szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szobanövény kisokos

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 24.


Most olyan szobanövényeket veszünk sorra, amelyek gondozásával minden háziasszony sikereket érhet el. Mutatósak és különleges megjelenésűek, ápolásuk mégsem igényel elmélyült tudást.

 

Könnyen kedvencekké válhatnak: anyósnyelv, rákvirág, agglegénypálma, vitorlavirág, bőrlevelű fikusz...

 

Szobanövény kisokos

Sansevieria vagyis anyósnyelv

 

Különböző hosszúságú, szélességű és színárnyalatú levelekkel rendelkező fajtái igen mutatósak. Jól tűri a szárazságot és a tűző napot, bírja a hűvös lakást, a huzatot és az árnyékot. Átültetni sem kell gyakran. Télen ne öntözzük túl sokat, tőosztással, sarjról szaporítható.

 

Aglaonema, azaz rákvirág

 

Kevésbé igényes növény, leveleivel díszít, ritkán kis virágot is hoz. Ideális félárnyékos, árnyékos helyiségbe, lakásba. Kedvezőtlen körülmények között is életben marad, de nem fejlődik. Tarka levelű fajtái több, a sötét levelűek kevesebb fényt igényelnek. Átlagos meleget szereti és a rendszeres locsolást. Óvjuk a huzattól, hidegtől, ne álljon vízben.
Vigyázzunk minden része mérgező!

 

Ficus elastica: bőrlevelű fikusz

 

Szobai körülmények között tartva fává nevelhető. 12-15 C-foknál melegebb és világos helyet, valamint óvatos, de rendszeres öntözést kíván. A hírtelen levélhullás oka a túlöntözés vagy a hideg huzat. A felkopaszodott szárú példányt, ha feldaraboljuk, majd a részeket egy cserépbe ültetjük el, újra legyökerezik, így tömöttebb növényt kapunk.
Vigyázzunk, a leveleiben lévő keserű nedvtej mérgező!

 

Zamioculcas, azaz agglegénypálma

 

Különleges megjelenésű és divatos növény. Húsos, viaszos leveleivel díszít, ezek és gyökerei igen sokáig tárolják a vizet. Fontos, hogy ne öntözzük túl. Ha folyamatosan nedvesen tartjuk a földjét, az a levelek sárgulását, esetleg a gyökerek rothadását okozhatja. Ne tegyük huzatos, hideg helyre, mert megfázik. Nem igényel gyakori átültetést, szűk cserépben is jól érzi magát. Kéthetente kevés tápoldattal is megöntözhetjük. Nyáron kitehetjük a kertbe, de óvjuk a tűző naptól.
Minden része mérgező, ezért ügyeljünk arra, hogy kisgyerekek ne férjenek hozzá!

 

Spathiphyllum, avagy vitorlavirág

 

Lándzsás alakú, fényes leveleiről könnyű felismerni ezt a csodás növényt. Tartós fehér virágaival hálálja meg a gondozást. A tavaszi virágzás a legerőteljesebb, de ez elhúzódhat akár szeptemberig is. Kedveli a párát, és az is fontos, hogy ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talaját. Ősszel kissé mérsékeljük az öntözést, mert ha hagyjuk a növényt pihenni, tavasszal biztosan számíthatunk arra, hogy újra virágot hoz. Márciusban ültessük át, ha túl sok tő van egy cserépben. A közvetlen, tűző napot nem kedveli, kevesebb fénnyel is beéri, bár fényszegény helyen kevésbé virágzik. Leveleinek nedve bőr és nyálkahártya-irritáló anyagot tartalmaz, ám emiatt igazán kár lenne lemondani a tartásról, mert gondos ápolás mellett nagyon szép. 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!