szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Stílusos illatosítás

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 23.


A lakás illatosítása nem is olyan egyszerű feladat, mint az a legtöbb esetben látszik. Nem mintha nem lenne választék, egyáltalán nem ez a baj. Inkább épp’ az ellenkezője. Olyan sok a megoldási lehetőség, hogy az ember összezavarodik, és bizony sokszor rossz döntést hoz, ugyanis a kiválasztott illatosító nem látja el megfelelően a feladatát, vagy nem illik bele a környezetébe. Nézzük, miből válogathatunk, és hol érdemes használnunk a darabokat.

Stílusos illatosítás

Légfrissítő deo

Egy régi megoldás, ami átvészelte az újítók támadásait. Ennek oka, hogy akkor vesszük elő, és árasztjuk el a helyiséget illafelhővel, amikor csak akarjuk. Hátulütője is Éppen ez, vagyis hogy a mi segítségünkkel tudnak csak működni. Éppen ezért érdemes olyan helyeken használni, ahol gyorsan kell szagokat elfedni, megszűntetni. Sikerrel alkalmazhatod a wc-ben, konyhában, vagy olyan szobában, ahol dohányoznak.

Időzített

Népszerű darab, mivel a deo hátrányát kiküszöbölve beállíthatjuk, hogy adott időközönként permetezze illatfelhőjét a levegőbe. Nagy előnye még, hogy ma már készülnek olyan darabok is, melyeket nem kell elrejteni a szem elől, mivel a kialakításuk olyan, hogy elegánsan beleolvadnak a környezetükbe. A hátránya, hogy a permetezés hanggal jár, illetve figyelni kell, hogy az elem mikor merül ki benne.

 

Illatzselé

Szintén egy régi darab, már nagyszüleink is használhattak hasonlókat. Nem kifejezetten esztétikusak, de ezt a hibát ellensúllyozza, hogy az egész kicsi helyiségeket is úgy lehet illatosítani velük, hogy az embert nem vágja mellbe az egyébként kellemes aroma. Ha csak kicsit nyitjuk meg, akkor akár az utóban is eredményesen használhatjuk

Elektromos

Nagy előnye, hogy semmit nem kell vele csinálni, magától működik, csupán áramra van szüksége. Hátránya, hogy csak olyan helyiségben hatásos, ahol van dugalj, illetve hogy folyamatosan foglalja azt, az energiafelhasználásról nem is beszélve.

 

Illóolaj

Évezredes megoldás, amellett, hogy illatosítanak, gyógyhatásuk is van. Mindenképpen gyógyszerkönyvi minőségűt vásároljunk, mivel tényleges gyógytulajdonságokat csak ezektől várhatunk. A legtöbb gyógyszertárban könnyedén beszerezhetjük őket. Nagy előnye, hogy úgy és akkor adagolható, amikor csak akarjuk. Csepegtessük párologtatóba, illatmécsesbe, vagy kezeletlen, kisebb fa tárgyakra, így hosszan élvezhetjük az aromákat. Hátránya, hogy itt is nekünk kell a folyamatot elindítani. Illetve az illatmécsest nem szabad magára hagyni.

Füstölő

A keleti hangulat erősítésében is élen jár ez a fajta illatosító. Nem véletlen, hogy népszerűsége évszázadok óta töretlen, bár eredeti származási területén áldozatként is használják az istenek számára.a legszebb, ha egy nagyobb, díszes üveg vagy bambusz tálat megtöltünk finom homokkal, és abba szúrunk bele 3-4 pálcát. Előnye, hogy a füstkígyó, amely elhagyja a vesszőt egyáltalán nem zavaró, és a látványa nyugtatólag hat a megtépázott idegekre. Hátránya, hogy az illatot izzás közben produkálja, így magára hagyni nem szabad, nehogy tüzet okozzon.

 

Potpuri

A szárított virágok és illatos növényrészek nem csak kellemes aromákkal kényeztetnek, látványnak sem utolsók, ráadásul könnyen elkészíthetőek otthon is. A legegyszerűbb, ha szedünk egy csokor levendulát, és kiszárítjuk. Ezután kicsit összetörjük, és kis vászonzsákokba adagoljuk, vagy egy nagyobb tálba rendezzük. Az illat nem tolakodó, de intenzív, és teljesen természetes.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia