szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Strudli

Sulyok Józsefné, 2009. febr. 02.


Szülőfalum lakóinak kedvenc étele. Ennek a sváb különlegességnek olyan nagy hagyományt teremtettek manapság, hogy évente megrendezésre kerül a „Strudli Fesztivál”.

Strudli

Hozzávalók a tésztához: 1 kg szitált liszt, 3-4 egész tojás, kevés só, kb. 6-7 dl tejföl. Ezt a masszát összekeverjük, és jól kidolgozzuk. Két részre osztjuk, lisztezett deszkán, ruhával letakarva pihentetjük.

A töltelék lehet többféle: krumplis, túrós, vagy lekváros!


Krumpli töltelék: 1 kg krumplit meghámozunk, hasábra szeleteljük, sós vízben puhára főzzük. Fövés után leöntjük róla a vizet, krumpli törővel összetörök, teszünk bele 2 egész tojást, 1 jó evőkanál vajat, vagy margarint, tejfölt, tejet és pépessé jól kenhetővé kidolgozzuk.

Túrótöltelék: fél kg túrót összekeverünk 2-3 egész tojással, a krumplipüréből is teszünk bele, hogy könnyen kenhető legyen, ha kell, egy kis tejfölt is tehetünk bele.

Lekváros strudli: Erről különösebben nincs mit írni, csupán annyit, hogy „csak” szilvalekvárt használjunk, ami jó kemény, különben más lekvár kifolyik belőle.

Sütéshez: bőven olaj, úgy, mint a fánkhoz.


Elkészítése: A két részre osztott, pihentetett tésztát kinyújtjuk. Az egyikre rákenjük a töltelékeket, úgy osszuk el, hogy mind a három töltelékből kerüljön a kinyújtott lapra, szépen hosszában rákenve. A felkent töltelék tetejére ráfektetjük a másik kinyújtott tésztát, a tetejét kicsit megpaskoljuk. Majd a kézfejünk élével fél tenyér nagyságnyi nyomatokat nyomjunk keresztben és hosszában is. Ezeket a kockákat derelyemetszővel felvágjuk, a peremüket villával körbeszurkáljuk, hogy a massza, sülés közben ne jöjjön ki. Bőven lisztezett deszkán dolgozzunk, hogy ne ragadjon le. A krumpli-masszából hagyjunk meg egy keveset, mert az kell majd a leveshez. A krumpli-masszával félig hűlt állapotban dolgozzunk, mert ha nagyon meleg ellágyítja a tésztát.

Aztán feltesszük az olajat, ha elég meleg elkezdhetjük sütni a strudlit. Először a krumplisat, aztán a túrósat, majd végül a lekvárosat süssük ki. Ne ijedjünk meg, ha a töltelékből kifolyik egy kevés és az olajban odaég. Azt szűrőkanállal szedegessük ki. Mindkét oldalát süssük szép sárgára és papírral bélelt tálcára szedjük ki.


Tipp! Strudli leves: Fél kanál zsírt tegyünk egy fazékba, egy jó nagy fej hagymát vágjuk fel apró kockákra és a zsiradékon pirítsuk meg. Tegyünk bele pirospaprikát és öntsük fel vízzel, sózzuk meg, delikátot is használhatunk, egy csokor petrezselyemlevéllel és pár szál zellerlevéllel főzzük fel a levet.

Az előzőleg felvágott strudli darabokból derelyemetszővel további kicsi darabkákat szeleteljünk fel, a szilvalekvárral kent kivételével, tegyük a forrásban lévő levesbe és a megmaradt krumplipürét is kavarjuk bele, főzzük együtt puhára. Aki szereti, a végén tehet bele egy kis tejfölt.


Lehet, hogy komplikáltnak tűnik, de nem is olyan nehéz elkészíteni. Próbálja ki, esetleges véleményre is kíváncsiak lennénk.
 

Jó étvágyat!


Kapcsolódó rovatok:

Hobbi

Receptek

Kertészkedés

 

Kapcsolódó cikk:

Réteges pogácsa
Hozzászólások (2)

Sulyok Józsefné
2009. nov. 12. (4 770 napja)

Kedves Katalin!

Nem csoda, hogy mindketten ismerjük a "strudlit", hiszen szülőfalunk csupán pár km-re van egymástól. Vállajról nagyon jól látható Csanálos, gyerek koromban sokat gondolkodtam azon, hogy látom odaát a rokonaim házát és nem mehetünk el hozzájuk, csak nagy kerülővel, miért van ez? Amióta a két falu között megnyilt a határ, azóta ott megyünk át Székelyföldre.

Nem nehéz ezt az ételt elkészíteni, csak kissé macerás. Tiszavasváriban én is elkészítettem a munkatársaimnak, izlett is nekik, de mivel időigényes étel, nem készítették még el. Ezzel a cikkel a hétvégi ebédemhez ötletet kaptam.

Köszönöm, üdvözlettel: Sulyok Józsefné 

 

Czumbil Katalin
2009. nov. 11. (4 770 napja)
Végre valaki felrakta a strudli receptjét is (az én falumnak is kedven étele-Csanálos-). Szoktam népszerüsíteni a strudlit úgy hogy a vendégeimnek gyakran megsüöm. Miskolcon élek és itt nagyon rácsodálkoznak de eddig még mindenkinek ízlett.