szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Spóroljunk a fűtésszámlán!

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 20.


Bár már próbálgatja a szárnyait a tavasz, még azért el kell viselnünk, hogy mínuszok repkednek körülöttünk. Ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem tudunk megszabadulni a fűtéstől, vagyis a fizetésünk jelentős része kifolyik a kezeink közül. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, mivel egy – két ügyes trükkel sokat lehet fogni a fűtés költségein is. Azt senki ne várja, hogy hirtelen fillérekből kijön, de azért jó érzés lehet, ha néhány ezressel több marad a kasszában.

Spóroljunk a fűtésszámlán!

Szigetelés

 

Természetesen az első, és legfontosabb fegyver a számla ellen a szigetelés. Ezt a legegyszerűbben akkor tehetjük meg, amikor épül a ház, de lehetőség van az utólagos kiépítésre is, aminek azonban igen magas a költsége. Bár egyszerre valóban sokba kerül, megéri a befektetés, mivel hosszútávon nagyonis jól járunk vele.

 

Ha ez nem megoldható, akkor is vannak lehetőségeink, amiket ki tudunk használni. Ilyen a jól bevált szivacscsík, amit az ablakok és az ajtók szigetelésére lehet használni. Nem drága, egyszerű feltenni, de sokat használ, ha a nyílászáróknál szökik a meleg. Ugyancsak jó megoldás lehet, ha a gyerekek kezébe adunk két-három, már nem használt zoknit. Ezekből készülhet kukac, kutya, cica, amit éppen csak szeretnénk, és funkciója is lehet. Az ajtók aljához tolva remekül szigetel, és még kedvesen is néz ki.

 

Praktikák

 

A kis befektetéssel járó lehetőségek között találhatjuk az ablakok fóliázását. Ennek az anyagnak a segítségével az üvegfelületek visszaverik a lakásból feléjük áramló hőt, és nem engedik azt távozni a nagyvilágba. Ez is nagyon sokat jelenthet, tehát érdemes áldozni rá. Nagyon jó megoldás a hő visszaverő felület, amit a radiátorok mögé kell tenni.

 

Nem a legszebb, ez igaz, ám azt a hőmennyiséget is leközli a szoba felé, ami egyébként elveszne azzal, hogy a falat fűtjük. Így nem egy meleg kőfelületünk, hanem egy kellemes klímájú szobánk lesz. Az esztétikai problémát pedig elrejthetjük, ha mintával látjuk el a radiátor környékét, így nem lesz olyan feltűnő a csillogó hő fólia.

 

Egyszerűen

 

Ha nincs felesleges pénzünk, de valamit tenni szeretnénk, akkor használjuk nagyanyáink praktikáit. Ezek között az első a vastag sötétítőfüggöny. Ez kerülhet az ajtók és az ablakok elé is, hiszen nem engedi a meleget a nyílászárók közelébe. Érdemes földig érő változatokat beszerezni a tökéletesebb hatás érdekében. Azzal azonban számolni kell, hogy reggelente, amikor felkelünk, hiába közeledik a tavasz, nálunk kukk sötét lesz, amíg el nem húzzuk a függönyöket.

 

Sokat jelenthet a hőérzet szempontjából, ha vastagabb szőnyegeket teszünk a padlóra. Tulajdonképpen nem lesz tőle melegebb, de nem hagyja kihűlni a lábunkat, és ezzel növeli azt az érzést, hogy kellemes idő van a szobában. Ilyenkor télen érdemes elővenni azokat a bizonyos mamuszokat, mert a végtagok melegen tartásával sokat lehet javítani a hőérzeten is, és az egyik legfontosabb: télen hideg van, ezért ne fűtsük a szobát 25-27°C-osra, mert felesleges. Lehet, hogy ebben érezzük jól magunkat, de ha hajlandóak vagyunk egy pólón kívül mást is magunkra venni a szobában, akkor az már jelentős megtakarítást eredményezhet.
 

Kapcsolódó cikk:

Így spóroljunk több ezer forintot a vízszámlán

Készítsünk ágytámlát saját kezűleg
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia