szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Színpompás örökzöldek?!

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 25.


Amikor az ember örökzöldekkel ülteti tele a kertjét, akkor arra gondol, hogy télen is legyen egy kis szín a tájban. De ez egy idő után egy kicsit egyhangú lehet, hiszen amikor színt mondunk, akkor nem csak két árnyalatra, a zöldre és a fehérre gondolunk. Bár tény, hogy legalább nem kell a teljesen, vakítóan fehér kertet néznünk, a természet ennél nagyobb szabadságot teremtett a színek terén.

 

Színpompás örökzöldek?!

Fenyők

Ha örökzöld, akkor fenyő, legalábbis legtöbbünknek ez ugrik be. És persze a tűlevelűek minden körülmények között megtartják az eredeti árnyalatukat. De a megnevezés egy kicsit téves, hiszen az örökzöld nem feltétlenül takar egyetlen színt. A legtöbb kertben megtalálható az ezüstfenyő, ami már egy kicsit eltér a „sztereotípiától”. Gyönyörű, nemesfémhez hasonló árnyalata már egy lépcsővel közelebb visz minket a valódi színes kerthez. A zöld mellett nagyon jól mutat a kék, amit prezentálhatunk egy kék nemes jegenyefenyő képében. Ez már nem csak „olyan mintha” -szín, hanem valóban felfedezhető az eltérés.

 

Hogyha egy kicsit nagynak találnánk a fát, akkor válasszuk inkább a nepáli borókát, amely szintén ebben az árnyalatban tündököl, de sokkal kisebbre nő a jegenyefenyőnél, és jobban is alakítható annál. Meglepő, de a lilás színt is be lehet csempészni a fenyők közé, bár egy kis kompromisszumot kell kötni. A Shikoku jegenyefenyő ugyanis zöld, ám a tobozai megörvendeztetnek minket egy olyan árnyalattal, amit a legmerészebb álmainkban sem reméltünk télvíz idején.

 

Persze a kék mellett a sárgával is játszhatunk, ha beszerzünk egy aranysárga lombú leylani ciprust, vagy egy szintén aranysárga oszlopos tiszafát. A második lehetőségnél pluszban hozzájutunk a piros bogyókhoz is, tehát a szín kavalkád még teljesebb lesz. Azonban csak óvatosan bánjunk vele, mert az előbbiekkel ellentétben a tiszafa erősen mérgező, így a gyerekeknek is magyarázzuk el, hogy nem szabad hozzányúlni.

Örökzöldek

Ha nem ragaszkodunk a fenyőfélékhez, akkor is találhatunk örökzöldeket szép számmal, ráadásul széles színpalettán. A sárga árnyalataiban pompáznak az aranyfoltos japán kecskerágó levelei, de ez köszön vissza a sárgacirmos japán lonc esetében is, hogy akkor mi a különbség a sárga fenyők és ezek között, a tűlevelektől eltekintve az, hogy ebben az esetben még élettel telibb a hatás, mivel nem az egész felületén tűnik fel az adott szín, hanem csak itt-ott, így feltűnőbbé téve a növényt.

 

Tökéletes választás lehet az aranytarka törpebambusz, amely egész évben ebben az árnyalatban pompázik, vagy a fehértarka törpebambusz, amely szintén fenséges látvány. Annak ellenére, hogy az árnyalata fehéres, nem olvad bele a hóba, hiszen a kísérő, mélyzöld szín kiemeli onnan. Azoknak, akik kedvelik az apró, élettel teli leveleket, és a kissé bohókás, vidám megjelenést, biztosan nagyon fog tetszeni a tarka levelű mirtuszlonc. Ez a növény is örökzöld, és jól tűri a fagyokat is, valamit szinte azonnal mosolyt csal az ember arcára, ahogyan apró, sárgás, fehéres zöldes levelei előtűnnek a hótakaró alól. Ráadásul nem nő annyira nagyra, és nagyon jól viseli az alakítást is, így olyan vidám formát adhatunk neki, amilyet csak szeretnénk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!