szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sövények, élő falak

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 20.


Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog. Ám ha az utcáról kíváncsi tekintetek vizslatják lépéseinket, esetleg a szomszéd kukucskál folyamatosan, akkor bizony nem árt tenni valamit.

Sövények, élő falak

Az egyik megoldás, hogy súlyos összegekért magas kerítéseket építtetünk, melyek a problémát ugyan megoldják, de a hangulatunknak biztosan nem fognak jót tenni. Választhatunk egy másik lehetőséget is, mely jóval olcsóbb, szebb, és ugyanazt a funkciót képes betölteni, mint a kőfal. Ültessünk az egyszerű kerítés tövébe tetszés szerint sövénynek való cserjéket, és meglátjuk, senki nem kukucskál be, nem fúj annyi port a kertbe a szél, és a hangokat is erősen tompítják.

Örökzöldek

Hogy a téli kertet is díszítsék, választhatunk örökzöld cserjéket. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag a fenyőfélék közül válogathatunk. Ha egy kicsit körülnézünk a kertészetekben, rá fogunk döbbenni, hogy meglepően sok olyan növény van, mely egész évben zöldellő, élő kerítést alkot. Tökéletes választás az örökzöld puszpáng, a japán kecskerágó, vagy a tiszafa. A 2-4 méter magasra növő bokrok mindegyike jól tűri a metszést, ezért különösen alkalmasak a geometrikus élőfalak kialakítására. Ha úgy döntenénk, hogy a zöld mellett más színt is szívesen látnánk növényeinken, választhatunk olyan fajokat is, melyeknek levelei díszesebb képet mutatnak akár télen is. Ilyen például a júliaborbolya, mely amellett, hogy vörös árnyalatokkal örvendeztet, az egyik legedzettebb sövénynek való növény, így gyakorlatilag mindenki ültetheti, a sikerélmény nem marad el. Ennél valamivel több törődést igényel a vörös korallberkenye, mely szintén fantasztikusan fest. Az új hajtások színe vörös, ezek elfagynak a hideg téli időszakban, szerencsére azonban ez nem jelenti a növény halálát.

 

Virágzó sövények

Ha olyan kerítésre vágyunk, mely színpompás virágokkal halmoz el minket, akkor kitűnő választás lehet a Sharon rózsája, mely egy hibiszkuszcserje. Káprázatos kinézetet kölcsönöz neki piros, kék lila, vagy akár fehér, jellegzetes alakú, nyár elején-közepén nyíló virágtengere. Kinézetében egy cseppet sem kevésbé impozáns a Kerti gyöngyvessző. Ez az igénytelen cserje sövénynek és szoliternövénynek is ideális. Májusban bontja hófehér, apró virágait, melyek ívelt hajtásokon sorakoznak, ezzel vízesés képzetét keltve. Szintén tökéletes választás a gyöngyvirágcserje bármely változata. Ez a növény ugyan nem nő olyan magasra, ám júniusi virágzásakor ez a tény egyáltalán nem látszik majd olyan fontosnak.

 

Illatos határolók

Ezek után lehet-e még fokozni a lelki szemeink elé terülő látványt? Hát persze, csupán be kell vonnunk a játékba a szaglásunkat is. Ha a gyönyörű virágok mellett illatkavalkádot is szeretnénk, akkor válasszuk a nagy kedvencet, az orgonát. Ahhoz, hogy igazán szép sövényt képezzen, virágzás után a hervadt részeket le kell vágni róla. Minél többször nyessük le, annál több és nagyobb illatozó kúpot hoz a következő évben. Tökéletes választás az illatos jezsámen. 2-3 méter magasra növő, igénytelen növény. A szebb virágzás érdekében azonban nagy melegben nem árt bőségesen megöntözni. Ha az illatos bangita mellett döntünk, akkor ültessük laza talajba, így gyakorlatilag minden időjárási körülményt elvisel. Ha szerencsénk van, akkor nem csak nyáron örülhetünk rózsaszínes, erősen illatozó virágainak, ugyanis ha az idő elég enyhe, akkor télen is kivirul, nem kevéssé javítva ezzel a hangulatunkon.

 
Hozzászólások (1)

Wallgo Design
2016. máj. 22. (2 234 napja)
Ha zöld fal akkor Wallgo Design tartósított izlandi zuzmófal! Több mint 30 színből vagy azok kombinációjából választhatod ki a hozzád legközelebb álló dizájnt. Több info: www.wallgo.hu


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia