szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szobrok a kertben

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 13.


Amikor a kertünkbe tervezünk szobrokat, akkor több anyagból és elképzelésből válogathatunk. Egy szökőkút, egy hófehér márvány alak, vagy éppen egy sövényállat tökéletes választás lehet, ha úgy helyezzük el, hogy harmonizáljon a környezetével. Ha nem figyelünk oda kellőképpen, akkor az izgalmas vállalkozásnak könnyen ronda következményei lehetnek, ami nem csak a kedvünket teszi tönkre, hanem a kertünk kinézetét is.

Szobrok a kertben

 

Azok a szobrok, melyek első ránézésre elnyerik a tetszésünket, nem feltétlenül fognak jól mutatni a kertben. Amikor kő szobrokat keresünk, nem árt elgondolkodni néhány dolgon. A legnagyobb veszélyforrások egyike a méret. Egy túlzásba vitt alkotás egy parányi kertben – legyen bármilyen szép – komikus vagy éppen zsúfolt hatást fog kelteni. Az sem mindegy, hogy színes-e a kiválasztott szobor, vagy sem. Ha ugyanis harsány árnyalatokkal próbálja a művész elhitetni, hogy alkotása élő, az nem csak groteszk tud lenni, de sok esetben nagyon ízléstelen is. Mindenki válogasson kedvére olyan szobrokat, amilyeneket csak szeretne, de próbáljunk meg az ésszerű keretek között mozogni. A kőből készült alkotásoknál az sem árt, ha valamilyen funkcióval ruházzuk fel, például világítótestként is szolgál. Mivel a természet saját anyaga a márvány, a gránit, a mészkő, így ha nem színezzük agyon, akkor nem fognak elütni a környezetüktől, hanem harmóniában lesznek azzal.

 

Fa

 

A szobrok állítása egy kertben sokkal nagyobb összhangot eredményez, ha az anyaguk fa. Így természetesebb lesz az általuk kiváltott hatás. Persze itt is csak akkor igaz ez a megállapítás, amennyiben nem akarjuk nagyon élénk színekkel ellátni a művet. A legszebb fa szobrok nem kifejezetten alakokat jelenítenek meg, inkább tradicionális jelentőségük van. Egy gyönyörűen kivitelezett székely kapu, vagy éppen egy szálegyenes kopjafa tökéletes választás lehet. Amikor egy ilyen alkotást szeretnénk felállítani a kertben, akkor nem szabad elfelejteni, hogy az alja a földbe fog kerülni, így egy idő után elrohadhat. Mielőtt a végleges helyét megtalálnánk, beszéljünk az eladóval, hogy milyen anyagokkal lett kezelve a mű. Bár nem szép hozzányúlni más alkotásához, de abban az esetben, ha szükséges, az alját lakkozzuk át újra, vagy kezeljük tartósító anyaggal, hogy minél tovább gyönyörködhessünk a szoborban.

 

Növény

 

Egy időben nagy divat volt az örökzöld sövényeket adott formára nyírni, így senki sem lepődött meg, ha egy zöld nyúl ugrált a kertben, egy zöld kutya mutatta az irányt, esetleg egy nagy, zöld dinoszaurusz feje kandikált ki a kerítés fölött. Napjainkban újra hódít ez a fajta szobrászat, ám a formákra inkább a geometrikus egyszerűség a jellemző. Egy-egy ilyen alkotás elkészítése nem nagy ördöngösség – főleg ha egyszerű formát választunk -, inkább csak időben emészt fel többet, mint egy normál sövény gondozása. Ahhoz ugyanis, hogy a kialakított alakzatok érvényesüljenek, rendszeresen igazítani kell őket. Ennek köszönhetően azonban a kocka, gömb, várfal, miegymás elég sűrű lesz ahhoz, hogy ne is lehessen keresztüllátni rajta.
 

Kapcsolódó cikk:

Egyedi megoldások az élettérben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!