szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Stresszes vagy? Kezeld orvosi macskagyökérrel

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 24.


Az egész világ nem tévedhet! A macskagyökér nemcsak feszültségoldó, hanem álmatlanság ellen is kiváló. De nézzük, mit kell tennünk, ha csak egy nyugtató fürdőt szeretnénk venni. Az angol neve: valerian. Ugye ismerős?

Stresszes vagy? Kezeld orvosi macskagyökérrel

A macskagyökönke vagy baldrián is ismert macskagyökér a - Valeriana officinalis -  világon sokfelé elterjedt növény.

Hazánkban is őshonos, patak- és árokpartokon, nedves réteken, erdőszéleken találkozhatunk vele. A középkorban köszvény ellen alkalmazták. Már jó néhány százada ismert nyugtató hatása, és sok helyen gyógyszeripari célokra nagyüzemileg is termesztik.

Akár 1,5 méterre is megnövő, barázdált, üreges szárú, rövid gyöktörzsű évelő gyógynövény. Mélyen bemetszett szárnyalt leveleket fejleszt. Július-augusztusban bontja apró rózsaszín vagy fehér virágait, melyek laza bogernyőt alkotnak. Különféle nyugtató hatású alkaloidot tartalmaz.

A kertben nedves talajon, napos vagy félárnyékos helyen fejlődik szépen. Biztosítsunk számára kellő nagyságú teret, mert terebélyesedik. A kertben két méter magasra és 80-90 cm szélesre is megnőhet, földjét tartsuk állandóan nedvesen. Magvetéssel szaporíthatjuk, amelyeket vessünk el tavasszal cserépbe és kiültetésig tartsuk fűtött helyiségben vagy nyár végén szabadföldben.

Sarjakkal is szaporíthatjuk, vagy tavasszal, illetve ősszel tőosztással. A növekedéshez állandó nyirkos talaj elengedhetetlen, a pangó vizet azonban nem szereti. Mint a neve is jelzi, a gyökérben találhatók a gyógyító hatóanyagok. Ősszel szedhetünk gyökereket az idősebb példányokról, de vigyázzunk, hogy a növények gyökerei ne nagyon sérüljenek meg és kiheverjék a beavatkozást. Majd kefével alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. Vágjuk apróbb darabokra cérnára fűzzük fel, tegyük ki száradni vagy sütőben alacsony hőfokon szárítsuk ki.

A macskagyökér eredményesen alkalmazható nyugtalanság, álmatlanság, stressz, szívpanaszok esetén. Tartalmaz cser és nyálkaanyagokat, észtereket, valamint illóolajokat. Álmatlanság esetén egy jó macskagyökérfürdő igen hatásos lehet.

Étvágygerjesztő hatást is tulajdonítanak neki. 1 csésze teához forrázunk le 1-2 teáskanálnyi darabolt, szárított macskagyökeret, hagyják állni 8-10 percig, mag szűrjük le és aztán fogyasztható.

A macskagyökér-olajat a kozmetikai iparban parfümök készítésénél használják, az aromaanyaga miatt, élelmiszeriparban ételek, italok gyártásánál alkalmazzák. Jól mutat szárazvirág csokrokban is.

Macskagyökeres nyugtató fürdő

10 dkg macskagyökeret forrázzunk le 1 liter vízzel, hagyjuk állni 8-10 órán keresztül, majd szűrjük le és adjuk hozzá a fürdővízhez. Ha veszünk macskagyökér-tinktúrát, 250 grammot adjunk egy kád fürdővízhez.

Kapcsolódó cikk:

Így különböztesd meg őket! Leopárd vs. jaguár
Hozzászólások (2)

Szépzöld
2014. jan. 29. (3 077 napja)
Kedves Edina,

A macskagyökér mag és macskagyökér por szavak keresőbe való beírásaával néhány találatban konkrétan meg is tudja vásárolni a terméket.

Üdvözlettel,
Szépzöld
holi edina
2014. jan. 26. (3 081 napja)
jó napot!!!!!!
Elolvastam mire jó,ugy látom nekem be jönne ez a tea,hát igen több embertől is halottam erről és igen nagyon jó,csak egy gond van nem tudom hol lehet kapni és mennyiért?