szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szobanövények négyese

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 17.


Szobanövényeink szépségét nagyon sok veszély fenyegeti. Védjük meg a növényeinket ezektől a hatásoktól, lehetőleg úgy, hogy előzzük meg a bajt. Melyek ezek a károsító hatások? Az életfeltételek hiánya vagy többlete. Betegségek: baktériumok, és gombás fertőzések. Kártevők: fonalférgek, pajzstetvek, atkák, stb.

Szobanövények négyese

A vízellátás problémái

A túlöntözés alattomos módon okoz igen nagy károkat. A talajból a víz kiszorítja a levegőt, ezzel a gyökerek hiányos és lassú működést eredményeznek. A talaj nedvessége kedvez a károsító baktériumoknak és gombáknak, tehát a túlöntözés fokozza a fertőzésveszélyt. Bőséges vízellátás következtében a növényi szövetek lazábbak, sérülékenyebbek lesznek, tehát a fertőzésnek kevésbé tudnak ellenállni. Ebben az állapotban következnek be leggyakrabban a baktériumos és gombás fertőzések a száron és a levélen is.

Az öntözés kimaradása, a viszonylagos vízhiány is kedvezőtlen, de kevésbé káros, mint a túlöntözés. A talaj és a gyökérzet vízellátásán túl figyelni kell a levegő víztartalmára, a páratartalomra. A száraz levegőn a levelek kiszáradnak, a levélszélek megbarnulnak, elhalnak. A magas páratartalom kedvezőtlen hatású lehet a növény légzésére, hőszabályozására, és kedvez a baktériumos és gombás fertőzéseknek.

Fényellátás problémái

A növény igényét meghaladó fénymennyiség károkat okozhat. Gyakori jelenség ez abban a helyzetben, amikor növényeinket áthelyezzük, esetleg szabadba visszük a nyári időszakban. A levelek és a virágok az erős fény és hő hatására perzselődnek, barnulnak, elpusztulnak.
A hiányos megvilágítás következménye, hogy az életfolyamatok lassulnak, a növény színe megfakul, sárgászöld lesz. A növekedés folytatódni látszik, de ez elsősorban nyurgulás. A növény igyekszik a fény után, így az alakja is megváltozik, megcsúnyul.

A hő-ellátás

Az ideálistól eltérő hőmérséklet kedvezőtlen hatású különösképpen akkor, ha ezek a változások hirtelen következnek be. A gyors felmelegedés lankadást, átmeneti hervadást, virágsérülést okozhat. Ha a nagy meleget öntözéssel próbáljuk ellensúlyozni, akkor a páratartalom megemelkedik, ami kedvez a betegségek kialakulásának és terjedésének. Szobanövényeink nagyon érzékenyek a hőingadozásra, óvjuk őket ettől a hatástól, próbáljuk tartani az egyenletes hőmérsékletet.

A levegő mozgása – huzathatás

Az érzékeny levelű növényeket óvni kell a huzathatástól. A begóniák és a páfrányok levelei a huzat hatására barnulnak, feketednek. A folyamatosan mozgó levegő, hűtő és szárító hatása egyik szobanövénynek sem kedvez.

Nézzünk néhány esetet:

A csipkeharaszt két hét alatt tönkremegy permetezés nélkül a száraz levegőjű helyiségben

A szobafenyő levelei elszáradnak, ha kevés vizet kap

A kalatea levelei száraz levegőn a levélszéltől indulva szárad el

A pangó víz árt az afrikai ibolyának, úgy tűnik, mintha elszáradna a növény

A Dieffenbachia hideg padlóra állítva a levelek és a szár rohadását eredményezi

Ha a fikusz megfázik, a levelek lehullása után a növény is elpusztulhat

Még a kaktuszok is eljutnak a kritikus szomjazás fázisába, elsárgul a növény

A félreeső helyen teleltetett és kiszáradt citrom tavasszal már nem fog kihajtani

Kapcsolódó cikk: Természetes ékszerek a tengerből
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!