szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőlőbetegségek kíméletlen pusztítása!

Mártha Izabella, 2014. máj. 15.


A lisztharmat és a peronoszpóra a szőlő legrégebbi és legjelentősebb gombás betegségei. Legyen szó csemege vagy borszőlőről, házikertről, lugasról, vagy méretes ültetvényeiről, ezt a két betegséget sosem hagyhatjuk figyelmen kívül!

Szőlőbetegségek kíméletlen pusztítása!

A peronoszpóra legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fiatal leveleken megjelenő, kezdetben sárgászöld foltok. A fény felé tartott leveleken a foltok olajfoltszerűnek látszanak. A levelek fonákán a foltok a későbbiekben fehéres színűek lesznek, úgymond “kivirágoznak”. A beteg levelek lehullanak, súlyos esetben pedig a védtelenül hagyott tőkék állapota nagymértékben leromlik.

A lisztharmat a zöld növényi részeket megtámadva súlyos és csúnya esztétikai károkat okozhat. Később a termésen is megjelenhet, ami a legnagyobb veszteséget jelenti a szőlészeknek!

Védekeznünk kell ellenűk, különben az egész éves kitartó munkánk semmibe mehet. A védtelenül hagyott növényeken a betegségek eluralkodnak és a nagyfokú tápanyagelvonás valamint a lombozat korai elvesztése a tőkéket kimeríti és nem less ízletes szőlő a kertünkben!

Védekezzünk, de mivel?

Ha a betegségek még nem jelentek meg a szőlőben akkor fontos azok megelőzése is. Különösen ilyen csapadékos időjárásban érdemes megelőző jelleggel a fürt fejlődésének idején (fürtmegnyúlás és fürtzáródás között) Cabrio®  Top készítménnyel 2–3 alkalommal permeteznünk.

A peronoszpóra nedves időjárásban akár 80–100%-os lomb- és fürtkárt is okozhat. Legnagyobb vészhelyzet a virágzás és a fürtzáródás közötti időszakban van, hiszen a virágbimbók, a virágzat és a kötődött, fiatal bogyók fertőződése okozza a legnagyobb terméskiesést és ezzel együtt a legjelentősebb gazdasági kárt is.

A Champion® 50 WG a piac egyik legkedveltebb rézkészítménye. Kiváló fedést biztosít
 és akár biotermesztésben is felhasználható. Rügypattanástól a fürtvirágzat megnyúlásáig alkalmazzuk a Manfil® 75 WG  kontakt hatóanyagú terméket. Ez a készítmény a lisztharmat kivételével minden gombás betegség ellen hatékony megoldás lehet.

A lisztharmat elleni védekezésnek többféle módja létezik. Nagyon sokat tehetünk a növények egészségéért ha a gomba számára kedvezőtlen feltételeket teremtünk például szellős tőkeforma és levegővel jól átjárt ültetvény kialakításával. A biztos védelem érdekében azonban szükségünk van különböző készítményekre is amelyek a gomba életfolyamatait gátolják.

Ezek közül a legősibb és legelterjettebb a kén pl. Cosavet® DF használata, amely mindenki számára gazdaboltban is könnyen beszerezhető és egyszerűen alkalmazható. Sok esetben azonban nem elég önmagában ként használni, hanem kombinálni kell felszívódó anyagokkal pl. Domark® 10 EC a biztos és tartósabb hatás érdekében.

Teendők a szőlő táplálására

A mikroelemek közül kritikus tápelem a bór, melyet a virágzás előtt szükséges lombon keresztül kiadni, melynek segítségével javul a terméskötődés. 
A különösen nagy biológiai hatékonyságú Wuxal® Boron Max kiválóan alkalmazható, melynek használatával megakadályozhatjuk a madárkás fürtök kialakulását.

Virágzás és kötödés időszakában a bogyóméret növelésére használjuk a természetes növekedést szabályzó anyagokban gazdag Wuxal® Ascofol biostimulátort.

Gyomok elleni védelem

Végül, de nem utolsó sorban a minőségi szőlőtermesztés egyik kulcsfontosságú kérdése a szőlőskert gyommentesen tartása. A gyomos területeken a kórokozók és kártevők „melegágyai” lehetnek. A rajtuk felszaporodó károsítók nagymértékben megnehezítik a szőlő védelmét. Tökéletes megoldást biztosít a kertünkben fellelhető gyomok ellen a Glialka® Star, totális hatású gyomirtószer. Kijuttatásnál ügyeljünk arra, hogy a permetlé a szőlő zöld növényi részeire ne kerüljön!

Kapcsolódó cikk: Bio tippek az egészséges rózsáért!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!