szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőlő

A magyar szőlőtermesztés története

A magyar szőlőtermesztés története
Előzmény: A szőlőtermesztés kialakulása és története Hazánk területén már a honfoglalás előtt ismerték és termesztették a szőlőt. Ekkor a Bodrog mentén, a Dunántúl több részén és a Szerémségben virágzó szőlőültetvények voltak. A dunántúli szőlőtermesztés a római birodalom előtti időkben alakult ki és a termesztés meghonosítása a kelták nevéhez fűződik.

A szőlőtermesztés kialakulása és története

A szőlőtermesztés kialakulása és története
A szőlőt és a terméséből készült bort már a történelem előtti időkben ismerték és kedvelték. Megismerése és termesztésbe vétele hosszú folyamat eredménye. A szőlőkultúra kialakulása valószínűleg a mai Kis-Ázsia, Irán és Örményország területén kezdődött el mintegy 5000 évvel ezelőtt.

A szőlő jótékony hatása - szőlőtörténeti áttekintővel

A szőlő jótékony hatása - szőlőtörténeti áttekintővel
A szőlő az emberiség közkedvelt gyümölcse, szinte valamennyi korai írásos emlékünk megemlíti. A Bibliában a szőlő végigvonul az Ó - és Újszövetségen, mint értékes gyümölcs és szimbólum.

Találós kérdés

Találós kérdés
Miért ültetnek rózsát a szőlősorok végébe?   Mindenki sejtheti, hogy nem esztétikai okai vannak a rózsák alkalmazásának, hanem ez esetben növényvédelmi feladatot lát el a "virágok királynője". 

Gombaveszély!

Gombaveszély!
Május hónapban az ország teljes területén több mint 100 mm eső esett és most megjött a meleg. Ez ideális a gombák szaporodásának és terjedésének.

Szüret, családias légkörben

Szüret, családias légkörben
Sok-sok képpel! Szeptember múlt, ám a korábbi évektől eltérően a fák lombjai most még haragos zöldek, csak egy-két megfáradt falevél hullott alá sárgán, erejét vesztve.

A szőlő gombabetegségei

A szőlő gombabetegségei
Szerző: Varga László   A szőlő peronoszpóra és lisztharmat elleni védelme A szőlőben fellépő peronoszpóra és lisztharmat-fertőzések komoly terméskiesést és minőségromlást okoznak az ültetvényekben.

Védekezés szőlőben és gyümölcsösben 2 percben!

Védekezés szőlőben és gyümölcsösben 2 percben!
Mivel védjük meg az ültetvényünket, hogy azok szépek legyenek és hozzanak termést is számunkra? Itt található egy javaslat:

Április eleji aktualitások

Április eleji aktualitások
Szőlőben  és gyümölcsösben   Mindenképpen javasolt még a rügyek pattanása előtt rézzel és kénnel lemosó permetezést alkalmazni, mert így „lemoshatjuk” a növényeinkről a gomba, baktérium és atkák nagy részét. Így később kevesebb permetezés is elég lesz.

Novemberi-decemberi teendők a szőlőben

Novemberi-decemberi teendők a szőlőben
Ezekben a hónapokban is akadnak enyhe, kellemes napok, amikor kikívánkozunk a meleg szobából. A szőlőben mindig találunk tennivalót. Ebben az időszakban befejezhetjük az őszi telepítést és ellenőrizhetjük a támberendezések állapotát. El kell végezni a szükséges talajmunkákat, tápanyag visszapótlást. A levelek összegyűjtésével, elégetésével vagy komposztálásával csökkenteni tudjuk a következő évi fertőzések mértékét.      

Legveszélyesebb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra

Legveszélyesebb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra
A szőlő három gombabetegsége - a szőlőlisztharmat, szőlőperonoszpóra és szürkepenész - közül talán a legfontosabb. Ismerjük meg és védekezzünk ellene!  

Októberi teendők a szőlőben

Októberi teendők a szőlőben
A ház körüli szőlőben, októberben nem túl sok tennivalónk adódik, élvezzük a későn érő, és a még tőkén lévő gyümölcsöt. A kései csemegeszőlő-fajtákból tárolásra is van lehetőségünk. Készüljünk a telepítésre, a szükséges oltványok beszerzésére, illetve a letermett szőlőtövek talajápolására.             

Szeptemberi teendők a szőlőben

Szeptemberi teendők a szőlőben
A korábbi sok csapadék ellenére a szőlő érése felgyorsult, az egész éves fáradtságos munkáért a friss gyümölcs kárpótol bennünket. Ebben az évben a termés bőséges, nem biztos, hogy frissen el tudjuk fogyasztani a teljes mennyiséget. Ha már a rokonokat és a baráti kört is elláttuk, mit tehetünk még, hogy kárba ne vesszen a sok odafigyeléssel és fáradtsággal megtermelt szőlő?

Augusztusi teendők a szőlőben

Augusztusi teendők a szőlőben
Augusztusban a szőlősben is a munkák kellemesebb része vár ránk, a koraiak már kezdenek érni, szemezgethetjük, kóstolgathatjuk, élvezhetjük az eddigi munkánk gyümölcsét. Az érett gyümölcs vonzza a darazsakat és a madarakat is, védekezni ellenük raschel hálóval tudunk. Az új telepítésű szőlők lombvédelmét ne hanyagoljuk és a gyomok irtásáról se feledkezzünk meg.

Júliusi teendők a szőlőben

Júliusi teendők a szőlőben
Ebben az időszakban a szőlő életében a fürtök fejlődése, növekedése a jellemző. A bogyók folyamatosan nőnek, lassan elérik teljes nagyságukat, itt a fürtzáródás időszaka.

Júniusi teendők a szőlőben

Júniusi teendők a szőlőben
A szőlőben teendőink mindennaposak, a kötözés, a hajtásválogatás, a növényvédelem állandó feladatot adnak. A szőlő nagyon fényigényes növény, nem szereti az árnyékot, de ügyelni kell arra is, hogy önmagát se árnyékolja. Ezt a célt szolgálja a hajtásválogatás, a csonkázás. A szükséges növényvédelmi munkák mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyag-ellátásról és talajápolásról.

Nemes penész nélkül nincsen Tokaji Aszú

Nemes penész nélkül nincsen Tokaji Aszú
A botritisz gomba mivel elhalt növényi részekből táplálkozik, ezért szinte minden kertben megtalálható. Azonban ha csapadékos nedves az idő, akkor a puha cukorban gazdag élő növényeket (szamóca, borsó, paradicsom …), növényi részeket (szőlőszemek ...) is megtámadja. Amiért mégsem pusztán káros gomba, mert a késő őszi aszúsodáshoz jelenléte nélkülözhetetlen.

Szőrös gubacsok a szőlőn?

Szőrös gubacsok a szőlőn?
Ez a féreg alakú puhatestű állat mivel 0,15 milliméteres, így csak lencsével látható. Az állat két pár lába első részén helyezkedik el, hátul pedig csak barázdált. Lehet, hogy azért sem látható, mert olyan csúnya :-). Mindenesetre ha nem védekezünk ellene, akkor a termésveszteség elérheti akár a 20%-ot is.

Szőlőlisztharmat

Szőlőlisztharmat
Szőlőlisztharmat - Uncinula necator Ez az Észak-Amerikából származó gombabetegség, az egyik legfontosabb a szőlő kórokozók közül. Nézzük meg, hogy hogyan fertőz, mik a tünetei és hogyan védekezhetünk ellene.

Mi a legfontosabb tennivaló áprilisban?

Mi a legfontosabb tennivaló áprilisban?
A még hiányzó tőkéket pótolhatjuk, erre alkalmasak a gyökeres oltványok. A pótlásokkal igyekezzünk, hogy a szőlő időben kihajtson és erőteljesen növekedjen. Az ültetést az alábbiak betertásával végezzük a biztosabb  eredés érdekében. Készítsünk permetezési tervet a szükséges vegyszerekről gondoskodjunk időben.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia