szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa

Vig Ágnes, 2014. febr. 24.


Jó kérdés, hogy a kertészkedők számára barátok vagy ellenségek a gombák?
Ezek a fontos és különleges élőlények merőben különböznek a növényektől és az állatoktól is. A kertre gyakorolt hatásuk és táplálkozásuk alapján három csoportra oszthatjuk őket.

Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa

A korhadéklakók vagy szaprofita gombák elpusztult élőlények maradványait fogyasztják. Néha a gyepben is megjelennek úgynevezett boszorkányköröket alkotva. Ez az elnevezés még a középkori hiedelmek idejéből származik, amikor úgy vélték, hogy a boszorkányok éjjel táncot járnak és körülöttük jelennek meg a gombák. Érdekes, hogy angolul viszont tündérkörnek nevezik. Valójában a gombák föld alatti fonalai elhalt gyökérmaradványokat felhasználva sugár irányban nőnek, és a kiinduló ponttól azonos távolságra kör alakban fejlesztenek újabb termőtesteket. Ez a jelenség főleg erdőben, vagy a mezőn figyelhető meg. A kertben nem nagyon örülünk neki, de vigasztaljon bennünket, hogy maradványaik remek táplálékot hagynak hátra, amitől a fű még szebb és zöldebb.

A mikorrhizás gombák csodás együttműködésben élnek valamilyen általuk előnyben részesített növénnyel. Ez a kapcsolat mindkét fél számára hasznos. A növény a Nap energiájának felhasználásával cukrokat és egyéb szerves anyagokat állít elő, amiből a gyökerein keresztül mikorrhizás gombája is részesül, aki cserébe tápanyaggal és extra vízzel látja el a növényt. A gombák aprócska fonalai sokkal vékonyabbak a legkisebb gyökérszőröknél is így sokkal nagyobb felületen tudnak megkötni vizet és ásványi anyagokat. A Föld növényeinek 90 %-a él ilyen kapcsolatban valamilyen mikorrhiza gombával.

Az élősködők, vagy parazita gombák a növények ellenségei. Fonalaikkal behálózzák a növény valamelyik részét, tönkreteszik szerkezetét, elvonják tőle a tápanyagot és a vizet, ezzel legyengítve és végső soron akár el is pusztítva a gazdanövényt. Az élősködő gombák tehát egyértelműen károsítják a gazdaszervezetet. Azonban az emberi találékonyság újabban ezen gombák közül is a kertészkedők szolgálatába tudott állítani néhányat.

Kapcsolódó cikk:

Így tárold jól a szárított gombát!

Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa Se nem állat, se nem növény - a gombák titokzatos világa


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!