Savanyúságok készítése
Sulyok Józsefné, 2008. ápr. 25.
Hordós és vegyes savanyúság

Hordós savanyúság
30 és 50 literes műanyag zárható fedelű edényekhez
30 literes hordóhoz:
15 liter víz
1.5 kg kristálycukor
75 dkg só
1.8 liter ecet /10%-os/
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkénpor
3 dkg szemes bors
5 dkg timsó és 6 dkg nátriumbenzoát.
50 literes hordóhoz:
25 liter víz
2.5 kg kristálycukor
1,25 kg só
3 liter ecet /10 %-os/
3 dkg citromsav
3 dkg babérlevél
3 dkg borkénpor
5 dkg szemes bors
8 dkg timsó és 9 dkg nátriumbenzoát
Meggyfalevél, kapor, koriander, mustármag, ízlés szerint.
A hozzávalókat az edénybe rakjuk. Jól összekeverjük, ez az alap lé.
A cukor, a só teljesen olvadjon el.
A tisztára mosott savanyítani valót folyamatosan kell az edénybe rakni, ahogy a kertben érik.
Savanyítható benne: uborka, paprika, zöldparadicsom, káposzta (szeletelve), patisszon, gyöngyhagyma, karfiol, kisdinnye, sárgarépa (karikára vágva).
A nagyobb darabokat szeletelve (nem salátára) tesszük az edénybe.
Vegyes savanyúság
Hozzávalók:
1,5 kg uborka, 1,5 kg paprika, 1,5 kg káposzta, 15 kg zöldparadicsom, 30 dkg hagyma, 2 dl (20%-os) ecet, 20 dkg cukor, 7 dkg só, 1 kávéskanál borkénpor, 1 kávéskanál szalicil.
12 óráig állni hagyjuk, utána rakjuk üvegekbe.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó rovatok:
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások (9)
Tisztelt "H"!
A hordó felnyitása nincs időhöz kötve, azt bármikor fel lehet nyitni, folyamatosan, bármikor lehet hozzá tenni a zöldségeket, azok egymáshoz fognak érni. De mikor veszünk ki belőle valamit, azt látjuk a zöldségen, hogy az még nem régen lett a hordóba téve, vagy már korábban. Nyilvánvaló, hogy a sárgásabbat, érettebbnek tűnőt vessszük ki, az már fogyasztható. Jó étvágyat hozzá.
Üsd.: Sulyok Józsefné
Helló Dorothy!
Utána néztem a recepkönyvemben, bármennyire is hihetetlenül hangzik a só mennyisége, helyesen van megadva. Nyugodtan használhatja receptemet, én már többször is elkészítettem, és nagyon finom volt.
Ellenben most vettem észre, hogy valami kimaradt. A 30 liter elkészítéséhez még kell 5 dkg timsó és 6 dkg nátriumbenzoát.
Az 50 liter elkészítéséhez, 8 dkg timsó és 9 dkg nátriumbenzoát.
Elnézést kérek. Üdvözlettel: Sulyok Józsefné