szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sokrétű örökzöld a kúszó kecskerágó

Topor Erika, 2012. júl. 18.


Kisebb foltok befuttatására, fák törzsére felfutva sokfelé látni egy kedves, aprólevelű örökzöldet. Ez nem más, mint a kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei). A több száz fajtát számláló dísznövényfaj meghódította már a világot, mert nem csak esztétikus, de viszonylag strapabíró növényünk.

Sokrétű örökzöld a kúszó kecskerágó

A kecskerágó nemzetségben csaknem ezer fajt számláló család, főként trópusi elterjedésű növényekből áll. A kecskerágók nemzetsége is legalább 200 fajt tömörít magába, melyek közt Ázsiában, Amerikában és Észak-Európában őshonos fajokat is találhatunk. A kúszó kecskerágó őshazája Kína. Örökzöld, lassú növekedésű faj. Alacsony cserje termetű, de igen magasra fel képes futni. Hazai angolpark jellegű arborétumokba gyakorta találni akár 10 méter magasságba felkúszó kecskerágót is (Erdőteleki Arborétum, Vácrátóti Arborétum vagy Alcsútdobozi Arborétum).

Levelei alig 1-2 cm szélesek, tojásdad alakúak. Általánosságban 1 méteres magasságúra nőnek, megfelelő támaszték hiányában. Az ennél magasabb méretet csak nagyon hosszú idő alatt éri el, ezért nem érdemes házfalak, tűzfalak befuttatására használni. Ágai felfelé törően fejlődnek, idővel a talajon szétterülnek. Átlagos kerti talajba ültessük, főleg napos fekvésbe. Az alacsonyabb fajtákat akár dézsában is nevelhetjük, kisebb edényekben viszont a teleltetésre gondoljunk, mivel a cserepek, edények hamar átfagyhatnak, ezzel a növény vesztét okozva.

Levélszínük alapján igen széles skálát tudnánk bemutatni. A vajszínűtől egészen a haragos mohazöldig igen sok színváltozat kapható a kertészetekben. Ennek köszönhetően jó kontrasztnövény: fekete sziklák mellé érdemes világos levelű fajtát választani, illetve világos kövekhez sötétzöld levelűt ültetni. Lassú növekedésének hátránya, hogy ültetéskor figyelni kell a szomszéd növényekre, mit választunk mellé. Ha sokkal erősebb növekedési erélyű szomszédot kap, könnyen előfordulhat, hogy elnyomja a kecskerágót.

Általánosságban elmondható, hogy a gyengébb talajokon is szépen fejlődik, de az üdébb, párásabb klímát sokkal jobban szereti. Szerencsés választás, mivel a talaj kémhatására sem érzékeny.

Talajtakarástól a szoliter növényig szinte mindenre alkalmazható. Metszést nem igényli, de az alakító metszéseket jól tűri. Az erős visszavágásra a legalkalmasabb idő a május. Őszi lombszíneződése fajtafüggő, többnyire lilás, bordós, vöröses elszíneződés a jellemző.

Legismertebb fajták:

- Euonymus fortunei ’Canadale Gold’ – sárga-tarka
- Euonymus fortunei ’Sunspot’ – vajsárga-tarka
- Euonymus fortunei ’Silver Queen’ – ezüst-tarka
- Euonymus fortunei ’Emerald Surprise’ – sárga-tarka
- Euonymus fortunei ’Emerald n Gold’ – sárga-tarka
- Euonymus fortunei ’Harlequin’ – fehér, kőmosott
- Euonymus fortunei ’Emerald Gaiety’ – fehér-tarka
- Euonymus fortunei ’Radicans’ – sárga-tarka
Hozzászólások (5)

Varga L
2013. jún. 07. (3 408 napja)
Üdv!
Sajna Bi-58 már nincs, helyette a Danadim Progress van forgalomban (ugyanaz a hatóanyag!), a mospilan ua, mint a gazelle, de a gazellének jobb az árfekvése, a kohinor ua. mint a Warrant, az picit olcsóbb, de valóban nagyon helyesen írta Mihály, ezek a szerek lehetnek a megoldások. Az actara is jó, és továbbra is engedélyezett, azt is keresheti a gazdaboltokban!
VL
Nagy Mihály
2013. jún. 05. (3 410 napja)
Mospilan,Kohinor,Bi-58 rovarölővel kell kezelni.3 hetente kell megismételni a fenti szerekkel,külön-külön.
Baloghné Dósa Ilona
2013. jún. 05. (3 411 napja)
Üdvözlöm !
Tavalyi évben aktarával.  De idén nem lehet kapni. Sajnos idén is ellepték, a
bolt ahol növény védőszert vásároltam KARATE nevűt adtak  ! A neten is utánna néztem és ott is ajánlották ezt a szert. Ezért is permeteztem vele. Hát nem használt !
Előre is köszönöm a segítséget !
Tisztelettel Baloghné Icu

Varga L
2013. máj. 27. (3 419 napja)
Üdv!
Mivel permetezte?
VL
Baloghné Dósa Ilona
2013. máj. 27. (3 419 napja)
Üdvözlöm !
Sajnos nem tudom mitől ,de a kecskerágóm fás szárait fehér tetvek lepik el évről évre ! Természetesem küzdök ellene . Permetezéssel próbálkoztam ami ideig óráig védi . A tetvek a növény nedvét szívják és ez által a levelei le hullanak . " Felkopaszodik " Pár éve nagyon szép sövény alakítottam ki belőle . De sajnos ki kellett szednem mert olyan csúnyák lettek a kopaszodástól . Pedig mint írtam permeteztem őket . A meg maradt növényeimet hogyan tudnám ás mivel meg védeni.
Ebben kérnék segítséget ha lehet !
Köszönöm !
Tisztelettel Baloghné Icu /uci1/


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia