szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Szőlőlisztharmat

Szépzöld, 2008. máj. 03.


Szőlőlisztharmat - Uncinula necator

Ez az Észak-Amerikából származó gombabetegség, az egyik legfontosabb a szőlő kórokozók közül. Nézzük meg, hogy hogyan fertőz, mik a tünetei és hogyan védekezhetünk ellene.

Szőlőlisztharmat

 

A szőlőlisztharmat főleg az előző év nyarán fertőzött rügyekben tele át. Vagyis, ha az előző évben jelentős volt a fertőzés, és nem volt megfelelő a védekezés, akkor számíthatunk arra, hogy májustól augusztusig károsíthatja a szőlőnket.

 

 

A fertőzött hajtások felszínét borító gombafonalakon nagy mennyiségű konídium képződik, melyekről elterjed a növényen, sőt a szomszédos tőkékre is átterjed. Optimális számára a meleg (25-28 C fokos) nappali hőmérséklet, harmatos éjszakákkal és reggelekkel. Ilyenkor robbanásszerű járványra lehet számítani. Ebben az esetben 10-14 naponta újabb konídiumok csíráznak és fertőznek. Nem árt védekezni! :-)

 

 

A tenyészidőszak során a lisztes bevonat felületén barnás feket pontokat lehet megfigyelni. Ezek a mikroszkópikus méretű termőtestek a kleisztotéciumok, melyek aszkospórákat termelnek.

 

 

Ezek a kleisztotéciumok a nyári fertőzésért felelősek. Télen szőlőlisztharmat a rügyekben telel át.

 

 

A szőlőlisztharmat minden zöld növényi részen károsít, jellemzően lisztes, hamuszerű bevonatot képez. A korai tüneteket nehezen lehet észrevenni, mert a fiatal szőlő leveleket apró szőrök borítják és ez is hasonló.

 

 

Védekezés ellene egyrészt a beteg hajtások eltávolítása, valamint a zöldmetszéssel laza szellős levélfelület kialakítása, hogy ne legyen párás a levelek belseje. Járja könnyen át a szél, ne teremtsünk ideális párás meleg mikroklímát a gombáknak. Természetesen vegyszeres védekezésre is szükség lehet, melyet a kontakt kénre lehet alapozni, Azonban májusban az erős fertőzés környékén felszívódó készítmények is szükségesek lehetnek. Arra ügyeljünk, hogy a felszívódó szereket rotáljuk (cserélgessük), mert ha egyet használunk több alkalommal, akkor azt a gomba "megszokja". Javasolt mindig kén kiegészítés (Lásd Webáruház:).

 

 

Konídium láncok a szőlő levelén mikroszkóp alatt.

 

Szőlőlisztharmat fürtön.

 

 

 
Hozzászólások (1)

Guest
2009. júl. 03. (4 700 napja)


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia