szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Székmustra

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 20.


A székek kiválasztása általában nem kap túl nagy hangsúlyt, amikor a szoba kinézetét elgondoljuk. Amikor megvesszük az étkezőt, az asztal mérete a fontos, és a legtöbb esetben adnak hozzá illó székeket is, tehát ezzel nem kell bajlódni. Kivéve akkor, ha nem illik a szoba hangulatához a felajánlott ülőalkalmatosság, esetleg akkor, ha önmagunk szeretnénk kitalálni, mi mivel passzol.

Székmustra

Anyagok

 

Nem csak az ebédlőben elhelyezetett székekre igaz, hogy jól kell megválasztani az anyagot, attól függően, hol is lesz használatban az adott tárgy. A nappali és az étkező nem olyan kényes területek, de a fürdőszoba vagy éppen a terasz, kert már okozhatnak némi fejtörést. Kültérre érdemesebb strapabíró anyagot állítani, hiszen az igénybevétel fokozott. Semmi esetre sem jó döntés az olyan szék, melyen rögzített szövetet találhatunk. Ha ugyanis ezzel próbálkozunk, akkor csapadék esetén vagy behurcoljuk az ülő darabokat, vagy hagyjuk elázni, minek következtében előbb-utóbb elrohadnak, bepenészednek. Ez igaz akkor is, ha a fürdőszobában rendszeresítünk egy széket a levett ruháknak, vagy csak a hangulat miatt. Bár itt nincs kitéve olyan igénybevételnek, a pára azonban kikezdheti a szöveteket. Ha mindenképpen szeretnénk, hogy anyag borítsa az ülést, akkor a rendszeres szellőztetés elengedhetetlen.

 

 


Az anyag kiválasztása abból a szempontból sem mindegy, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni. Egy kicsit romantikus légkört kölcsönözhetünk, ha fonott nádszékeket használunk, esetleg kovácsoltvasat választunk alapnak. A robosztus fa előkelő, a színes műanyag bohém, vidám hatást kelthet.

 

Kivitel

 

Szintén sarkalatos kérdés, hiszen nem mindegy, hogy órákig akarunk ücsörögni a karosszékben, az olvasósarokban, vagy a bárpultnál tartunk egy kisebb összejövetelt. A szabályok kora a székek kiválasztásánál már lejárt, szabadon kombinálhatunk, ami csak jól esik. Az étkezőben is remekül mutathat egy tengerifű karosszék, ha megfelelő asztal választunk hozzá, valamint a modern lakásokban senki sem lepődik meg azon, ha a konyhai munkapult asztal is egyben, melyhez bárszékek tartoznak.

 

 


Mégis érdemes végiggondolni, hogy bár a mi lakásunkról van szó, a székeknek nem az a funkciója, hogy a látványvilág rendeltetés nélküli elemei legyenek. Elsősorban a magunk és a vendégeink kényelmét szolgálják, így ezt tartsuk szem előtt a válogatás közben. A nagyon alacsony, kemény, vagy éppen háttámla nélküli darabok, bár valóban mutatósak, nagyban nehezítik az idősebbek ülését, így hosszútávon biztosan nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az olyan helyekre, ahol sokáig időzünk - terasz, kert, ebédlő,... - érdemes olyan darabokat választani, melyek kényelmesek, puhák, és nem fogunk belőlük 10 perc után kikívánkozni a fájdalom miatt. Ha az anyaguk egyébként kemény, akkor társítsunk hozzájuk párnákat, amely újabb esélyt teremt arra, hogy az egyéniségünket és a stílusérzékünket kifejezzük.

 

A székek fontos kellékei a lakásunknak, kiválasztásuknak szenteljünk időt. A bőr, a fa és a fém nagyon elegánsak, a rattan és a szövet otthonos hangulatot keltenek. Mivel csak ritkán vannak teljesen eltakarva, ezért nyugodtan díszítsük, fessük vagy alakítsuk úgy, hogy az a legjobban illeszkedjen a környezetünkhöz.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia