szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szenna és korpafű, két csodás növény

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 04.


Az erdők és mezők gyógynövényei nemcsak szépségükkel, hanem gyógyhatásukkal is elkápráztatnak bennünket. Nézzük, hogyan készíthetünk belőlük finom teát!

Szenna és korpafű, két csodás növény

Kapcsos korpafű

A korpafűfélék családjába tartozó évelő, fenyvesek szélén, alhavasi réteken, magashegységek törmeléklejtőin, sziklás hegyeken honos. Hazánkban a Soproni, Észak és Dél-Dunántúli középhegységekben, illetve Dél-Dunántúl savanykás sovány talaján él, megjelenése a mohához hasonló.

Gyökerei vékonyak, fehérek, a szár alsó részéből erednek. Szára földön kúszó, méteres hosszúságot is elérheti. Apró levelei a szárat sűrűn borítják. A felálló szárak a kúszó hajtásainál kisebb, sárga színű pikkelylevelekkel fedettek. Csúcsúkon fejlődnek a spóratermő levélfüzérek. Az érett spórákat gyűjtik, amely világossárga, porszerű anyag, augusztusban szóródnak tömegesen. Érés előtt levágják a levélfüzéreket, papírlapokon, fénytől védett helyen szárítják, majd átszitálják, így távolítják el az idegen szárrészeket.

Vízhajtó és hashajtó hatása van. Főzetét hólyagbántalmak enyhítésére, hashajtó teakeverékek részeként fogyasztják.

Tea tipp!

Egy teáskanálnyi növényt 2 dl vízben 1-2 percig főzünk, aztán 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük. Napi adag 2-3 csésze tea.
Külsőleg nedvező bőrbetegségeknél alkalmazzák (rüh, ekcéma, ótvar, sömör) hintőporként alkalmazzák, haj és testhintőporok alkotórésze.
Hazánkban védett növény, nem gyűjthető.

Keskenylevelű szenna

Más néven indiai szenna, a hüvelyesek rendjébe, a lepényfafélék családjába tartozó cserje. Észak-Afrikában Arábiában, Núbiában, Kelet-Indiában honos, ebben a térségben termesztik is. Elsőként a IX. században arab orvosok írták le a szennahashajtó tulajdonságát. A Közel-Keleten és Indiában már évszázadokkal előbb is használták. Európában a keresztes hadjárat előtt terjedt el.

Gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok gyökér-gümőcskéket fejlesztenek, szára elágazó, fás. Egy-egy levél lándzsa alakú, a széle ép, virágszirmok szabadok, körkörösen fedik egymást. A hátsó szirom vitorlaszerűvé alakul. Termése hüvelytermés, a hártyaszerű hüvely szorosan rátapad a magokra. A növény leveleit és terméseit gyűjtik, a hatóanyag keserű és szagtalan.

Kapcsolódó cikk: 9 fájdaloműző levendula tipp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!