szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Színek pepitában

Sulyok Timea, 2008. júl. 08.


A képeken két modern dolgozószobát láthatunk, hasonló árnyalatok alkalmazásával. Egyik esetben a vörös, másik esetben pedig a kék van túlsúlyban. Hiába ugyanaz a stílus és színfelhasználás, a hangulat teljesen eltérő. Mi okozza ezt?

 

Modern, átlátható és szellős helyiség tárul elénk ahol előszeretettel alkalmazzák a fémből készült kiegészítőket. Nincsenek díszítő elemek, a funkció az elsődleges.

 

Ami mégis megtölti élettel ezt a dolgozószobát, az a színek alkalmazása. Itt most két példán keresztül is szemmel követhetjük, mi történik, ha egy helyiségben a vörös vagy a kék dominál.

 

Mi történik, ha a vörös az uralkodó?
A vörösek és árnyalataik szenvedélyes, merész, bensőséges hatást keltenek.
A vörös tónusok energiát árasztó, s a teret betöltő, valóban hangsúlyos árnyalatok. Meleg színek, dinamikusak, cselekvésre ösztönöznek, a tűzre emlékeztetnek bennünket. A kékkel együtt alkalmazva egyensúlyi hatás érhető el. A hideg és a meleg kontrasztja harmóniát kelt. Az összhatás pezsgő és vidám marad.


Mi történik, ha a kék az uralkodó?

A kék és árnyalatai nyugodt, friss és tiszta érzetet keltenek. A kék láttán, a víz és az ég kékje jut eszünkbe. A kék szín optikailag tágítja a teret, hideg, friss, elegáns, távolságtartó. Ha kék falszínt alkalmazunk a hideg hatás ellensúlyozására, használjunk fa bútorokat – ahogy a kép is mutatja ezt, az íróasztal esetében - vesszőből font kiegészítőket, így megteremthető a harmónia és az otthon melegsége. Vigyázzunk azonban, ha a kék sötétebb árnyalatait alkalmazzuk, mint jelen esetben is, könnyen komorrá, rideggé válik a helyiség. A vörös árnyalat a képen láthatóan, „megmenti” a szobát ettől a rideg érzettől és lágyítva a teret élhető környezetet teremt.

 

E két kialakítás láttán döntsön mindenki ízlése szerint!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!