Sütis-tortás trükkök
Sulyok Józsefné, 2012. febr. 14.
Szilárd sütemények, amelyek már kicsit kiszáradtak, újra finomak lesznek, ha a felületüket tejjel bekeni, és rövid időre újra a sütőbe teszi. Még hosszabban eltart a sütemény, ha alufóliába csomagolva, hűtőben tárolja.

A fémből készült sütőforma könnyen megrozsdásodik, ha gyakran mossa. Legjobb, ha használat után, csak kitörli kendővel.
Nincs egy csepp porcukor sem otthon? Kristálycukorból a legfinomabb porcukrot készítheti el. Mákot is kiválóan darálhat kávédarálón. Utóbbit cukorral együtt tegye a gépbe, mert a mákban lévő olaj „besülhet”
Először teljesen hűtse le a tortát, csak aztán díszítse fel gyümölccsel és tejszínnel.
Tegyen a tortára egy papírból kivágott mintát, majd szórja be porcukorral. Ha óvatosan veszi le a papírt, nagyon szép dekorációt kap.
Gumimacis torta a legjobb ajándék a gyerekeknek számára. Állítsa a kicsi tarka gumimacikat a torta tetejére. Picit nyomja bele őket, nehogy kiessenek.
Ha a cukormáz mattra sikerült, kenje be a tetejét konyakkal, és máris megfelelő a csillogás.
A torta vagy a süteménymáz jobban takar, és könnyebben szeletelhető, ha keverése közben forró víz helyett hideget használunk.
Hogy a máz ne tudjon beszívódni a süteménybe vagy a tortába, kenjen alá vékonyan lekvárt. Így szépen megmarad a máz, és az is kellemesebb lesz.
Hogy a cukormáz ne csak édesnek hasson, keverjen a porcukor mellé narancs vagy citromlevet. Tartósabb lesz a cukormáz, ha pár csepp tojásfehérjét is hozzákever.
Hogy a cukormáz (pl. karácsonyi süteményekhez) szép fehér maradjon, keverje forró tej helyett vízzel. Úgy lesz rózsaszínű a cukormázza, ha a fehér mázat egy kevés meggy, cseresznye vagy sárgarépa lével keveri össze.
Mázas süteményét, tortáját állítsa hideg helyiségbe. Semmiképpen ne tegye hűtőszekrénybe. A máz ugyanis az erős hőmérséklet-különbség hatására, csúnya formát vehet fel.
Hogy a tortájának, süteményének máza ne törjön el szeletelés közben, minden szelet előtt mártsa a kést forró vízbe. Még a tejszínhab tortát is könnyebb így felvágni.
A mázzal leöntött sütemények sokkal hosszabb ideg maradnak szaftosak. Az igazi máznak mindig passzolni kell a sütemény ízéhez. Tehát a csoki-máz a márványsüteményekhez, a citrommáz az édes aprósüteményekhez.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22