szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szívünknek ezért kedves a házi méh

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 12.


A házi méh nélkülözhetetlen a növények beporzásához, emellett kiváló mézet is termelnek. 

Szívünknek ezért kedves a házi méh

A házi méh barna, potroha világos és sötét csíkozású. A méregzacskója szúrás után az ember bőrében marad.

A méhkolónia 40-60 ezer egyedből áll, a királynőből, hímnemű herékből és rengeteg dolgozóból. A királynő rengeteg petét rak le. Ezekből bújnak ki a terméketlen dolgozók, melyek átveszik az utódgondozást, nektárt és pollent gyűjtenek, és védelmezik a méhkast. Körülbelül négy hétig élnek, és csak életük vége felé repülnek ki gyűjteni.

A lép formája és a táplálás dönti el, hogy egy lárvából dolgozó vagy királynő fejlődik ki. Valamivel később bújnak ki a herék, amelyek megtermékenyítik a fiatal királynőket. A viaszból épített lép szolgál a pollen és a méz tárolására is.

A méz energiaforrás és tartalék is egyben, amivel a család kitelel. Ebben az időszakban a méhészek méz helyett cukros vízzel etetik a méheket.

A méhállományunkat a rovarirtó szerek és az ázsiai méhatka veszélyeztetik. Ideális a változatos, különböző időpontban virágzó növényekkel beültetett kert.

Tipp! A korán virágzó barkafűz vagy a gyümölcsfák fontos nektár és pollenforrást jelentenek a korai méheknek.

Méhpempő, amiről ritkán hallunk

A méhpempő a munkásméhek garatmirigyének terméke, a fiatal álcák és az anya tápláléka. Az anyaálcák fejlődésük egész idején kizárólag méhpempővel táplálkoznak. A méhek a munkásálcákat fejlődésük kezdetén, a jövendő anyákat pedig álcakoruk teljes időszakában pempővel táplálják. Az anyaálca bölcsőjében bőségesen helyeznek el pempőt.

A méheknek ez a különös gondoskodása teszi lehetővé a pempő gyűjtését. Az anyabölcsőn kívül ugyanis máshol nem található pempő összegyűjthető mennyiségben. A méhcsalád anyát a méhész beavatkozása nélkül csak akkor nevel, ha rajzásra készül, vagy az anya már kiöregedett, illetve ha elpusztult. Ezért a természetes viszonyok között élő méhcsalád olyan kevés pempőt termel, hogy az rendszeres termelést nem teszi lehetővé.

A méhcsaládot azonban különböző fogásokkal anyák nevelésére lehet ösztönözni. Mivel a pempőtermelés nem más, mint megszakított anyanevelés, a pempőtermelés nem egyéb, mint megszakított anyanevelés. Az anyanevelésre hajlamossá tett, pempőtermelésre más szempontból is előkészített méhcsalád fészkébe fiatal álcákat adunk be mesterséges anyabölcső-alapokban.

A méhek ezeket gondozásba veszik. Megteremtik számukra a szükséges hőmérsékletet, ellátják őket pempővel, bölcsőjüket pedig tovább építik. Amikor a bölcsők a legtöbb pempőt tartalmazzák, elvesszük őket a családtól. A bölcsőkből az álcákat kidobjuk, a pempőt pedig kiszedjük. Üvegekben, vagy mélyhűtőben, jól zárva tároljuk.

A pempő tejfölhöz hasonló, sárgásfehér, savas, jellegzetes illatú, savanykás ízű anyag. A friss pempőben sok a víz, szárazanyagtartalmának összetétele: hamu, szír, szénhidrát, vitaminok, valamint hormonokat is tartalmaz. Kísérletek bizonyítják, hogy a méhpempő egészségünk megőrzéséhez, helyreállításához, nagymértékben hozzájárulhat. Kedvező hatás eléréséhez kis adagokban való fogyasztása elegendő.

Kapcsolódó cikk: Lódarázs, hihetetlen, de segít

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia