szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szeretnéd, hogy jövőre is legyen hóvirágod?

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 21.


Egy legenda szerint, miután Isten megteremtette a havat, nem adott neki semmilyen színt. A hó ezért egyik virágtól a másikhoz ment, arra kérve őt, hogy adnának-e neki egy keveset a színükből. Egyedül a hóvirág volt hajlandó a kérés teljesítésére. Azóta a fehér hó – köszönetképpen pedig a kis virág már tél közepén nyílik.
 

Szeretnéd, hogy jövőre is legyen hóvirágod?

Egy angol legenda pedig arról mesél, hogy a Paradicsomban egy angyal hópelyheket változtatta át virággá azért, hogy hirdessék a tavasz közeledtét, amely már nem várat magára.

Mint minden hagymás virágnál úgy a hóvirágnál is tápanyag raktározó szervként szolgál a hagyma, amelyből a növény minden évben újra kihajt. A legtöbb fajtánál egy hagymából egyetlen virágszál sarjad. A hóvirág hagymáját csak egy vékony hártya védi, minek következtében gyorsan kiszáradhat. Ezért csak kemény hagymákat vásároljunk, melyeken nincs elszáradt rész. Nem javasolt a hagymák tárolása sem, ajánlott azonnal elültetni őket. Olyan helyen, ahol a talaj nyáron nem szárad ki túl gyorsan, a hóvirág egyfelől magról önvetéssel szaporodik, másfelől pedig az anyahagymán kifejlődő sarjhagymák révén terjed.

Angliában kiderítették, hogy a hóvirágot legjobb levelestől elültetni. A növényt a virágzása idején, vagy kevéssel utána kiássák a földből, majd a lehető leggyorsabban átültetik az új helyére, ugyanolyan mélyre, mint eredetileg volt. Sikeres megfoganást ígér a nyári pihenőidőszakban elvégzett átültetés is. A kertészek is árusítanak zöld, ültetésre alkalmas hóvirágot.

A hóvirághagymákat nyár végén, kora ősszel kell elültetni. Aki azonban már eleve kiszáradt hagymát vásárol, az hiába várja, hogy a növény kihajtson. Nagyobb eséllyel fogan meg a szakboltból beszerzett virághagyma, ha azonnal elültetjük vízáteresztő, komposzttal vagy humusszal dúsított földbe. A hagymákat ültessük kétszer vagy háromszor olyan mélyre, mint amekkora a hagyma magassága, és hagyjunk köztük 5 cm-es távolságot. A szükséges tápanyagot októberben és márciusban egy-egy adag szerves trágyával lehet biztosítani. A hóvirág számára a lomhullató fák és bokrok alatt van a legjobb ültető-helyük.

Az év elején, hajtatott vagy már virágzó formában árusítják a hóvirágot. A hagymás virág egy ideig nevelhető edényben, de nem a lakásban, hanem a szabadban. Elvirágzás után legjobb azonnal kiültetni a kertbe.
A hóvirággyűjtők a növényeket levéllel és virággal együtt vásárolják meg. Egyrészt azért, mert így látják, hogy melyik fajtával van dolguk, másrészt pedig azért, mert a zöldnövénynek sokkal jobb megfoganási esélye.

Több mint ezer fajta létezik. Az egyes hóvirágfajták közötti különbséget gyakran csak akkor fedezzük fel, ha alaposabban szemügyre vesszük a növényeket. A kertbe azok a fajták javasoltak, amelyek különösebb gondozás nélkül is szép fészkeket hoznak létre. Ahhoz, hogy a hóvirág nagyobb területet meghódítson, a hagymákat minden harmadik évben ki kell ásni, és egymástól távolabb kell ültetni.

Kapcsolódó cikk: 17 áprilisi tennivaló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia