szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Stabilizált kavicsburkolat – a sokat vitatott új divathóbort

Topor Erika, 2015. ápr. 22.


Akik nyitott szemmel járnak, bizonyára észrevették már, hogy az országban – és egyre többfelé a világban divatba jött az un. stabilizált burkolat. Miről is van szó valójában és milyen előnyökkel járhat. Ha jól van elkészítve.

Stabilizált kavicsburkolat – a sokat vitatott új divathóbort

A stabilizált burkolat egy olyan burkolattípus, mely nagyban hasonlít például egy gyöngykavicsos vagy murvás felületre, mégis a szemcsék egymáshoz vannak rögzítve, stabilizálva. A fővárosban pár közterületen már megfigyelhető, ahogy a sima murvaburkolatok helyét átvette ez az új divat, és vitatott is a környezetvédők számára, hogy vajon megfelelő-e, és nem veszélyes-e a városi fák túlélésére.

A helyzet ezzel a kérdéssel az, hogy a helyesen elkészített stabilizált burkolat teljesen vízáteresztő, szellőzni tud alatta a talaj, viszont nem pereg a kavics, kevésbé balesetveszélyes ezáltal.

Természetesen itt is igaz, hogy a fák törzse körül meg kell hagyni a megfelelő területet, mint a faverem rácsok esetében is, viszont sokkal kevésbé zárja le a talajréteget, mint egy térkövezett felület. A lélegző burkolatok nagy előnye, hogy a nedvességet is, ezáltal jobban maguk alatt tartják, így a kevés eső is tovább tudja táplálni a növényzetet, mintha a meleg nyári napon hamar felszáradna.

Gyakorlatból tudjuk, hogy a stabilizált burkolat kevésbé melegszik fel, mint egy térkövezett burkolat.  Arról nem is beszélve, hogy esztétikusabb, mint a szétszóródó gyöngykavics vagy murvaburkolat, jobban karbantartható és a ami nem utolsó szempont, tisztántartható. Magas nyomású vízsugárral könnyen és olcsón ápolható, takarítható, így méltó helyen van a belvárosi felületek burkolására.

Az országban többfelé is találkozhatunk már iylen burkolattal közterületen is, hogy ne csak fővárosi példával éljek, például Biatorbágyon a patakpart mentén is egy viszonylag nagy felületen kipróbálható.

Természetesen mindenkinek a saját ízlésére bízzuk, kinek tetszik, és kinek nem, de az biztos, hogy hosszú távú fenntartás szempontjából ez a divathóbort most megállja a helyét és egy olyan újítás, mely a fenntarthatóság szellemével lett kifejlesztve. A kavics színétől függően gyakorlatilag csak a képzelet szab határt, így igazán kertünk dísze lehet akár teraszon, akár medence körül, de még a kutyaház és környéke is könnyen gondozható területté válik ezáltal.

Kapcsolódó cikk: Legyőztük a gyümölcsfoltot és fűfoltot!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!