szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szentmihályi szilánkok

Sulyok József, 2008. máj. 01.


Kié a címere?

Az öreg Orosz kemény, nyakas ember volt, nehezen tűrte, ha dirigáltak neki, vagy valamilyen igazságtalanság érte.

Nem sokba nézte a mindenkori főnökségét, s nem egyszer mondta: - azt az ősembert kellett volna agyonverni, aki először leküldte a többit a fáról mamutra vadászni, míg ő biztonságos helyen, odafenn maradt. Ha a lezavart csordanép nagy vérveszteségek árán legyőzte az állatot, már akkor is a fán maradt vezetőé lett a címere, (legfinomabb sonkafalat), s a többié a szírje- szarja. Több ezer éve semmi sem változott, most is úgy van, mint régen. A fennlévő főnökség osztozik a címeren, s így a népnek csak az marad… 

 

Apai nevelés
 

A középkorú szentmihályi paraszt, süldő fiával ül az ökörszekéren és mennek ki a határba. A lusta ökrök komótosan haladnak, nógatni kell őket. – Csálé jobbra Bimbó! Prükk ide balra Samu! – bíztatja a bakról őket a gazda. Majd elkezdi oktatni a fiát az illendőségről, a viselkedésről, a tisztességről. Erre példával is él: - Tudod fiam, ha az egyik ember jogtalanul elveszi a másikét azt bizony lopásnak nevezzük. Csúnya dolog, nagyon csúnya! Majd hírtelen elkiáltja magát: - Hó te Bimbó! Hó te Samu! Nézd, csak fiam a Kovács Pista földje végében mekkora szép marhatök van! Ugorj csak le, dobd fel a szekérre! Jó lesz az ökröknek, míg mi a földűnkön lucernát kaszálunk! A fiú leugrik, a tököt feldobja a szekérre, majd indulnak: - Csálé Bimbó, prükk ide Samu! – s az öreg oktatja tovább a fiát, mintha mi sem történt volna.

 

A szekér fa


Dessewffy gróf év elején új cselédeket vett fel, és ahogy szokás volt, közölte velük a járandóságot, fizetséget, természetbeli juttatásokat. Többek között minden cselédjének engedélyezett egy szekérre való fát kivágni és hazaszállítani. Az egyik élelmes cseléd azonnal be is fogott két ökröt a szekérbe, és kiment az urasági erdőbe fát vágni. Sokáig kint volt. A tanyában várták, de helyette a legény fia jött gyalog és az intézőtől kért még két ökröt hogy kivezethesse az erdőbe, mert a kint lévő kettő nem bírja húzni a megrakott szekeret. Csodálkoztak a tanyasiak, hogy ez hogyan lehetséges. Hamar kiderült az igazság. Az élelmes cseléd az erdőn szétszedte a szekeret, megnyújtotta az oldaldeszkákból, s így háromszor annyi fa fért rá, mint előtte. Azt a rengeteg fát még a négy ökör is szinte térden kúszva húzta be a tanyára, a cselédség ámulatára. Az intéző úr mérges lett, és intézkedni akart a turpisság miatt, de a hírre szintén odaérkező gróf leintette: - Hagyja intéző úr! Nem tisztáztuk előre a szekér nagyságát, vagy a kivágható fa súlyát. Ezért egy szekér, az egy szekér! - A furfangos cselédnek még a következő évre is maradt tűzifája. A grófék tanulva a történtekből a jövőre nézve pontosították, hogy a szekér fa mit takar.

 

Folytatása: Szentmihályi szilánkok 2.

Kapcsolódó rovatok:

Hobbi

Kertészkedés


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia