szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szeretnéd otthonra? Zöldenergia 1X1

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 12.


Napjainkban a zöld energia divatos dolog lett, ami nagyon jó a természet, és a pénztárcánk szempontjából. Ám ahhoz, hogy ez a zsebünknek valóban megérje, nem árt tisztázni a fogalmakat, illetve azt, hogy valóban megéri-e, illetve hogyan éri meg kihasználni a természet kifogyhatatlan megújuló erőforrásait, melyek segítségével valóban önellátóak lehetünk

Szeretnéd otthonra? Zöldenergia 1X1
Kép: www.interestingenergyfacts.blogspot.hu

Napelem

A napelem az az eszköz, ami rendszerint a házak tetején szokott csillogni. Már ahol csillog, hiszen ez bizony nem olcsó mulatság. A napelem célja a nap fényének hasznosítása, amelynek segítségével elektromos áramot állít elő. Ez nagyon jól is hangzik, ám azt is tudni kell, hogy jelenleg a napelemek hatásfoka bőven 50% alatt van. Ettől még persze nyugodtan lehet őket használni áram termelésére, de a megtérülési idejük ennek köszönhetően sajnos nagyon hosszú. És mire már elkezdenének pénzt megtakarítani, jönnek a javítások, amik megintcsak viszik a pénzt.

Tehát akkor nem éri meg napelemet beszerezni? Dehogynem, csak segítséget kell hozzá igénybe venni. Erre két út is van, az egyik az állami támogatás, amit pályázati úton lehet beszerezni, a másik pedig a bérlés. Már hazánkban is foglalkoznak azzal cégek, hogy bérbe adnak napelemeket. Ezzel persze nem lesz ingyenes az áram, de lényegesen kevesebbe kerülhet, és addig sokszor jobban megéri ez a lehetőség, amíg a napelemek hatékonysága jelentősen meg nem nő.

Napkollektor

Nem szabad összekeverni a napelemmel, ugyanis a napkollektor meleg vizet állít elő. Ehhez ugyan valóban a nap energiáját használja fel, de ebben az esetben a melegét. A szerkezetben lévő víz átmelegítésével járul hozzá a nap a rezsi csökkenéséhez. Egyes nagyobb léptékű rendszerekben valóban használják áram termelésére is, de ebben az esetben a koncentrált sugarakkal a vizet gőzzé alakítják, ami turbinát hajt meg, és ez termeli az áramot. A házi felhasználása azonban nem ilyen bonyolult, és az ára is jobb a napeleménél, valamint a megtérülése is gyorsabb. Lényeges momentum, hogy a napkollektor otthon is elkészíthető, nem is kell hozzá különösebb szaktudás. A lépések a neten is fenn vannak, és alkatrésznek akár sörös dobozokat is használhatunk, a hatása majdnem olyan tökéletes, mint a profi társainak.

Szélerőmű

Ez talán a legismertebb a három említett szerkezet közül. Ha valaki egy kicsit hosszabb időt is töltött már az autópályán, akkor valószínűleg előbb vagy utóbb láthatott hatalmas propellereket az út szélén. A nagyüzemi szélenergia kihasználás szerkezetei szerencsére évek óta megbízhatóan üzemelnek, segítve a zöldebb áramtermelés megvalósulását. Az otthoni felhasználásra azonban ezek egy kicsit nagyok lennének, és a látványuk sem túl jó. Kisebb kivitelben is kaphatóak, de az áruk még mindig borsos, és 3-4 család összefogása esetén éri csak meg fenntartani őket.

Arról már nem is beszélve, hogy működésükhöz adott irányból kell, hogy érkezzen a szél, így a telepítésüknél nagyon körültekintőnek kell lenni. Néhány éve azonban már lehet kapni olyan házi szélerőműveket, melyek megbújnak a házak tetején (vagyis méretük nem feltűnő), és csavart lapátjaiknak köszönhetően minden irányból hasznosítani tudják a szelet, és a madarakat sem veszélyeztetik olyan mértékben, mint hatalmas rokonaik. Ezek ára sem éppen alacsony, ám ha jó helyre telepítjük őket, akkor a megtérülésük néhány év alatt is elérhető, és onnantól jelentősen spórolhatunk velük.

Kapcsolódó cikk:

Természetes vegyszerek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia