szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szenteltvíz és ördögfürdő: kalandozások a bugyborékoló föld birodalmában

Orbán Krisztina, 2014. dec. 23.


A Földünk belsejében rejtező döbbenetes erejű hőenergia felszínalkotó munkája Új-Zéland Északi Szigetét valószerűtlen tájjá faragta.

Szenteltvíz és ördögfürdő: kalandozások a bugyborékoló föld birodalmában

A geotermikus tevékenység által formált vidék bámulatos képződményei a maori őslakosok életének mindig is szerves – és hasznos – részét képezték, a messzi földről érkezők számára azonban a különleges környezet csodaszámba megy.

Rotorua, a gőzölgő város

Rotorua városában a település utcái, terei, parkjai alatt félelmetes erővel dübörgő forró víz szüntelen moraja, a levegőben terjengő kénszag, a lépten-nyomon felszínre törő gőz, és a fel-felbugyborékoló sárpocsolyák révén a Föld egy pillanatra sem engedi az embert megfeledkezni a természet hatalmáról. A település környéki, pazar színorgiával kápráztató kovasavteraszok medencéiben folyamatosan gőzölgő tavak, valamint a minduntalan fel-felszökkenő kisebb gejzírek szintén méltó tanújelét adják a rendkívül intenzív geotermikus tevékenységnek.

forrás Rotoruában – 100 fokos vízzel

Az ősi földjükön talpuk alatt munkálkodó hőenergia áldásait a maorik évezredek óta eredményesen fordítják a maguk hasznára. A termálvíz ősi felhasználási módjai Rotoruában ma is szemügyre vehetők: az őslakosok egykori életvitelének emlékeit a Whakarewarewa skanzen őrzi. A város emellett egy maori kézműves intézettel is büszkélkedhet, amely a vidék ősi kulturális hagyományainak életben tartására és továbbörökítésére született.

Pohutu gejzír

Rotorua városától alig néhány kilométerre délre található a tiszteletet parancsoló Pohutu gejzír. A forró vizet harminc méter magasba köpő hatalmas gejzírnek a Te puia park ad otthont, amelynek kiépített útvonalain haladva a természeti képződmény biztonságosan megtekinthető. Azoknak pedig, akik mégis húzódoznának a forró víz árnyékában tett sétától, helikopterről is módjukban áll szemügyre venni az óriásgejzírt.

Wai-O-Tapu: a geotermikus energia bámulatos alkotásai

A Pohutu gejzír méltó előjele annak, hogy mi vár ránk akkor, ha Rotoruából indulva dél felé folytatjuk utunkat: a várostól 25 km-re találjuk Új-Zéland legnagyobb geotermikus eredetű természeti látványosságát, a Wai-O-Taput.

Pezsgőmedence

Az egykori vulkáni kráterben fekvő, „Megszentelt víz” névre keresztelt geotermikus völgyet a fantasztikus színekbe és formákba öltöztetett természeti képződmények Új-Zéland egyik legnépszerűbb úti céljává teszik. A talpuk alatt gőzölgő talaj és a folytonosan fortyogó iszap önmagában is nagy hatást gyakorol az efféle jelenségekhez nem szokott idegenre, ezt azonban a különböző ásványoktól más-más színűre festett vízzel telt medencék, például a sötétzöld vizét folyamatosan bugyborgató, és feltűnő narancssárga szélével szinte irreális látványt nyújtó

Ördögfürdő

Pezsgőmedence, vagy a zöldessárga vizű, kísérteties Ördögfürdő látványa páratlan élménnyé fokozza. Természetesen a forró vizet időről időre a magasba köpő gejzírekről sem kell lemondanunk, annak ellenére sem, hogy számuk Wai-O-Tapuban folyamatosan csökken: a ma is aktív 15 gejzír közül a legmegbízhatóbb az egyedi formájú Lady Knox, amelynek 15-20 méter magas kilövelléseiben az ide látogatóknak néhány percen át minden nap módjuk nyílik elgyönyörködni.

A kialudt vulkánok krátereiben tett élménydús kirándulás után a rotoruai kalandozást akár egy különleges fürdőzéssel is megkoronázhatjuk, az Északi Sziget ugyanis egy egyedülálló, a Földben rejtező erők által melegített és pezsgetett spa-val is vár minket – a természet lágy ölén.


Kapcsolódó cikk: Pohutukawa: Új-Zéland karácsonyfája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!