szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sok az eső: most érdemes gyepesíteni!

Mártha Izabella, 2014. szept. 03.


Mindannyian érzékeljük hogy beköszöntött az ősz, rövidülnek a nappalok és sajnos az éjszakák is egyre hűvösebbek! A hűvös időtől és a lehulló csapadéktól növényeink levelei sárgulnak, lassan a közelgő pihenésre készülnek!

Sok az eső: most érdemes gyepesíteni!

Ennek megfelelően a kerti munkák is azt célozzák, hogy növényeinket a téli időszakra előkészítsük. Kivéve viszont, ha a gyepről van szó, illetve a fű vetéséről, hiszen ennek most van itt az időszaka!

Mikor vessem a magokat?

A kérdés jó, hiszen sok helyről lehet hallani, hogy ez, vagy az a megoldás sokkal jobb, mint a másik. Tulajdonképpen a fűmag kiszórására az az alkalmas idő, amikor a hőmérséklet nem nagyon megy 15°C alá. Tehát gyakorlatilag tavasz és az ősz bármelyik időpontjában elvégezhető a vetés. A két időszak a valószínűsíthetően több csapadék miatt van, tehát kevesebbet kell majd öntözni – ez azonban nem mindig igaz. Lényegében az őszi vetéssel annyiban járunk jobban, hogy a gyepben kevesebb gyomnövény fog megmaradni, mivel azok csírázásához jellemzően több fényre és melegebb időre van szükség.

Hogyan tetepíthetünk hibátlan gyepet?

A legfontosabb feladat, hogy a talajt elő kell készíteni a munkára. Ez pedig nem is olyan könnyű, mint elsőre tűnik. Mindenképpen érdemes alaposan felásni a területet, és kiszedni a köveket, gazokat. Ha időnk engedi, egy vegyszeres gyomirtást is be lehet iktatni, bár ez ebben az időben már nem feltétlenül jó ötlet, vigyázzunk, nehogy kicsússzunk a vetésre ideális időből. A tisztított talajt hengereljük le, és utána nyúljunk csak a fűmaghoz. Érdemes a hely adottságainak megfelelő fűmagkeveréket választani. A választott növény típusától függ, hogy mennyire mélyen kell bedolgozni a földbe.

Az apró szemű fajtákat nem kell nagyon lenyomkodni, bőven elég, ha a sima felületű hengerrel átmegyünk a területen. A nagyobbakkal azonban már egy kicsit több dolgunk lesz. Ezeket ugyanis a kiszórás után 4-5 centi mélyen a talajba kell juttatni. Erre jó megoldás nyújt a szögekkel gazdagított henger, ám ez nem minden háztartásban van meg.

Ha nem sikerül sehonnan sem szereznünk ilyet, akkor tökéletes megoldás a gereblye is, csupán lassabb, és óvatosabb munkát igényel. Ahhoz, hogy a gyep később egyenletes és tömött lehessen, igazság szerint nagyon pontosan és egyenletesen kellene kiszórni. De ez egyrészt nehezen kivitelezhető, másrészt felesleges, mivel 2-3 nyírás alatt bedúsul a fű annyira, hogy ellepje az esetlegesen gyérebb foltokat. A vetésnél érdemes a kijelölt terület széleire egy kicsivel több magot kiszórni, mert így jobban körülhatárolható a terület.

Mi a teendő a későbbiekben?

Ahhoz, hogy az első fűkezdemények meglenhessenek minimum 10 napra van szükségük. Ehhez azonban kell a megfelelő hőmérséklet, illetve a csapadék is, ami ha magától nem jön, akkor pótolni kell.

Az elmúlt időszak és az előttünk álló hónap időjárása úgy tűnik nagyon kedvez a gyeptelepítőknek! Ha viszont nem esik az eső, akkor a kezdeti, vagyis a csírázási időszakban naponta 3-szor is locsolni kell. Amikor a fű már kibújt, akkor mérsékelhető csak a víz mennyisége. Ahhoz, hogy igazán tömött és strapabíró legyen a fű az első nyírás jellemzően 30 napra a vetésre történjen, és a tél beálltáig legalább 2-3 alkalommal nyírjuk le a fűvet. Érdemes a vágókéseket jól kiéleztetni és a fűnyírót a gyenge fűszálakat miatt magasra állítani, hogy tökéletes lehessen a művünk!

Video: Hogyan legyenek növényeink még szebbek?-Gyep

Kapcsolódó cikk: Mit kell tennünk a szép és egészséges pázsit érdekében?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia