szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőlő

Ami a dallamos név mögött van

Ami a dallamos név mögött van
Két közkedvelt fehérbor: Chardonnay és Furmint A Chardonnay az egyik világszerte ismert szőlőfajta, úgynevezett világfajta. A világ minden szőlő- és bortermő országában ismerik és termesztik. A Furmint viszont kiváló magyar fajtánk, a legjobban aszúsodó magyar szőlő.  

A szüret, és ami utána van

A szüret, és ami utána van
Amikor elérkezik az ősz, azok, akik rendelkeznek legalább egy kevés szőlővel, tudják, hogy eljött az ideje a szüretnek. Ez a művelet nem tartozik a legegyszerűbbek közé, bár az is igaz, hogy nem is nagy kihívás, ha az embernek csak néhány tőkével kell megküzdenie. Amikor azonban egy egész hektárnyi szőlőről van szó, ott nincs cécó, kemény munka árán lehet csak betakarítani a termést.

Borászati szakkifejezések ABC-je 3.

Borászati szakkifejezések ABC-je 3.
A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az C betűs kifejezések magyarázata. Előzménye: Borászati szakkifejezések ABC-je 2.

Borászati szakkifejezések ABC-je 2.

Borászati szakkifejezések ABC-je 2.
A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az B betűs kifejezések magyarázata. Előzménye: Borászati szakkifejezések ABC-je  

Magyar szőlőfajták 2. – Budai zöld, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Hárslevelű

Magyar szőlőfajták 2. – Budai zöld, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Hárslevelű
Előzmény: Magyar szőlőfajták: Csabagyöngye, Kunleány, Királyleányka A magyar szőlőfajták igazi tájjellegű, hazai ízlésvilágú, különleges fajták. Mind a négy fajta, telepítésre engedélyezett fajta, mai napig kedveltek.  

Borászati szakkifejezések ABC-je

Borászati szakkifejezések ABC-je
A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az A-Á betűs kifejezések magyarázata.

Magyar szőlőfajták: Csabagyöngye, Kunleány, Királyleányka

Magyar szőlőfajták: Csabagyöngye, Kunleány, Királyleányka
Világhírű magyar fajtákat a szőlők között is találhatunk. Méltó helyüket sokévnyi kitartó nemesítési munka és gondos nevelés eredményezte. A Csabagyöngye a világ egyik legismertebb magyar nemesítésű hibrid szőlőfajtája. Bogyóinak színe halványsárga, és igen ízletes.  

Cabernet szőlők – Miért szeretjük?

Cabernet szőlők – Miért szeretjük?
A Cabernet Sauvignon, és a Cabernet Franc francia eredetű, kiváló zamatú vörösborszőlők. Szinte a világ minden pontján ismerik, elismerik e két fajtát, nem hiába lettek boraik a legkeresettebb vörösborok az elmúlt évek során. Nézzük sorra, miért szeretjük a Cabernet-ket!  

Mi az a Bikavér?

Mi az a Bikavér?
A borhatározás nem könnyű, és sokszor az alapfogalmak, kategóriák ismerete nélkül még nehezebb. Most a Bikavér a következő tisztáznivaló. Mitől Bikavér egy bor?  

Jégbor: az ínyencségek kedvelőinek

Jégbor: az ínyencségek kedvelőinek
A jégbor a csemegeborok egy speciális fajtája, amely nevét arról kapta, hogy olyan szőlőszemekből készül, amelyek a tőkén megfagynak. Gyakran nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalommal bír. A szőlőben a cukor és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne levő víz, emiatt a fagyott szőlőből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, és ennek köszönhetően nagyon édes.

Tanuljunk a borászok nyelvén!

Tanuljunk a borászok nyelvén!
A borok világ bonyolult, ha nem ismerjük az alapokat. A különböző kifejezések és fogalmak sokszor titokzatosan rejtik a valóságot maguk mögött, miről is van szó, mit is iszunk valójában.

Borkülönlegességek 2.

Borkülönlegességek 2.
Előzmény: Borkülönlegességek Beszéltünk már arról, hogy borokat készíteni nem csak szőlőből lehet. A gyümölcs alapú italok nagyon finomak, és nem találkozik velük az ember minden nap. Nem is beszélve az olyan ritkaságokról, mint a méz, vagy a rizsbor. Ám itt még nem szakad vége a felsorolásnak, az egyik legnépszerűbb ital fajtáinak tárháza ennél jóval szélesebb.

Borkülönlegességek 1.

Borkülönlegességek 1.
Amikor a borokról beszélünk a legtöbb esetben nem is jut eszünkbe, hogy ez a nedű nem csak a szőlő erjesztett levét takarja. Mivel a bor (és a sör) készítése tulajdonképpen majdnem egyidős az emberiséggel. Így nem meglepő, hogy nem csak egy gyümölcs képezi az alapját az italnak. Sőt, akkor is különlegességet kóstolhatunk, ha a szüret időpontja vagy éppen az elkészítés módja változik.

Bor, mámor, Magyarország 5.

Bor, mámor, Magyarország 5.
Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 4. A cikksorozat ötödik, s egyben befejező részében betekintést nyerhetünk az Észak-Magyarországi borrégió világába, ahol többek között találkozhatunk az egri, tokaji, bükki borvidék kiváló boraival, és az itt készült fantasztikus és világhíres borokkal.  

Bor, mámor, Magyarország 4.

Bor, mámor, Magyarország 4.
Előzménye: Bor, mámor, Magyarország 3. A cikksorozat negyedik részében betekintést nyerhetünk az Alföld borrégió világába, ahol többek között találkozhatunk a csongrádi, bajai és kunsági borvidék kiváló boraival, és az itt készült fantasztikus borokkal. Az itt készült nedűk , méltán egyre ismertebbek.  

Bor, mámor, Magyarország 3.

Bor, mámor, Magyarország 3.
Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 2.   A cikksorozat harmadik részében betekintést nyerhetünk a Pannon borrégió világába, ahol többek között találkozhatunk a méltán híres, és mindenki által jól ismert villányi területtel, és az itt készült fantasztikus borokkal.

Bor, mámor, Magyarország 2.

Bor, mámor, Magyarország 2.
Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 1. Kis hazánkban nagy büszkeséggel gondolunk a borokra. Ez nem véletlen, mivel a magyar nedűk némelyike világhírű, zamatuk egyedülálló. Ahhoz, hogy minőségi borokat tudjunk készíteni, fontos a tőkék elhelyezése, és a fajták kiválasztása. 22 olyan bortermelő vidék van Magyarországon, ahol minőségi italokat készítenek, és itt találhatóak a legjelentősebb pincészetek is.  

Bor, mámor, Magyarország 1.

Bor, mámor, Magyarország 1.
Kis hazánkban nagy büszkeséggel gondolunk a borokra. Ez nem véletlen, mivel a magyar nedűk némelyike világhírű, zamatuk egyedülálló.   Ahhoz, hogy minőségi borokat tudjunk készíteni, fontos a tőkék elhelyezése, és a fajták kiválasztása. 22 olyan bortermelő vidék van Magyarországon, ahol minőségi italokat készítenek, és itt találhatóak a legjelentősebb pincészetek is.  

Szüret - a szőlő ünnepe

Szüret - a szőlő ünnepe
A szőlő életciklusában az ősz az egyik legjelentősebb időpont, hiszen a gyümölcs ekkor érik meg. Persze ez nem csak a növénynek fontos időszak, hanem nekünk is, hiszen ekkor kerülhet az asztalunkra a legfinomabb csemegeszőlő, és ekkor szüretelhetjük a borszőlőnket is.

A szőlő ősszel

A szőlő ősszel
Az ősz a szőlő fő szezonja. Mindenki tisztában van azzal, hogy ilyenkor történik a betakarítás, sőt, a szerencsésebbek már részt is vehettek ilyesfajta munkában. De a szüret csak egy azokból a munkákból, melyeket mindenképpen érdemes elvégezni még ebben az évszakban, ha szeretnénk, hogy a gyümölcsök jövőre is tömött fürtökben csüngjenek a tőkéken.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia