
 

Sárga virágú fajtái, mint pl. a ’Burning Daylight’, ’Cartwheels’, ’Frans Hals’, a citromsárga virágú fajtái, mint az ’Eenie Weenie’ a leggyakoribbak.


A ’Burning Daylight’ amerikai fajta, még az 1950-es évek végén nemesítette ki H.A. Fischer. Koloncos gyökerű, bokros növekedésű és életerős fajta. Illatos virágú, késői virágzású. Napos helyre, facsoportok köré ültessük. Örökzöldek előtt különösen jól mutat. 
 

Szintén amerikai fajta a ’Cartwheels’. A legtisztább aranysárga virágú fajta, közepesen késői virágzású. Rendszeres vízellátás mellett gazdag virágzásra számíthatunk.
 

Az előző fajtához hasonló, de hullámos szegélyű virággal rendelkező fajta az ’Eeine Weenie’ fajta. Kis termete miatt sziklakertekbe ajánljuk. 
 

Rózsaszín fajtája a ’Catherine Woodbury’, amerikai nemesítésű (1967.). Hosszú szálas, világoszöld levelei ősszel sárgára színeződnek, télre visszahúzódnak. 15 cm nagy, illatos virágai halvány rózsaszínek, citromsárgás középpel. Közép késői virágzású évelőnk. A szikes és mocsaras talajt kivéve bármilyen talajon jól érzi magát. A pangó vizet nem tűri, de a nyirkos, üde talajon gazdagon virágzik.


Vajszínű fajtájuk a Hemerocallis ’Varsity’ élénk vajszínű, bézsrózsaszín virágai közepét bordós gyűrű díszíti. Közép-késői virágzású, más évelőkkel jól párosítható.


Több sötétvirágú fajtát ismerünk. Egyik fajta a ’Cherry Point’ egy sötét, cseresznyés-piros virágú. Szálas levele félörökzöld. A sötétpiros, bordó virágú fajták virágai a tűző napon megéghetnek, ezért úgy ültessük őket, hogy a déli órákban csak szűrt fényt kapjanak.
 

Másik kedvelt sötét mahagóni színű virágú sásliliom fajta a ’Ti’s Midnight’. Korai, középkorai virágzású, sötét lepellevelei a toroknál élénksárga színre váltanak. A pangó vizet ez a fajta sem tűri, de az üde talajért cserébe rengeteg virággal örvendeztet meg bennünket.


A sásliliomok jól társíthatók rózsákkal, Phlox-szal, kerti pletykával, íriszekkel, peóniákkal, őszirózsákkal, zergeboglárral, salamonpecséttel vagy küllőrojttal.

 

Kapcsolódó cikk:

Sárga és lila virágharmónia

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia