szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sokoldalú kert, gazdag termés

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 07.


Az ehető virágú és az aromás levelű növények tökéletes partnernek bizonyulnak, és változatosságot visznek a zöldséges ágyba.

Sokoldalú kert, gazdag termés

Egy sokoldalú konyhakert szemnek és szájnak örömteli élményt nyújt. Az a jó, hogy majdnem minden zöldség, virág és fűszernövény gond nélkül kombinálható egymással, vegyes kultúrájában színesíti a kertet.

A vetésforgó szabályai szerint azonban az azonos családból származó fűszernövények és zöldségek csak több éves kihagyással termeszthetők ugyanazon helyen, ugyanakkor figyelembe kell venni a növények különböző tápanyagszükségletét. Kis kertben ezt nehéz megvalósítani.

A vegyes termesztés úttörője Gertrud Franck, aki kifejlesztett egy módszert, amellyel a vegyes kultúra és a termésfogó könnyen közös tető alá hozható. A rendelkezésre álló felületet 50 cm-enként osszuk fel sorokra, majd vessünk ide spenótot. A köztes sorokban pedig vetőmag vagy palánta formájában, egymást váltják az egyéb zöldségek, pl. káposzta, borsó, sárgarépa, mindig szem előtt tartva, hogy ne legyen szoros családi kötelék köztük.

Mielőtt a növénykultúrák elfoglalnák a teljes helyet, a spenótsorból kapáljunk ki mindent, amit nem szedtünk le, és hagyjuk mulcsként az ágyásban. A következő évben minden növénykultúrát egy sorral továbbköltöztetünk. Ezáltal helyet cserélnek a nagy és a kis tápanyagértékű fajok is, a talaj kipihenheti magát.

Sok zöldségféle kölcsönösen elősegíti egymás fejlődését, vagy pedig távol tartják egymástól a kártevőket és a kórokozókat. A fűszer és zöldtrágyanövények szerencsés partnernek bizonyulnak. A bazsalikom megvédi az uborkát a lisztharmattól, a koriander elűzi káposztalegyet, a sárga mustár elrontja a borsómoly étvágyát, a bársonyvirág sakkban tartja a fonalférget.

Kapcsolódó cikk: Ismerd meg az immunerősítő növényeket!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia