szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szélkárok elleni védekezés a kertben

Szépzöld, 2011. aug. 15.


Forrás: www.epitinfo.hu  Hazánkban egyre több híradást hallani a nagy erejű, orkánszerű szél okozta épület – és főként - növénykárokról. A mezőgazdaságban, de még a házak kiskertjeiben is hatalmas pusztítást képes véghezvinni a vihar: kicsavarja a fákat, letöri a termőágakat, szétzilálj a veteményest. A szélkárok elleni védekezést ezért minden háztulajdonosnak érdemes megfontolnia. Ehhez adunk most néhány hasznos tanácsot cikkünkben.

Szélkárok elleni védekezés a kertben

Mindenek előtt, a szélkárok elleni hatékony védekezéshez ismernünk kell a kert egyes növényeinek ellenálló-képességét, a terepadottságokat és az uralkodó szélirányt. Tisztában kell lennünk azzal, hogy viharok, zivatarok idején honnan támad a szél. Így már a növények telepítésekor – a szélvédett helyekre – azokat a fajokat ültessük, amelyek ezt kifejezetten igénylik (például, vékonyabb ágú cserjék, dísznövények, fűszernövények, páfrány-félék stb.).


Viharos időszakok közeledtével vizsgáljuk át jól a fáinkat, mely ágak azok, amelyek korhadtak, vagy esetleg már le is törtek. Ezeket mindenképp távolítsuk el, mert egy nagyobb szél könnyedén leszakíthatja ezeket, jelentős károkat, esetleg személyi sérülést is okozva ezzel. A nagyobb fák általában ellenállóak a szél támadásaival szemben. Azonban az öreg, beteg, korhadni kezdő fákat, vagy a gyönge törzsű példányokat meg is támaszthatjuk karóval, esetleg ki is köthetjük erős drót vagy kötél segítségével, arra azonban ügyeljünk, hogy legalább három irányból le legyen rögzítve a fa.


Frissen ültetett növényeket, pázsitot, cserjéket a szél könnyen kifordíthatja a helyükről, akár a teljes gyökérzettel együtt. A talaj felső – újonnan telepített – termő részével is vigyáznunk kell, hiszen egy-egy erősebb széllökés lesodorhatja, szétszórhatja azt. Ahogy azonban kialakul egy összefüggő növényfelület, s az egyes gyökerek is megerősödnek, úgy a szél ellen már nagyobb az ellenállás. Éppen ezért – lehetőség szerint – a szelesebb területeken preferáljuk a sűrűbb ültetési módot, mely megakadályozza, hogy a növények megdőljenek, mivel az egymás mellett álló fák, bokrok meg tudják támasztani a másikat.


Ha szélnek komolyabban kitett területen van a kertünk érdemes lehet külön eszközöket telepíteni a növényeink védelme érdekében. Legtöbbször bizonyos takarók, szél-árnyékolók, szélfogók alkalmazására kerül sor a kertekben, teraszokon, tetőkertekben. Ezek lehetnek valamilyen szövetből, műanyag- vagy fém- rácsból, de falécekből, vagy nádból is. e szerkezetek közös jellemzője, hogy a növények mellé állítják fel az uralkodó szél irányában, mintegy kerítést. A funkciójukból adódóan pedig ezek a rácsok vagy hálók, lefogják az érkező szelet, csökkentik annak sebességét és megakadályozzák légörvények kialakulását.


Bizonyos gyártók már olyan speciális széltörő rácsokat gyártanak, amelyeket akár keretre szerelve üvegházakra, fóliasátrak ajtajára is rögzíteni lehet, jelentős hőenergiát takaríthatunk meg. Ugyanígy, a széltörő rácsot kerti építmények (fészer, ól stb.) nyílászáróira szerelve egyaránt véd a rovarok és a madarak berepülése ellen is. Ma már a pergolák, szaletlik, teraszok, erkélyek szél elleni védelmére többfunkciós, speciális, kazettás rolók is kaphatók. Ezek nem csupán a szél ellen védenek tökéletesen, de a napsugárzás és az eső ellen is megóvják a kerti épülteket, fedetlen épület-részeket.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia