szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Színpompás Európa

Mártha Izabella, 2014. jún. 24.


A vidám színek sokaságával találkozhatunk szerte a környezetünkben. Tudni kell, hogy a kék szín pihentető hatással van ránk, a zöld megnyugtat, a vörös felpörget, a sárga szín boldoggá tesz, vagyis a színterápia jótékony hatással vannak egészségünkre. Nézzünk körbe Európába milyen sokszínű, vidám városokat találhatunk!

Színpompás Európa

Keletről-nyugatra haladva az első állomásunk Kijev. A városban közepén található a hatalmas, kék színben, arany kupolákkal pompázó Szent Mihály székesegyház, amely a város védőszentjéről kapta nevét. A katedrálist 2001-ben építették újjá, az eredeti, 1108-ban elkészült épület pontos másaként, amelyet a szovjetek 1937-ben porig romboltak.

A következő színes város Koppenhága, Dánia fővárosa. Nyhavn az "új kikötő" a 17. században épült a város egyik népszerű, éttermekkel és bárokkal teli szórakozó negyede. Az egykor kereskedőknek otthont adó régi házakat felújították, és ma számos étteremnek adnak otthont, így a turisták, üzletemberek és más vendégek forgataga jellemzi a környéket. Színes házai előtt rengeteg régi és új hajó áll, ahonnan városnéző hajók sokasága indul el a nap mint nap.

Görögországról általában mindenkinek a kék-fehér épületek jut az eszébe. A Dodekanészosz-szigetcsoportban található a pasztellszínű házairól híres Symi főváros. A város híres volt hajóépítőiről és szivacshalászatáról, amely ágazatok a 19. században jelentős gazdasági fellendülést eredményeztek a város polgárainak. A meggazdagodott helybéliek egységesen neoklasszicista stílusban épült polgári házakat építettek, így alakult ki a település mai rendkívül színes látképe.

Ausztria fővárosában Bécsben található a Hundertwasser-ház, amely egy társasház Bécs 3. kerületében. A házat Friedensreich Hundertwasser tervezett , melyben 52 lakás, 4 iroda, 16 privát, és 3 közös terasz, valamint összesen 250 fa és bokor található. Újdonsága a hullámzó, egyenetlen padló, a tetőt fűvel és földdel fedték be, és nagy fák nőttek ki a szobákból, az ágaik az ablakokon nőttek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért, mert szerinte már az megérte, hogy nem épül a helyére valami csúfság.

Olaszországban található Burano, Velence lagúna szigetcsoportja, amelynek részeit hidak kötik össze egymással. Burano 7 km-re fekszik Velencétől, északkeleti irányban, fő nevezetessége élénk színűre festett házai.

Ez a vidám és izgalmas külsejű öko-irodaház Hamburg Wilhelmsburg kerületében található. A Sauerbruch Hutton tervei alapján 2013-ban épült színes, prizma alakú épület a megrendelő reményei szerint a környezettudatosságra fogja felhívni az emberek figyelmét. A tervezők nagyon ügyeltek arra, hogy a lehető legkisebb energiaigényű épületet alkossák meg, ebben nagy szerepet kap majd a természetes fény, valamint a természetes szellőzés: minden épületrészt úgy terveztek, hogy az átriumból és az utcafrontról is megfelelő megvilágítást kapjanak a helyiségek, ráadásul a folyosók elhelyezése miatt légkondicionáló nélkül is tökéletesen megoldható lesz az irodák és a közösségi terek szellőzése. A fűtést részben napenergiával és geotermikus energiával oldották meg, így minimális lesz a gázfelhasználás is.

Spanyolországban a Ter és Onyar folyó mentén található a 87 ezer lakosú Girona városa. A folyóparton található élénkszínű, városfallal egybeépített házak Girona egyik legtipikusabb és legemlékezetesebb látványosságai közé tartoznak. Az Onyar folyót több híd szeli át, az egyik leghíresebb hídja az Eiffel gyalogoshíd, melyet ugyanaz a cég épített, amely az Eiffel-tornyot.

De ne menjünk messzire, ha csak egy kis színváltozásra vágyunk, hiszen Magyarországon is rengeteg szebbnél szebb helyet találunk. Gondoljunk csak a kecskeméti Cifrapalotára, vagy Villánykövesd hosszú pincesoraira, vagy Tapolca színes főutcájára, vagy akár csak Budapesten a Simplon Udvarra és még számtalan felfedezést tehetünk édes kis hazánkban.


Kapcsolódó cikk:

Bevettük a várat!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!