szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Sziklakertek saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 13.


Egy hobbikertész számára a munkaterület kialakítása különösen fontos. Főleg akkor, ha egy olyan szegletet szeretne benne létrehozni, ahol nem azok a feltételek uralkodni, mint a telek többi részén. Ahhoz azonban, hogy megalkothassuk a természet csodás képződményeinek kicsinyítet lenyomatát, nem elég csak a fantáziánkra hagyatkozni, ez komoly tervezést és előkészületeket igényel.

 

Sziklakertek saját kezűleg

Területválasztás

 

Mielőtt bármibe is belefognánk, alaposan gondoljuk végig, hogy hova is szeretnénk tenni a sziklakertünket. Ez azért nagyon fontos, mert amikor elkészítjük a vázát, a felhasznált köveket mélyen a földbe fogjuk tenni, így egy esetleges későbbi áthelyezés a nem megfelelő területválasztás miatt egyáltalán nem lesz egyszerű feladat. Másrész, vegyük figyelembe, hogy a beültetésre szánt növényeinknek milyen igényei vannak. Ahhoz, hogy igazán mutatós legyen a kert, érdemes egy sarokba, például a ház falához tervezni a „hegyoldalt” mivel így érősebben érvényesül a megemelt és lejtéssel ellátott kis kertrész. A szegélyét határozottan kerítsük le. Ez különösen akkor fontos, amikor nem járda, vagy övezett, betonozott terület veszi körül, mivel a fűnyírást nagyban nehezítik a kiálló sziklák.

 

Alkotás

 

Amikor megvan a terület, akkor gondoljuk végig, hogyan is fog kinézni a sziklakertünk. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy tökéletesen leutánozni nem tudjuk a természetet, ezért ne álmodjunk megvalósíthatatlan hegygerincekről, maradjunk a realitásoknál. A kert alapját és kiindulási szerkezetét a szegéllyel és a nagyobb kövekkel tudjuk kialakítani. A sziklák esetében érdemes valóban nagyobb darabokkal dolgozni, mivel 2/3-ad részig a földbe kell őket temetni. Erre azért van szükség, hogy a locsolástól tömörödő talajon ne guruljanak szanaszét a hegyoldalunk „sziklaóriásai”. a kert kialakítását és előkészítését érdemes őszre időzíteni, hogy minél jobban összeálljon az alaprendszer.

 

Ültetés

 

Fontos, hogy jól válogassuk össze a növényeket, melyeket a sziklakertbe szánunk. Legyenek közte örökzöldek is, hogy télen ne csak egy lehangoló, kopár terület terpeszkedjen a szemünk előtt. De tervezzünk bele színeket is, hiszen a tavaszi zsongásban a sziklakert pompás, színes kabátját minden arra járó ámulva figyeli majd, és irigykedve konstatálják, hogy nekik nincs ilyen gyönyörűségük a kertben. Az is nagyon fontos, hogy előre eltervezzük, milyen rendszerben fogjuk elültetni a virágokat. Senkit ne tévesszen meg a látszat, a kezdetben csenevész kis bokrocska óriásivá tud cseperedni, és ha nem megfelelően választottuk ki a helyét, akkor eltakarja a kertet a szemünk elől.


A gyomlálás egy igen érdekes kérdés a sziklakert kapcsán. Egyébként sem egy egyszerű feladat, hát még akkor, amikor a kis kapával egy vagy két szikla tetején egyensúlyozva akarjuk eltávolítani a nemkívánatos növényeket. Hogy ezt megelőzhessük érdemes már a tervezésnél geofóliával borítani a területet, és csak ott kivágni, ahova a virágokat ültetjük. A legtöbb sziklakerti növény igénytelen, szívós fajta. Nincs szükségük erős tápoldatozásra, és dús, trágyázott talajra. Ha a geofólia nincs az ínyünkre, megoldhatjuk a problémát fakéreg segítségével is, melyet vastagon terítve ugyanúgy védekezhetünk a nemkívánatos gyomok ellen. Az ültetést kora tavaszra időzítsük, mint a legtöbb esetben. Ha mindenre odafigyelünk, a következő évben egy egységes, burjánzó, vadregényes hegyoldallal gazdagodhatunk a saját kertünkben.
 

Kapcsolódó cikk:

A sziklakert

Kaktuszok és pozsgások

Sziklakerti pozsgások - Sok-sok képpel!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia