szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szobanövény

Ültetési naptár: augusztus

Ültetési naptár: augusztus
Ez a legjobb időszak, hogy díszcserjéket szaporítsunk. Vágjuk 10-20 cm-es, félfás csúcshajtásokat, távolítsuk el az alsó leveleket, és tűzdeljük be a szemcsés homok és tőzeg keverékével megtöltött ládába. Tegyük a ládát félárnyékos helyre és tartsuk a földet mindig nyirkosan.  

Nyaralni megyünk, mi lesz a növényekkel?

Nyaralni megyünk, mi lesz a növényekkel?
Ezt az aggódó kérdést gyakran hallják tőlünk szobanövényeink a szabadság közeledtével. Ha felelni tudnának, azt mondanák: bízzál a szomszédra vagy valamelyik rokonra. Ám ha se rokon, se szomszéd nincs kéznél, ne essünk kétségbe. Számtalan praktika létezik arra, hogy kedvenceink kibírják nélkülünk egy-két-három hétig.

A szobanövények helye a lakásban

A szobanövények helye a lakásban
A déli ablaktól számított másfél méteres körzetben minden növény elég fényt kap. 1,5-2,5 méteres körzetben már csak a szerényebb fényigényűek élnek meg, 2-3 méterig csak a kifejezetten árnyéktűrők. Az ablaktól három méternél távolabb eső szobarészekben olyan kevés a fény, hogy csak átmeneti ideig bírják ki a növények.

Amit az ültető közegekről tudni kell

Amit az ültető közegekről tudni kell
Az ültető közeg nem más, mint a talaj, melyet a kiszemelt balkonládába teszünk, még az ültetés előtt. A közegben rögzülnek a növények, innen veszik fel a tápanyagot, és a levegőzést is biztosítja. A közeg minőségében magas követelményeket érdemes támasztani, mert ez a kulcsa az egész évben szépen díszítő ládáknak.

Hogyan neveljünk orchideát?

Hogyan neveljünk orchideát?
Az orchideák napjaink egyik legkedveltebb növényei. Rengetek fajuk és színük elterjedt, ám tartásuk sokak számára megfejthetetlen rejtély. A lepkeorchidea - az egyik legnépszerűbb faj - ideális arra, hogy megpróbálkozzunk ezeknek a csodálatos növényeknek a tartásával, lényegesen több törődést igényel a többi szobanövénynél, mégis viszonylag könnyen tartható a többi fajhoz képest.

Dzsungel a nappaliban

Dzsungel a nappaliban
Sokan kifejezetten kedvelik, amikor a szobáikban dzsungelhangulat uralkodik. Ilyenkor hatalmas levelek árnyékolják a tévét, kúszónövények hosszú indái hálózzák be a sarkokat, és növények takarják a fal minden centiméternyi felületét. Ahhoz, hogy a hangulat tényleg olyan legyen, mint amilyet szeretnénk, gondosan válogassuk össze a fajokat, különös figyelmet fordítva arra, hogy milyen magasra nőnek, és hogy mekkora a fényigényük. Ha ügyesen szemezgetünk, akkor valóban zöld levéltengerrel vehetjük körül magunkat.

Vágott virágok

Vágott virágok
A cserepes növények mellett nagy szerepük van a lakás díszítésénél a vágott virágoknak. Erre a célra csak eredeti növényt használjunk fel. Száműzzük a lakásból, a bádogból, vattából, papírból és különböző műanyagból készült „virágokat”. Igaz, hónapokon, éveken át megmaradnak, de ízléstelenek, giccsesek, porfogók.

Növények a lakásban és a ház körül

Növények a lakásban és a ház körül
A lakásokban tartott növények csak akkor tartósak és díszítők, ha nem feledkezünk meg arról, hogy a növény élőlény, s az életfeltételeket biztosítjuk számára. Levegő, víz, fény, hő és tápanyag nélkül nincs magasabb rendű növényi élet. Akármelyik hiányzik, hosszabb-rövidebb sínylődés után a növény elpusztul.

6 gyönyörű futónövény a szobába

Lejátszás
A lakás díszítése növényekkel nem egy megterhelő feladat. Csupán a helyüket kell jól megválasztani, és virágokkal, valamint friss hajtásokkal hálálják meg a törődést. Ha azonban különleges optikai hatást szeretnénk elérni, vagy csak nem a megszokott, a cserépből felfelé törő változatokat akarunk ültetni, akkor válasszunk futónövényeket.

Dísznövények betegségei 2. rész

Dísznövények betegségei 2. rész
avagy kártevői és az ellenük való védekezés Előzménye: Dísznövények betegségei Sok szép dísznövény pusztul el vagy veszíti el díszítő hatását a helytelen gondozás, a betegségek vagy állati kártevők következtében. A baj időbeni felismerésével, a védekezéssel megelőzhető a pusztulás.

Virágzó cserepes növények

Virágzó cserepes növények
Sok bosszúságot okoz, hogy a télen kapott vagy vásárolt cserepes ciklámen, hortenzia, primula a lakásban rövid idő alatt tönkremegy. Tudnunk kell, hogy a növényeket a kertészetben világos, 14-16 fokos, párás helyen nevelik.

Pálmafát nevelek

Pálmafát nevelek
1998 nyara. Montenegrói vakáció élménye, és emlékül néhány pálmamag. Hazáig gond nélkül végig zötykölődték az utat, aztán ügyes kezek gondoskodtak arról, hogy egy-egy cserépben találjanak biztos otthont maguknak.  

Dísznövények betegségei 1. rész

Dísznövények betegségei 1. rész
avagy a kártevők és az ellenük való védekezés Sok szép dísznövény pusztul el vagy veszíti el díszítő hatását a helytelen gondozás, a betegségek vagy állati kártevők következtében. A baj időbeni felismerésével, a védekezéssel  megelőzhető a pusztulás.   

Kaktuszok és pozsgások

Kaktuszok és pozsgások
Sok lakás egyik első dísze az ajándékba kapott kaktusz vagy pozsgás. Nagyon impozáns növények, de eredeti élőhelyükön olyan módosulásokra voltak kénytelenek, mely tartásukat és érintésüket is megnehezíti. Bizony, a legtöbb esetben mostohán kezeli őket a kultúra. A Feng-shui nem preferálja a tartásukat, mivel tüskések. Sok esetben, szájhagyomány útján is rendre rossz információkat kapunk arról, hogy hogyan kell tartani.

Lakás, télikert, üvegház növényeiről 3.

Lakás, télikert, üvegház növényeiről 3.
Előzménye: Lakás, télikert, üvegház növényeiről 2. Most induló sorozatunkból megtudhatják, melyek azok a növények, amelyek kedvelik a télikertet és az üvehgázi légkört. Ismerjük meg mi az óriás sünkaktusz, vaskereszt begónia és a tenyérarália gondozásának titka. Hogyan tudunk otthonunk egy sarkában trópusi hangulatot kelteni a növények segítségével?  

Télen virágzó szépségek

Télen virágzó szépségek
A tél a virágok szerelmesei számára nem könnyű időszak. Ilyenkor a természet pihen, a növények alszanak, ezért le kell mondanunk a színpompás virágok látványáról. Vagy talán mégsem? Bizony, vannak olyan szépségek, melyek erre az évszakra időzítik a kikeletet. Legyenek akár lakásban, akár a kertben, sok szép pillanatot szerezhetnek nekünk a zord és sötét hónapokban.

Lakás, télikert és üvegház növényeiről 2.

Lakás, télikert és üvegház növényeiről 2.
Előzmény: Lakás, üvegház és a télikert növényei Most induló sorozatunkból megtudhatják, melyek azok a növények, amelyek kedvelik a télikertet és az üvehgázi légkört. Ismerjük meg mi a az előkavics és a Fenesztrária gondozásának buktatója. Hogyan tudunk otthonunk egy sarkában trópusi hangulatot kelteni a növények segítségével?  

Decemberi virágaink

Decemberi virágaink
Mégsem virág a Mikulásvirág? Vajon hány méter magasra nőhet meg? Milyen gondozást igényel a virágzási idejéről elnevezett karácsonyi kaktusz?

Szobanövény kisokos

Szobanövény kisokos
Most olyan szobanövényeket veszünk sorra, amelyek gondozásával minden háziasszony sikereket érhet el. Mutatósak és különleges megjelenésűek, ápolásuk mégsem igényel elmélyült tudást.   Könnyen kedvencekké válhatnak: anyósnyelv, rákvirág, agglegénypálma, vitorlavirág, bőrlevelű fikusz...  

A szobanövények öntözésének titka

A szobanövények öntözésének titka
Ha valami rendellenességet tapasztalunk szobanövényeink növekedésében, első gondolatunk, hogy talán nem adunk neki elég vizet, vagy éppen túlöntöztük, vagy nem szabadna alulról, vagy felülről? Miért hervad, miért száradnak a levelei, miért hullajtja virágait?
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia