szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szaporítási ABC

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 02.


A saját nevelésű növény mindig nagy örömet szerez számunkra. 

Szaporítási ABC

Az erdők, mező növényei közül egyesek elszórják a magvaikat, ez az ivaros szaporodás. Mások sarjakat fejlesztenek, indát hoznak, a tövük terebélyesedik, tehát nem magról, ivartalanul szaporodnak.

A kultúrnövények szaporítását az ember a természetből leste el és fejlesztette tovább, így a dísznövények szaporítása is ivaros és ivartalan lehet.

A magvetés az egy és kétnyári növények, néhány fás szárú szobanövény szaporítási módja. A magot magunk is begyűjthetjük. A teljesen érett magot szárítás után tároljuk a vetésig. A nedves megpenészedik, csíraképességét elveszti. Néhány fajt érés után rögtön kell vetnünk, mások évekig jók. A vetési idő és hely a növény hőigényétől és fejlődésétől függően változik. Sok faj magja szabadban állandó helyre vethető, a lassan fejlődőket cserepekben, ládákban, magtálakban előneveljük. (A magtálak 20-30 cm átmérőjű, 3-4 cm magas kerek vagy téglalap alakú agyagedény).

A nagyobb magvakat (pl. Asparagus) szemenként duggatva vetjük, az aprókat papírzacskóból vagy kartonlapról szórjuk a talajra. A vetésre vékony rétegben földet vagy homokot rostálunk, de megoldhatjuk a takarást úgy, hogy a magot föld helyett az edényre helyezett üveglappal és erre terített papírral takarjuk. A vetést egyenletesen, lehetőleg finom szűrőn keresztül öntözzük meg, és vigyük meleg helyre, a talajt tartsuk állandóan nyirkosan. Csírázáskor világos helyet kell biztosítanunk a vetésnek. A sűrűn kelt növényeket tűzdeléssel juttatjuk megfelelő helyez.

A tűzdelés helye a növény mennyiségétől függ. Néhány növénynek elegendő a cserép, ahová egyenként vagy többesével ültetjük. Nagyobb mennyiség esetén a tűzdelés helye láda. Jól beváltak erre a célra a szaporító-ládák. Hulladék faanyagból könnyen elkészíthetők otthon. Méretük 50 x 30 cm, magasságuk 5-6 cm. Az alján hézagot hagyunk és kb. 30 centiméteres hevederléccel látjuk el.

Munkánkat megkönnyíti a tűzdelő-fácska, ami ceruzavastagságú kihegyezett keményfa pálcika. Ezzel elkészítjük a növények helyét. A palántát a földbe helyezzük, s a földet a palántához szorítjuk. A növény gyökerei felfelé álljanak, a hosszú gyökér végéből visszacsíphetünk.

Az áttűzdelt palántákat néhány napig zárt helyen, árnyékban tartjuk. A lassú fejlődésű növényeknél az áttűzdelést meg kell ismételnünk. A gyorsabb növekedésűek a második tűzdelés helyett cserépbe vagy szabadföldbe ültethetők.

A tűzdeléshez és cserepezéshez homokozott lomb és komposztföld keveréke megfelelő. Tápdús föld nem szükséges, mert a kezdeti fejlődéshez, a sziklevélben elegendő tartalék-anyag van.

Ivartalan szaporítás esetében olyan növényrészek használhatók fel, amelynek az anyanövényen már önálló gyökerük van, vagy arról leválasztva képesek járulékos rügyet és gyökeret fejleszteni, vagyis új növénnyé fejlődnek. A legkülönbözőbb szervek jöhetnek számításba. Az egyik növénynek a gyökere, a másiknak a hajtása vagy levele ad új növényt. Az utód az anyanövény tulajdonságait örökli. Csak egészséges, jól fejlett és szép növényről szaporítsunk.

Ismerkedjünk meg közelebbről az ivartalan szaporítási módokkal.

Tőosztással a dús gyökerű és hajtású növények szaporíthatók. A cserepeseknél ezt a munkát a tavaszi átültetéssel kötjük össze. A cserépből kiütött növény, pl. a vízipálma, kukoricalevél, aszparágusz stb. földlabdáját meglazítjuk, és kézzel több részre szedjük szét.

A szabadföldi évelő dísznövényeknél és díszcserjéknél nem szedjük mindig fel a teljes tövet, gyakorta csak a tő mellett leásva választunk le egy-egy gyökeres részt. A szabadföldi növényeknél a tőosztás ideje tavasz és az ősz.

A sarjaknak nagy szerepük van a dísz, különösen a szobanövények szaporításánál.

Gyökérsarjakról szaporítjuk a krizantémt, a tigrisnyelvet, az Agavet az átültetéssel egy-időben, de bármikor, amikor a sarjak 8-10 cm nagyságot elérték. A leválasztott sarjakon lehetőleg gyökér legyen, így könnyebben, gyorsabban kapunk új növényt.

A tő és törzssarj bármikor leválasztható az anyanövényről, ha megfelelő nagy. Kis cserepekbe ültetve, laza homokos földben meleg helyen tartva, gyorsan erednek. A kényesebbet biztosabb gyökeresedés végett borítsuk le bő-szájú üveggel, hogy a párás levegőt biztosítsuk számára.

Indasarjakról egyszerű a szaporítás. Az anyanövényen kifejlődött, már gyökeres kis növényt választjuk le és kis cserepekbe ültetve, önálló növényként kezeljük. 

Kapcsolódó cikk: Amiből a humusz készül
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia